اگر میوه و سبزی با فشار خوب آب شستشو شود، انگل ها از آنها جدا می شوند؛ و نیازی نیست كه از مایع ظرفشویی برای شستشوی سبزی استفاده كرد.
دكتر هاله تالایی، متخصص عفونی و فلوشیپ پژوهش مسمومیت ها در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه مسمومیت ها شیوع بالایی دارند و قابل پیشگیری و كنترل هستند، افزود: همه مسمومیت ها كشنده نیستند برخی كشنده و برخی از مسمویت ها خود محدود شوند هستند.
وی تهوع، استفراغ، دردهای شكمی، تب، اسهال را از نشانه های مسمومیت های خود محدود شونده دانست و بیان كرد: اما در هر حال باید مراقب باشید اگر علائم تشدید شد و یا مدت زمان علائم طولانی تر شد به پزشك مراجعه كنید. در مورد مسمومیت های خطرناك مانند بوتولیسم فرد ممكن است حتی قبل از بروز علائم گوارشی، دچار علائمی مانند تاری دید، دوبینی و تو دماغی صحبت كردن شود؛ البته اختلال در بلع و تنفس هم در این موارد حایز اهمیت است.
این فلوشیپ پژوهش مسمومیت ها، مسمومیت ها را مختص به فصل تابستان ندانست و ادامه داد: به همین علت باید افراد همواره نسبت به شست و شوی دست ها حساس باشند و آن را انجام دهند؛ چون در فصل پاییز و زمستان هم امكان مسمومیت با ویروس و باكتری را داریم.
وی خانم های باردار، شیرده، افراد مبتلا به برخیمی، افرادی كه داروهای ضعیف كننده سیستم ایمنی مصرف می كنند، سالمندان، دیابتی ها را افرادی دانست كه نسبت به مسمومیت ها حساس تر هستند، و توصیه كرد: این افراد غذاهای بیرون و رستورانی كمتر میل كنند و لبنیات را پاستوریزه مصرف نمایند و میوه و سبزی را خوب شست و شو دهند.
تالایی با بیان اینكه اگر میوه و سبزی با فشار خوب آب شستشو شود، انگل ها از آنها جدا می شوند، گفت: البته از نمك و سركه یا مایع های ضد عفونی كننده استاندارد و مورد تایید وزارت بهداشت هم می توان استفاده كرد؛ اما استفاده از حتی یك یا دو قطره مایع ظرفشویی توصیه نمی شود؛ چون این مواد به سبزی ها می چسبند و احتمال كارسینوژنی در آنها هست.
وی درباره نكات بهداشتی چگونگی استفاده از مرغ، گوشت و ماهی نیز اینطور توصیه كرد: اگر این خوراكی ها را تهیه كردید بلافاصله بهتر است آنها را شستشو داده و داخل فریزر نگهداری كنید و در یخچال حداكثر یك روز نگهداری نمایید. در صورت پختن آن مصرف كنید و آن را مجددا فریز نكنید. ماهی را حداكثر تا یك هفته در فریزر نگهداری نمایید و اگر قرار است مرغ یا ماهی را سرخ كنید با روغنی كه قبلا ان را استفاده كردید سرخ نكنید.
این متخصص عفونی با تاكید بر اینكه برنج پخته شده را نمی توان داخل آشپزخانه نگهداری كرد، افزود: دیده شده است كه برنج پخته شده در حجم زیاد، به علت نگهداری در محیط نامناسب، به میكروب لیستریا آلوده شده است و چندین اپیدمی از آلودگی برنج به باسیلوس سرئوس مشاهده شده است كه افراد را با تهوع، اسهال و تب به بیمارستان رساندند. پس اگر برنج را در حجم زیاد تهیه كردید و آن را داخل یخچال نمی گذارند چون جا ندارد، باید برنج را در سایه قرار دهید و روی آن را پوشش بگذارند و یا روی شعله اجاق گاز با حرارت بسیار كم نگهداری كنید.
وی با بیان اینكه اگزما منعی برای غذا درست كردن ندارد، ادامه داد: منتهی این بیماری گاه فعال و گاه خاموش است. اگر خانمی زخم در دست دارد كه زخم ها تاول و ترشح دارند، بهتر است موقع تهیه غذا دستكش در دست كند.
تالایی با تاكید بر اینكه قارچ های موجود در طبیعت سمی هستند بنابراین از دست زدن و خوردن انها باید خودداری كرد، بیان كرد: از مصرف قارچ های كوچك قهوه ای رنگ كه زیر كلاهك رسیده است خودداری شود. قارچ های قرمز با دانه های سیاه، به شدت سمی و كشنده هستند، قارچ سمی نارسایی كبد و كلیوی ایجاد می كند.
این فلوشیپ پژوهش مسمومیت ها در پایان گل نرگس را شدیدا كشنده دانست و افزود: گل صد تومنی و گل خرزهره نیز به شدت سمی هستند كه باید از دسترس كودكان دور باشند. خوردن اشتباهی این گیاهان به ضرر كودكان تمام می شود؛ گاه برخی افراد شاخه های گل خرزهره را پوست می كنند و به عنوان سیخ برای جوجه كباب استفاده می كنند كه می تواند كشنده باشد.