از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو(تغذيه)

نقش «تغذیه» در كنترل «فشار خون»

نقش عوامل تغذیه‌ای در پیشگیری و همچنین كنترل و درمان این بیماری در سطوح مختلف قابل بررسی است.

1395/09/28
|
09:28

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، مریم محمودی، دكترای تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران در گفتگو با برنامه فراسو گروه تغذیه شبكه رادیویی سلامت به سوالات شنوندگان درباره تغذیه و فشارخون پاسخ داد كه در ادامه می خوانید.
فشار خون را با عنوان «قاتل خاموش» نام می‌برند، چرا؟
در جوامع مختلف، از هر 5-3 نفر، یك فرد به فشار خون مبتلا است؛ اما حداكثر نصف این افراد تحت درمان هستند. مشاهده شده فرد سال‌ها به فشار خون مبتلا بوده است؛ اما علامتی را دال بر وجود این بیماری متوجه نشده است. از این رو، فشار خون را با عنوان «قاتل خاموش» نام می‌برند؛ چرا كه بدون هیچ گونه علامتی می‌تواند آسیب‌های جدی را برای فرد به دنبال داشته باشد. فشار خون زیر 120 روی 80 یا اصطلاحا 12 روی 8 نرمال است. اگر فشار خون 14-12 روی 9-8 باشد، فرد پیش فشار خون دارد و بالاتر از 14 روی 9، فرد مبتلا به فشار خون است كه درجه بندی‌های مختلف دارد.
علل بروز فشار خون چیست؟
كم تحركی، استرس، استعمال دخانیات و مصرف زیاد نمك و اضافه وزن از علل بروز فشار خون است. نقش عوامل تغذیه‌ای در پیشگیری و همچنین كنترل و درمان این بیماری در سطوح مختلف قابل بررسی است. به بیان دیگر، عوامل تغذیه‌ای در هر حال یكسان است و به تمام افراد توصیه می‌شود از مصرف زیاد نمك پرهیز كننند؛ اما سطح محدودیتی كه تجویز می‌شود، برای افراد متفاوت است. كنترل مصرف سدیم از نكات اصلی در پیشگیری از فشار خون است. هرچه میزان فرآوری مواد غذایی بیشتر باشد، میزان سدیم آن بیشتر است. معمولا چیدمان قفسه‌ها در سوپرماركت و فروشگاه‌های زنجیره‌ای به گونه‌ای است كه در ابتدا مواد غذایی فرآوری شده مانند كیك‌ها و غذاهای آماده و سبزیجات و مواد پروتئینی را در انتهای مغازه قرار می‌دهند. كیك و كلوچه اگرچه طعم شور ندارند، اما سدیم در تركیبات آنها موجود است. بنابراین افراد باید عادت كنند حتما برچسب ارزش تغذیه‌ای مواد غذایی را به لحاظ وجود سدیم مطالعه نمایند. همانطور كه ذكر شد، نمك یا همان سدیم، دلیل اصلی در ابتلا به فشار خون است. بنابراین بهتر است برای طعم دار كردن غذار از آب لیموی تازه و ادویه‌ها استفاده شود.
مقدار مجاز مصرف روزانه نمك چه میزان است؟
به منظور پیشگیری از بیماری مورد بحث، تثریبا یك قاشق چایخوری در روز مجاز است كه برای مبتلایان به فشار خون این مقدار نصف می‌شود. با توجه به این كه در جامعه ما بیش تر تامین ید مورد نیاز از نمك است، بنابراین بسیار مهم است كه نمك در زمان طبخ به غذا اضافه نشود تا ید آن با حرارت از بین نرود.
درباره مصرف دمنوش‌ها به منظور كنترل فشار خون توضیح دهید؟
دمنوش ها باید با آگاهی مصرف شوند، به خصوص در مواردی كه عصاره گیاهان مصرف شود. اساس بسیاری از داروهای شیمیایی موجود در بازار از گیاهان است.

دسترسی سریع
فراسو(تغذیه)