هر چه میزان فرآوری مواد غذایی بیشتر باشد، میزان سدیم آن بیشتر است.
دكتر مریم محمودی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران، در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت بیان داشت: معمولا چیدمان قفسهها در سوپرماركت و فروشگاههای زنجیرهای به گونهای است كه در ابتدا مواد غذایی فرآوری شده مانند كیكها و غذاهای آماده و سبزیجات و مواد پروتئینی را در انتهای مغازه قرار میدهند.
وی در ادامه گفت: در جوامع مختلف، از هر 5-3 نفر،ر یك فرد به فشار خون مبتلا است؛ اما حداكثر نصف این افراد تحت درمان هستند.
محمودی با اشاره به اینكه مشاهده شده فرد سالها به فشار خون مبتلا بوده اما علامتی را دال بر وجود این بیماری متوجه نشده است، متذكر شد: فشار خون را با عنوان «قاتل خاموش» نام میبرند؛ چرا كه بدون هیچ گونه علامتی میتواند آسیبهای جدی را برای فرد به دنبال داشته باشد.
وی گفت: فشار خون زیر 120 روی 80 یا اصطلاحا 12 روی 8 نرمال است. اگر فشار خون 14-12 روی 9-8 باشد، فرد پیش فشار خون دارد و بالاتر از 14 روی 9، فرد مبتلا به فشار خون است كه درجه بندیهای مختلف دارد.
این دكترای تغذیه و رژیم درمانی كم تحركی، استرس، استعمال دخانیات و مصرف زیاد نمك و اضافه وزن را از علل بروز فشار خون دانست و عنوان كرد: نقش عوامل تغذیهای در پیشگیری و همچنین كنترل و درمان این بیماری در سطوح مختلف قابل بررسی است. به بیان دیگر، عوامل تغذیهای در هر حال یكسان است و به تمام افراد توصیه میشود از مصرف زیاد نمك پرهیز كننند؛ اما سطح محدودیتی كه تجویز میشود، برای افراد متفاوت است.
محمودی خاطرنشان كرد: كنترل مصرف سدیم از نكات اصلی در پیشگیری از فشار خون است.
وی متذكر شد: هرچه میزان فرآوری مواد غذایی بیشتر باشد، میزان سدیم آن بیشتر است. معمولا چیدمان قفسهها در سوپرماركت و فروشگاههای زنجیرهای به گونهای است كه در ابتدا مواد غذایی فرآوری شده مانند كیكها و غذاهای آماده و سبزیجات و مواد پروتئینی را در انتهای مغازه قرار میدهند.
محمودی یادآور شد: كیك و كلوچه اگرچه طعم شور ندارند، اما سدیم در تركیبات آنها موجود است. بنابراین افراد باید عادت كنند حتما برچسب ارزش تغذیهای مواد غذایی را به لحاظ وجود سدیم مطالعه نمایند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران در بخش دیگری از سخنان خود اذعان داشت: همانطور كه ذكر شد، نمك یا همان سدیم، دلیل اصلی در ابتلا به فشار خون است. بنابراین بهتر است برای طعم دار كردن غذار از آب لیموی تازه و ادویهها استفاده شود.
محمودی در پاسخ به سوالی مبنی بر این كه مقدار مجاز مصرف روزانه نمك چه میزان است، تصریح كرد: به منظور پیشگیری از بیماری مورد بحث، تثریبا یك قاشق چایخوری در روز مجاز است كه برای مبتلایان به فشار خون این مقدار نصف میشود.
وی متذكر شد: با توجه به این كه در جامعه ما بیشتر تامین ید مورد نیاز از نمك است، بنابراین بسیار مهم است كه نمك در زمان طبخ به غذا اضافه نشود تا ید آن با حرارت از بین نرود.
این دكترای تغذیه و رژیم درمانی در رابطه با مصرف دمنوشها به منظور كنترل فشار خون خاطرنشان كرد: این فرآوردهها باید با آگاهی مصرف شوند، به خصوص در مواردی كه عصاره گیاهان مصرف شود. اساس بسیاری از داروهای شیمیایی موجود در بازار از گیاهان است.