«ورزش همگانی» عنوان برنامهای به تهیهكنندگی مرتضی میلانی و اجرای مصطفی مصطفوی است كه روزهای جمعه هر هفته، ساعت 7 پخش میشود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، ورزش، یكی از موضوعاتی است كه تأثیر مستقیم بر سلامت افراد جامعه دارد. همه ما، هر روز در برنامههای مختلف شبكههای رادیویی و تلویزیونی، از اهمیت ورزش، مطالب بسیاری دریافت میكنیم مانند برنامههای «ورزش همگانی»، «نفس دوم» و «ورزش و زندگی» از شبكه تخصصی رادیو سلامت؛ این شبكه رادیویی براساس سیاستها و اهداف خود، در راستای ارتقای دانش افراد جامعه و دستیابی به سلامت آنها، به صورت 24 ساعته، در گروههای مختلف برنامهساز، اقدام به تولید و پخش برنامههای متنوع در ابعاد مختلف سلامت میكند.
ورزش نیز از چشم برنامهسازان این رادیو دور نمانده است و بنا به ضرورت آن، سه برنامه یاد شده در گروه بهداشت و تندرستی تهیه و پخش میشود. برای آشنایی بیشتر با یكی از این برنامههای رادیویی، در یك روز پاییزی به استودیوی 25 ساختمان شهدای رادیو واقع در خیابان ولیعصر(عج) رویم تا از چگونگی تهیه و تولید برنامه رادیویی «ورزش همگانی» گزارشی تهیه كنیم.
«ورزش همگانی» عنوان برنامهای به تهیهكنندگی مرتضی میلانی و اجرای مصطفی مصطفوی است كه روزهای جمعه هر هفته، ساعت 7 پخش میشود.
** مرتضی میلانی، تهیهكننده
ترغیب به تحرك و اصلاح باورهای اشتباه هدف اصلی برنامه
مرتضی میلانی، تهیهكنندگی برنامه را برعهده دارد. او میگوید: «با توجه به ضرورت پرداختن به امر ورزش بخصوص ورزش دستهجمعی و تخصصی بودن شبكه سلامت؛ برنامه «ورزش همگانی»، جهت نهادینه كردن فرهنگ ورزش گروهی در میان اقشار مختلف جامعه، از ابتدای سال 1391 در گروه بهداشت و تندرستی رادیو سلامت تهیه و تولید شد.»
وی با اشاره به اینكه موضوعات این برنامه رادیویی براساس مناسبتهای ملی و مذهبی و همچنین مشاوره با پزشكان انتخاب میشود، میافزاید: «در این برنامه، به دلیل اینكه جمعه هر هفته پخش میشود، هم محتوای علمی و اطلاعات بروز حوزه سلامت مطرح میشود و هم رویكرد تفریحی و سرگرمی را دارد؛ از اینرو بخشهای مختلفی همچون ساده اما كارآمد (پرداختن به اصلاحات حركات ورزشی، آسیب و راهكارهای آن)، چه بخوریم چه نخوریم؟ (بایدها و نبایدهای تغذیهای)، گلگشت (با توجه به روی آوردن كودكان و نوجوانان به بازیهای كامپیوتری و كم شدن تحرك آنها در خانه تلاش داریم در این بخش به معرفی بازیهای محلی در شهرستانها و استانهای كشور بپردازیم)، گزارش از پاركها و بوستانها، بخشهای مختلف محتوایی كه دارای نكات و پیامهای آموزشی است؛ برای مخاطبان در نظر گرفته شده است.»
به گفته این تهیهكننده رادیو سلامت، در طول سه سالی كه از رادیو سلامت برنامه «ورزش همگانی» پخش میشود، شاهد بازخوردهای مناسب مخاطبان از موضوعات مطرح شده در آن هستیم كه گواه آن، شنیدن این برنامه صبحگاهی از رادیو پاركها و در جاهای عمومی دیگر است.
وی در ادامه میگوید: «در این چند سال، همواره تلاش گروه برنامهساز «ورزش همگانی» این بوده و هست كه اطلاعات خوب و موثر به شنوندگان ارائه كند و با طرح موضوعات مختلف و بهروز حوزه سلامت، بتوانیم با مباحث كارشناسی شده، باورهای اشتباه مردم درخصوص ورزش و سلامت مانند طرز نشستن، خوردن و آشامیدن و غیره را اصلاح كنیم. ما نمیتوانیم فرهنگ مردم را عوض كنیم، بلكه رادیو، رسالت اطلاعرسانی دارد. بنابراین تلاش میكنیم اطلاعات درست را ارائه كنیم تا باورهای اشتباه را اصلاح كنیم، درواقع یك تلنگر برای مخاطب است.»
به گفته میلانی، ریتم برنامههای ورزشی در شبكههای رادیویی با سایر برنامههای رادیویی رادیو متفاوت است و موسیقی در آن نقش بسیار مهمی دارد. معیار شما برای انتخاب موسیقی، در یك برنامه ورزشی باید اینگونه باشد كه تحرك را تداعی كند. بنابراین باید موسیقیای انتخاب شود كه مخاطب را به تحرك وادارد. اگر قرار است برنامه از پارك شنیده شود، باید بتواند جمعیتی را به ورزش ترغیب و تشویق كند. از اینرو، بنده نیز در انتخاب موسیقی حساسیت دارم؛ چراكه موسیقیای میخواهم انتخاب كنم كه امیدبخش باشد و زمانی كه شنونده آن را گوش میكند، جنب و جوش و تحرك را حس كند.
او البته توصیهای هم برای افرادی دارد كه ورزش را اولویت خود نمیدانند: «به 20 سال آینده خود بیندیشید؛ اینكه تن شما در چند سال آینده با چه مشكلاتی مواجه میشود به فعالیت امروزتان بستگی دارد. خیلیها این روزها با هزینههای سنگین به دنبال تناسب اندام و زیبایی هستند، این نكته را تأكید میكنم، با ورزش كردن روزی نیم ساعت میتوانید به تناسب اندام و زیبایی دست یابید. بنابراین اگر روزانه نیم ساعت ورزش كنیم در 20سال آینده، دچار آرتروز و مشكلات عضلانی نخواهیم شد. از امروز شما هم شروع به ورزش كردن كنید. اگر یك ماه این كار را انجام دهید عادت خواهید كرد و دیگر آن را ترك نمیكنید؛ البته لازم به ذكر است، حتما قبل از آغاز ورزش، با پزشك متخصص مشورت كنید.
** مصطفی مصطفوی، مجری
تلاش میكنم شادی و نشاط را انتقال دهم
اجرای این برنامه ورزشی با «مصطفی مصطفوی»، مجری جوان رادیو سلامت است. او با سلامی گرم و پرنشاط، مخاطبان را دعوت به شنیدن این برنامه میكند.
در فرصتی كه دست میدهد، از او درباره وجه اشتراك مجری برنامه ورزشی با سایر برنامهها میپرسم؛ میگوید: «برنامههای ورزشی، صبحگاهی و جنگمحور همواره برنامههایی شاد و پرانرژی هستند. حتی در برخی از روزها كه ریتم برنامه بنابر مناسبتهای ملی و مذهبی با تغییر مواجه میشود، اما باز هم باید حالت انرژی و هیجان برنامه ورزشی را داشته باشد؛ چراكه انتظار مخاطب از یك برنامه ورزشی این است. همچنین باید بدانیم ورزش باید در هر زمان و موقعیتی انجام شود.»
وی در پاسخ به این پرسش كه چگونه این هیجان و شادی را به شنونده القا میكنید؟ بیان میكند: «مخاطب ما باهوش است. اگر بخواهیم اَدای هیجان و شادی را دربیاوریم، متوجه میشود. بعضیها به اشتباه تصور میكنند شاد بودن اجرا با فریاد زدن یكی است، ولی برای انتقال شادی، نیازی به فریاد زدن نداریم؛ بلكه مجری همراه با یك متن خوب ورزشی، با زبانی رسا در كنار موسیقی و ریتم مناسب میتواند شادی و نشاط را از طریق كلمات انرژیبخش به مخاطب انتقال دهد.»
به گفته مصطفوی، استفاده از موسیقی در برنامههای رادیویی بخصوص برنامههای ورزشی، امری بسیار مهم و ضروری است. قطعاً در ذهن همه ما، از موسیقیهایی كه شنیدهایم خاطرههایی وجود دارد و هر موسیقی تداعی كننده یك حالت در ذهن ماست. از این نظر، تهیه كننده باهوش، تهیهكنندهای است كه در حین قرائت متن محتوایی یا ابتدای برنامه، یك موسیقی پخش كند كه شناسنامه و آرم برنامه او باشد تا مخاطب برنامه اش را با آن موسیقی بشناسد.
او با اشاره به اینكه بهترین سنگ محك برای سنجش یك برنامه رادیویی، خود برنامهساز است كه اگر، برنامهساز از برنامهاش رضایت داشته باشد، مطمئنا مخاطبان نیز از آن برنامه رضایت خواهند داشت، درخصوص سبك جدید در اجرا معتقد است: «از تكرار در اجرا بیزارم؛ و در فضای كاری همیشه دوست داشتم جریانسازی مثبتی داشته باشم و همواره تلاش كردم با تهیهكنندگان خوب كار كنم تا یاد بگیرم. به عقیده بنده، مخاطب رادیو از مجری با صراحت صحبت كردن، از جنس مخاطب بودن و حرف خوب زدن را انتظار دارد.»
او كه به ورزش شنا علاقهمند است، در پاسخ به این پرسش كه در اجرا، ذوق و هنر بیشتر نقش دارد یا تكنیك؟ میگوید: «به نظر من، ذوق و هنر خیلی مهمتر از تكنیك است. این ذوق است كه هنرمند را هنرمند نشان میدهد و او را از سایر افراد متمایز میكند. افرادی نیز هستند كه براساس تكنیك كار انجام میدهند كه به آنها حرفهای و تكنیكی میگویند. از اینرو، سطح اطلاعات مجری امری بسیار مهم و ضروری محسوب میشود؛ چراكه یك گذرگاه و گلوگاههایی در برنامهها وجود دارد كه اگر مجری سواد رسانهای و اطلاعاتی داشته باشد، میتواند برنامه را به سلامت به مرحله و بخش بعدی هدایت كند.»