عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در خصوص تغذیه و تاثیر آن بر سلامت باروری به گفتگو پرداخت.
غزاله اسلامیان، با ذكر این نكته كه 15 درصد زوجها در دنیا با مشكل ناباروری مواجهند، گفت: اثرات محیطی یكی از دلایل ناباروری است كه تغذیه نیز از مهمترین زیر گروههای عوامل محیطی به شمار میرود.
وی تاكید كرد: افراد از 3 ماه قبل از بارداری باید به داشتن تغذیه سالم دقت خاص داشته باشند زیرا تغذیه بر كیفیت و تعداد سلولهای جنسی اثرگذار است، نوع تغذیه قبل از اقدام به بارداری نیز، در لانه گزینی جنین مؤثر است.
اسلامیان افزود: زوجهایی كه یك سال تلاش میكنند اما موفق به باروری نمیشوند، باید قبل از سیكل باروری زیر نظر متخصص تغذیه از رژیم غذایی سالم بهرهمند شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی یادآور شد: چاقی از دیگر دلایل ناباروری است و توصیه كرد: قبل از اقدام به بارداری زیر نظر متخصص تغذیه، كاهش وزن مناسب و استانداردی پیدا كنید.
وی به والدینی كه دچار چاقی و افزایش وزن هستند، توصیه كرد: به هیچ عنوان به دنبال كاهش وزن سریع قبل از باروری نباشید، زیرا به كیفیت سلولهای جنسی آسیب میرساند. وی همچنین یادآور شد: اگر در حال درمانهای كمك باروری هستید، رژیم غیر اصولی لطمه زیادی به فرایند باروری وارد میكند.
اسلامیان به آقایان دارای اضافه وزن و چاقی توصیه كرد: زیر نظر متخصص تغذیه، كاهش وزن اصولی داشته باشید تا درصد باروری در شما افزایش یابد.
وی همچنین به بانوان چاق و به خصوص در خانمهای مبتلا به سندروم تخمدان پلی كیستیك تاكید كرد: با كنترل چاقی و كاهش وزن اصولی به افزایش باروری خود كمك كنید.
اسلامیان یادآور شد: بانوانی كه با اضافه وزن و چاقی باردار میشوند با احتمال خطر سقط بیشتری مواجه خواهند بود.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا مصرف مكملها برای افراد دچار ناباروری ضروری است، افزود: افرادی كه رژیم غذایی سالمی دارند (متنوع و متعادل)، سو جذب ندارند و با كمبود هیچگونه مواد غذایی روبرو نیستند، با مصرف «بشقاب غذای سالم» همه مواد لازم را دریافت میكنند و نیازی به مصرف هیچگونه مكملی ندارند.
اسلامیان به نقش مهم ویتامین D در بارداری اشاره كرد و گفت: قبل از اقدام به بارداری میزان ویتامین D بدن را اندازه گیری و در صورت كمبود درمان كنید، اما مصرف خودسرانه آن توصیه نمیشود.
این متخصص تغذیه، چاقی را همان نمای توده بدنی (BMI) دانست و گفت: BMI بین 30 تا 35 را چاقی درجه یك، 35 تا 40 را چاقی درجه دو و 40 به بالا را چاقی درجه 3 نامید. البته در مورد ورزشكاران این فرمول صدق نمیكند، زیرا این افراد از درصد عضله بالاتری برخوردارند و چربی كمتری نیز در بدن دارند.
وی به عوارض رژیم غیر اصولی اشاره كرد و گفت: این رژیمها باعث میشود كه فرد دچار كمبود مواد غذایی شود و سلولها دچار گرسنگی شوند، این گرسنگی بر روی سلولهای جنسی نیز اثرگذار است.
این استاد دانشگاه، دریافت بیش از حد اسیدهای چرب ترانس از جمله روغنهای جامد و كره گیاهی مارگارین را از جمله دلایل دیگر ناباروری دانست و توصیه كرد: سعی كنید میزان دریافتی اسید چرب ترانس در منابع غذایی را، به حداقل ممكن برسانید.
اسلامیان گفت: غذاهای صنعتی حاوی برچسبهایی هستند كه میزان اسید چرب موجود در آنها را نشان میدهد، وی توصیه كرد: حتماً قبل از مصرف این نوع غذاها، این جداول را كنترل كنید.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، اسیدهای چرب امگا 3، كه در روغنهایی مانند روغن كانولا یا كلزا، روغن دانه بذر كتان و روغن زیتون یافت میشوند را، از بهترین منابع امگا 3 دانست و یادآور شد: هرگز از این روغنها برای سرخ كردن استفاده نكنید زیرا اسید چرب امگا 3 موجود در این روغنها در طی سرخ كردن تبدیل به اسید چرب ترانس میشود.
وی همچنین از پروتئینهای گیاهی از جمله حبوبات، به عنوان عوامل افزایش دهنده باروری در افراد نام برد و تاكید كرد: حبوبات باید همیشه در رژیم غذایی افراد موجود باشد.
اسلامیان، افزایش دریافت فیبرها، غلات سبوسدار، سبزیها، میوهها و مغز دانهها را از ضروریات باروری سالم و مصرف متعادل و متنوع این مواد را لازم دانست.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا حذف كامل نان و برنج از مواد غذایی روزانه كار صحیحی است، گفت: بخش عمده انرژی مورد نیاز بدن ما از كربوهیدراتها (نان و برنج) تأمین میشود، علاوه بر این؛ نان و برنج میتواند یك سری از ویتامینهای بدن ما را تأمین كند، افرادی كه نان و برنج را ترك میكنند ممكن است با كاهش ویتامینها از جمله ویتامین B در بدن مواجه شوند، قطع نان و برنج در دراز مدت بر خلق افراد نیز تأثیرگذار است.
این متخصص تغذیه، افراد را از حذف كامل نان و برنج منع كرد.