نگاهی تخصصی به بایدها و نبایدهای مصرف شیر و فراوردههای آن را دكتر منصور رضایی، دكترای تخصصی تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، در گفتوگو با برنامه «فراسو» از رادیو سلامت ارائه كرد.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، لبنیات، از دیرباز جایگاه ویژهای در سبد غذایی ما داشتهاند و به عنوان منبع غنی از پروتئین، كلسیم و ویتامینها شناخته میشوند اما آیا تمام فراوردههای لبنی به یك اندازه مفیدند؟ چگونه میتوانیم از فواید این گروه غذایی بهرهمند شویم و از عوارض احتمالی آن در امان بمانیم؟ دكتر منصور رضایی، دكترای تخصصی تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، در گفتوگو با برنامه «فراسو» از رادیو سلامت، به این پرسشها پاسخ داده و نكات ارزشمندی را درباره بایدها و نبایدهای مصرف لبنیات ارائه كرد.
لبنیات با مصلح میل شود
دكتر رضایی با اشاره به محتوای غنی لبنیات از آب، املاح و پروتئین، تاكید كرد: برای بهرهمندی حداكثری از فواید لبنیات، بهتر است شیر و ماست را با مصلح آن میل كنید. این یعنی تركیباتی كه به بهبود هضم و جذب مواد مغذی كمك میكنند. به عنوان مثال، شیر را با خرما یا موز میل كنید (شیرموز) یا این كه كمی زردچوبه یا فلفل به شیر اضافه كنید، میتواند به تعدیل مزاج آن كمك كند.
ماست انتخابی هوشمندانه
یكی از نكاتی كه دكتر رضایی به آن اشاره كرد، نقش ماست در پیشگیری از اسهال مسافرتی است و افزود: اگر قصد سفر دارید، حتماً ماست را در سبد غذایی خود بگنجانید. در مورد روغنهای حیوانی، نیز روغن كرمانشاهی یا روغن زرد بهترین است. روغن دنبه، تنها برای افرادی كه فعالیتهای بدنی سنگین مانند كارهای كشاورزی و ساختمانی انجام میدهند، مفید است.
راهكارهای هوشمندانه برای عدم تحمل لاكتوز
دكتر رضایی برای افرادی كه از عدم تحمل لاكتوز رنج میبرند، توصیه كرد: افرادی كه از عدم تحمل لاكتوز رنج میبرند، مصرف دوغ كفیر و ماست كفیر میتواند راهگشا باشد. این فراوردهها به دلیل فرآیند تخمیر، لاكتوز كمتری دارند و راحتتر هضم میشوند. این افراد میتوانند به جای شیر ساده، شیرمیوه مصرف كنند یا مصرف شیر را از مقادیر كم شروع كرده و به تدریج میزان آن را افزایش دهند تا بدنشان به تدریج به لاكتوز عادت كند.
شیر و پنیر محلی، توصیه نمیشود
در حالی كه بسیاری از ما تصور میكنیم شیر و پنیر محلی سالمترند، دكتر رضایی نظر دیگری دارد و در این رابطه گفت: جوشاندن شیر فلهای در منزل، كیفیت آن را كاهش میدهد. در كارخانهها، شیر با فشار، خلاء و دما پاستوریزه میشود كه روشی علمیتر و بهداشتیتر است. بنابراین، شیر فلهای را فقط از جای مطمئن تهیه كنید و در مجموع، شیر و پنیر محلی را توصیه نمیكنم. این موضوع نشان میدهد كه گاهی اوقات، آنچه سنتی مینامیم، لزوماً بهترین نیست.
هشدارهایی درباره كشك، بستنی و ریفلاكس
وی در ادامه صحبت هایش به دیگر فراورده های لبنی كه در مصرف آنها باید احتیاط كرد، اشاره كرد و افزود: كشك به دلیل شور بودن، میتواند باعث دفع كلسیم از بدن شود. بستنی حاوی قند و چربی زیادی است و باید در مصرف آن اعتدال را رعایت كرد.
این متخصص تغذیه خاطرنشان كرد: برای افراد مبتلا به ریفلاكس، توصیه می شود كه حجم غذا را كاهش داده و تعداد وعدههای غذایی را افزایش دهند. همچنین، محدود كردن مصرف چربی، روغن، شیر پرچرب، چای، قهوه، شكلات، غذاهای چرب و خوراكیهای شور برای این افراد باید محدود شود.
با در نظر گرفتن این نكات تخصصی و كاربردی میتوانیم با آگاهی بیشتری لبنیات را در رژیم غذایی خود جای دهیم و از فواید بیشمار آنها به شكلی هوشمندانه بهرهمند شویم. سلامتی شما، اولویت ماست.