فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

5 اثر منفی زیاده‌روی در مصرف آنتی‌بیوتیك‌ها

تاكنون چند بار برای خود یا فرزندتان از داروهای بدون نسخه برای درمان تب، سرماخوردگی یا آنفلوآنزا استفاده كرده‌اید؟

1401/09/14
|
10:31

مطالعات نشان می‌دهد كه در بسیاری از كشورها مصرف خودسرانه داروهای آنتی بیوتیك افزایش چشمگیر یافته كه در یك دوره زمانی می‌تواند به عواقب ناخوشایندی منجر شود.

به گزارش ایسنا، با وجود اینكه آنتی بیوتیك‌ها داروهای تجویزی هستند، معمولا در داروخانه‌ها بدون نسخه در دسترس هستند. هنگامیكه برای مدت زمان طولانی در مصرف داروهای آنتی بیوتیك افراط شود، مقاومت آنتی بیوتیكی ایجاد میشود. هند یكی از كشورهایی است كه بالاترین میزان مقاومت ضد میكروبی را در سراسر جهان دارد.

مقاومت آنتی بیوتیكی زمانی رخ می دهد كه باكتری در واكنش به مصرف این داروها تغییر كند. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO)، درمان عفونت‌هایی مانند ذات‌الریه، سل، سوزاك و سالمونلوز سخت‌تر می‌شود زیرا آنتی‌بیوتیك‌های مورد استفاده برای درمان آن‌ها اثربخشی خود را تا حدودی از دست داده‌اند.

به گفته پزشكان هندی، آنتی بیوتیك‌ها رایج ترین تركیب‌های ضد میكروبی هستند كه به طور فعال برای مقابله با باكتری‌ها از طریق نابودی یا سركوب رشد آنها مورد استفاده قرار می گیرند. هرچند، با ظهور فناوری و دسترسی آسان به اطلاعات، اكنون بسیاری از مردم معمولا این داروها را بدون ارائه نسخه مصرف می‌كنند كه منجر به افزایش موارد مقاومت ضد میكروبی و عوارض جانبی آن شده است.

به گزارش روزنامه هندوستان تایمز، در ادامه به پنج اثر مخرب افراط در مصرف آنتی بیوتیك‌ها اشاره شده است:

1- عدم تعادل فلور روده: باكتری‌هایی كه به حفظ تعادل روده كمك و هضم درست و ایمنی آن را تضمین می كنند به عنوان فلور روده شناخته می شوند. استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیك‌ها می تواند باعث عدم تعادل روده شود و بخش قابل توجهی از این باكتری ها را از بین ببرد كه میتواند منجر به بروز مشكلات دیگر شود.

2- اسهال: بسیاری از افراد اغلب برای درمان سرماخوردگی یا آنفلوآنزا در كودكان و همچنین بزرگسالان به مصرف داروهای آنتی بیوتیك رو می آورند كه اغلب منجر به چندین عارضه جانبی ناخواسته می شود. طبق مطالعه ای كه توسط كارشناسان مركز كنترل و پیشگیری از بیماری‌ها انجام شده كودكانی كه به طور معمول برای درمان عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرفه و سرماخوردگی و غیره آنتی بیوتیك دریافت می‌كنند، بیشتر مستعد ابتلا به سویه‌های مقاوم به آنتی بیوتیك باكتریایی به نام انتروكولیت با غشای كاذب هستند. این عفونت باكتریایی در روده انسان موجود است و می تواند باعث اسهال شدید شود. این باكتری هر ساله منجر به مرگ هزاران كودك و بزرگسال میشود.

3- عفونت‌های قارچی: در حالیكه آنتی‌بیوتیك‌ها برای از بین بردن باكتری‌های مضر طراحی شده‌اند، اغلب باكتری‌های خوب را كه به محافظت از افراد در برابر عفونت‌های قارچی كمك می‌كند، از بین می‌برند. به همین دلیل، افرادی كه آنتی بیوتیك مصرف می كنند اغلب در قسمت های خاصی از بدن خود مانند دهان، گلو و واژن درگیر عفونت‌های قارچی میشوند.

4- تداخلات دارویی: آنتی بیوتیك‌ها گاهی اوقات با سایر داروها نیز تداخل پیدا كرده و اثربخشی آنها را در برابر بیماری كم می كنند. این تركیبات همچنین می توانند عوارض جانبی دارو یا آنتی بیوتیك دیگر را تشدید كنند. برخی از آنتی بیوتیك‌ها آنزیم‌های كبدی را تحریك كرده كه باعث افزایش یا كاهش تاثیر تعدادی از آنتی بیوتیك‌ها، داروهای قلبی، داروهای ضد صرع و داروهای تركیبی می شود.

5- مقاومت ضد میكروبی: باكتری‌ها تلاش میكنند ساختار خود را تغییر دهند یا آنزیم های خاصی را آزاد كنند كه در صورت استفاده مداوم از آنتی بیوتیك‌ها زنده بمانند، به همین دلیل مقاومت در برابر آنتی بیوتیك‌هایی كه پیش از این اثربخش بوده‌اند، ایجاد می شود.

دسترسی سریع
فراسو