فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

نقش پروبیوتیك‌ها در بهبود اختلالات گوارشی و عفونت های تنفسی

دكترای تخصصی علوم تغذیه، با اشاره به نقش موثر پروبیوتیك‌ها و پره‌بیوتیك‌ها در سلامت بدن، مصرف این مواد را در بهبود اختلالات گوارشی، عفونت‌های تنفسی و بیماری‌های التهابی روده موثر برشمرد.

1401/09/06
|
16:39

غزاله اسلامیان، میكروبیوم را مجموعه‌ای از همه میكروب‌ها (باكتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها و ژن‌های آنها) عنوان كرد كه به طور طبیعی روی پوست و درون بدن انسان زندگی می‌كنند.

به گفته وی، میكروبیوم‌ها با میكروسكوپ قابل رؤیت هستند و از جهات مختلف به سلامت و تندرستی انسان كمك می‌كنند.

این استادیار دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی افزود: روده بزرگ محیطی با اكسیژن كم و مناسب برای رشد میكروبیوم‌ها (باكتری‌های بی‌هوازی) مانند استروپتوكوك، بیفیدوباكتریوم، لاكتوباسیلوس و كلستریدیوم است.

این دكترای علوم تغذیه خاطرنشان كرد: این میكروب‌ها از رشد بیش از حد باكتری‌های مضر جلوگیری می‌كنند كه برای مواد مغذی و مكان‌های اتصال به غشاهای مخاطی روده كه محل اصلی فعالیت ایمنی و تولید پروتیین‌های ضدمیكروبی است، رقابت می‌كنند.

به گفته وی، میكروب‌های مذكور از این طریق سیستم ایمنی را تحریك می‌شود، تركیبات غذایی بالقوه سمی را تجزیه می‌كنند و ویتامین‌ها از جمله ویتامین‌های B، ویتامین Kو اسید آمینه خاصی را سنتز می‌كنند.

این استادیار دانشگاه، پروبیوتیك‌ها را میكروب‌های مفید عنوان كرد كه مصرف آنها در تنظیم میكروبیوم روده نقش مؤثری داشته و برای بدن مفید است.

اسلامیان خاطرنشان كرد: پره‌بیوتیك‌ها به مواد غذایی (اغلب كربوهیدرات‌های غیرقابل هضم) گفته می‌شود كه به عنوان سوخت در دسترس میكروب‌های مفید روده قرار می‌گیرند و به تقویت آنها كمك می‌كنند.

وی با بیان این كه پروبیوتیك در زبان یونانی به معنای حیات بخش است افزود: پروبیوتیك به ارگانیسم‌های زنده و غیربیماری‌زایی اطلاق می‌شود كه در صورت مصرف مقادیر كافی، اثرات سلامت بخشی ویژه‌ای برای میزبان دارند.

اسلامیان یادآور شد: پروبیوتیك‌ها به شكل مكمل‌های غذایی یا به طور طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارند كه مواد غذایی تخمیری شامل كفیر، ماست، ترشی‌های تخمیری، كیمچی، پنیرهای پروبیوتیك و چای تخمیری از آن جمله هستند.

به گفته وی، منابع غذایی پره بیوتیك‌ها شامل موز، پیاز، پیازچه، سیر، موسیر، سیب، تره فرنگی، غلات سبوس‌دار، جو دوسر و انواع حبوبات است.

به گفته این استادیار دانشكده علوم تغذیه، رژیم‌های سرشار از غلات سبوس‌دار، میوه، سبزی، مغزها و دانه‌ها می‌توانند فیبر كافی را برای بدن تأمین كنند و میكروب‌های مفید روده از این فیبر تغذیه می‌كنند.

این دكترای علوم تغذیه افزود: افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن، عدم تعادل میكروبیوم روده را تجربه می‌كنند و كاهش وزن اصولی به برگشت تعادل میكروب‌ها و بهبود جمعیت میكروبیوم روده كمك می‌كند.

اسلامیان خاطرنشان كرد: رژیم‌های غذایی پرچرب با اسید چرب ترانس و اشباع بالا و رژیم‌های غذایی پركربوهیدرات با میزان قند ساده بالا منجر به برهم خوردن تعادل میكروبیوم روده می‌شود.

وی افزود: چربی‌های ترانس در فست فودها، شیرینی‌ها، بیسكوئیت‌ها، كیك‌ها و مارگارین وجود دارند. چربی‌های اشباع در كره، گوشت‌های پرچرب، چربی‌های حیوانی و شیرینی‌های قنادی وجود دارند.

این استادیار دانشكده علوم تغذیه خاطرنشان كرد: براساس نتایج پژوهش‌ها مصرف پروبیوتیك‌ها و پره‌بیوتیك‌ها می‌توانند در بهبود برخی اختلالات گوارشی مانند نفخ، اسهال، یبوست، ریفلاكس، سندرم روده تحریك‌پذیر، عفونت‌های تنفسی و بیماری‌های التهابی روده نقش درمانی و مفیدی داشته باشند.

دسترسی سریع
فراسو