فوق تخصص روماتولوژی كودكان گفت:علت اصلی بروز آفت مشخص نیست، اما یكسری عوامل فرد را مستعد ابتلا به آفت میكند.
ودود جوادی پروانه، فوق تخصص روماتولوژی كودكان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال كه آفت دهانی چیست؟ گفت؛ آفت دهانی، زخم دردناكی است كه در 20 درصد افراد جامعه و در هر دو جنس دیده میشود. این زخمها در قسمتهای داخلی لبها، كف دهان، سطح زبان و سقف دهان اتفاق میافتد كه معمولاً با ایجاد ضایعات فرورفتهای در مخاط دهان همراه است.
وی افزود: آفتها را به سه دسته آفت مینور (كوچك) كه همراه با ضایعات كمتر از یك سانتی متر است و پس از 7 الی 10 روز بهبود مییابند؛آفت ماژور (بزرگ) كه همراه با ضایعات بزرگتر از 1 سانتی متر است و جهت بهبودی این زخم ها یك ماه زمان نیاز است و آفتهای كنار هم قرار گرفته كه سطوح زیادی را اشغال میكنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال كه علت بروز آفت چیست و آیا امكان پیشگیری از این بیماری وجود دارد؟، گفت: علت اصلی بروز آفت مشخص نیست، اما یكسری عوامل، فرد را مستعد ابتلا به آفت میكند كه شامل ضربهها كه به شكل مستقیم و یا گاز گرفتگی ناخودآگاه توسط خود شخص اتفاق میافتد است.
وی تصریح كرد: مواد محرك مانند انواع اسانس ها و افزودنیهای غذایی، انواع مركبات، نیترات داخل آب آشامیدنی و ابتلا به بعضی از عفونتها مانند ابتلا به آبله مرغان، تبخال، ایدز، بیماریهای روماتیسمی، استرسها، تغییرات هورمونی، سندروم پیش از قاعدگی، علل ژنتیك و.....در بروز زخمهای آفت، تاثیرگذارند.
جوادی پروانه یادآور شد:بعضی از مواد غذایی تحریك كننده هستند و افرد با مصرف این مواد غذایی دچار آفت دهانی میشوند. از این منابع مهم غذایی میتوان به شیر گاو، قهوه و شكلات، پنیر، سیب زمینی، مركبات، آجیلها و دارچین، اشاره كرد. افراد مستعد به بروز آفت، باید از علل ذكر شده دوری كنند.
جوادی پروانه كمبود مواد تغذیهای در افراد مبتلا به آفت را از دیگر عوامل تحریك كننده این بیماری دانست و گفت: 20 درصد افرادی كه آفت میزنند، كمبود آهن دارند. همچنین كمبود روی، ویتامین ب2، ب6، ب12، ویتامین دی، ویتامین ای و سلنیوم، میتواند باعث ایجاد و یا تشدید آفت شود.
این فوق متخصص روماتولوژی در پاسخ به این سوال كه چه علائم همراهی در آفت دهانی، باعث شك در تشخیص میشود؟، گفت: آفت، تست تشخیصی ندارد و تنها با معاینه پزشك و خصوصیات ظاهری تشخیص داده میشود.
وی ادامه داد: زخمی كه درد ندارد، خوب هم نمیشود و محدود به یك نقطه هم نیست، آفت نیست. اما زخمی كه فرو رفته باشد (خاكستری، زرد یا سفید باشد) و هاله قرمز در اطراف آن وجود داشته باشد و مهمتر از همه، درد داشته باشد، آفت است.
جوادی پروانه تصریح كرد: زخمهای تاولی و آبكی آفت نیستند و ممكن است این ضایعات به دنبال بیماریهای ویروسی یا عفونی و یا حتی ناشی از بیماریهای خود ایمنی باشند.
این فوق متخصص روماتولوژی گفت: آفتهای طول كشنده و و تكرار شونده ممكن است از عوارض بیماری ایدز باشند. سندروم بهجت و سندروم مارشال(تب بالا در فواصل مشخصی از ماه، همراه با غدد لنفاوی برجسته) همراه با آفت دهانی هستند.افتراق آفت ساده دهان با آفتهای به دنبال عوارض اینگونه بیماریها، اهمیت ویژهای دارد.
كارشناس برنامه در پاسخ به این سوال كه چه آفتی نیاز به توجه ویژه دارد؟، گفت: اگر بیمار در كنار آفت علامتهای دیگری مانند تب، بدن درد، درد مفصلی، بثورات جلدی، برجستگی غدد لنفاوی، اسهال و درد شكمی، تهوع و استفراغ و سردرد داشته باشد، آفتی است كه نیاز به توجه خاص دارد.
وی تاكید كرد: در آفت تكرار شونده در كودك، حتمآ به متخصص روماتولوژی مراجعه كنند.
جوادی افزود:كودكانی كه تمایل به خوردن و نوشیدن ندارند ممكن است آفت دهانی داشته باشند. بزرگترین مشكل در این زمان، كم آبی بدن است و كودك ممكن است دچار تبعات كم آبی شود. با دیدن علائم بی اشتهایی در كودك، والدین داخل دهان كودك را به خوبی معاینه كنند و در صورت علائم آفت از مایعات خنك استفاده كنند تا كودك دچار كم آبی نشود.