عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت:سیستم ایمنی بدن بسیار پیچیده است و هر كدام از مواد غذایی به نحوی نقش خود را ایفا میكنند.
گلاله اصغری در پاسخ به این سوال كه چه ویتامینها یا مواد غذایی در افزایش سیستم ایمنی بدن تاثیرگذار هستند، گفت: سیستم ایمنی بدن بسیار پیچیده است و مواد غذایی هر كدام به نحوی نقش خود را ایفا میكنند.میوهها به عنوان منبع غنی از ویتامینها هستند.
او از ویتامین C و E، به عنوان آنتی اكسیدان نام برد و گفت: هر قدر میزان آنتی اكسیدان در بدن بالاتر باشد، سیستم ایمنی بدن قویتر عمل میكند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی از اسیدهای چرب ضروری كه بدن قادر به ساخت آنها نیست نام برد، (اسید چرب امگا 3 و امگا 6) و گفت: امگا 6 واكنش التهابی را در بدن افزایش میدهد، تناسب صحیح امگا 3 نسبت به امگا6 در بدن، به كاهش التهاب كمك میكند.
اصغری با بیان این كه فلور میكروب روده با تولید یك سری فاكتورها به افزایش سیستم ایمنی بدن كمك میكند، تاكید كرد: اگر این فلور طبیعی، به دلیل مصرف مواد غذایی نادرست، به سمت باكتریهای مضر و پاتوژن تغییر ماهیت دهد، قطعاً باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
وی گفت: چاقی و اضافه وزن، با افزایش فاكتورهای التهابی و ایجاد آبشار التهابی در بدن، فرد را مستعد ابتلاء به عفونت می كند؛ بنابراین كاهش وزن در بروز و كاهش بیماریهای حاد عفونی تأثیرگذار است.
كارشناس برنامه در پاسخ به این سوال كه بشقاب غذایی روزانه هر فرد باید شامل كدام دسته گروههای غذایی باشد، گفت:لازم است 50 درصد بشقاب از سبزی و میوه، 25 درصد نشاسته و غلات سبوس دار و 25 درصد هم با منابع پروتئینی كامل گردد.
وی ادامه داد: اغلب ویتامینها و مواد مغذی از طریق غذا تامین میشوند و آن دسته از موادی كه نیاز به مصرف مكمل دارد، محدود است.
اصغری مواد غذایی با رنگدانههای نارنجی و زرد پررنگ (بتاكاروتن) را حاوی ویتامین A دانست و گفت: هویج، كدو حلوایی، فلفل دلمه رنگی، حاوی ویتامین A هستند و پیشنهاد میشود در برنامه روزانه غذایی قرار بگیرد.
وی گفت: میزان نیاز به ویتامین A، در گروههای جنسی و سنی متفاوت است، همچنین دریافت ویتامین A، از منابع غذایی، هیچ گونه مسمومیت ایجاد نمیكند، مسمومیت تنها با استفاده بیش از مجاز مكملها در بدن ایجاد می شود.
وی افزود: ویتامین C در میوهها و سبزیجاتی مانند: مركبات، سبزی، فلفل دلمهای و...، به وفور یافت می شود، ویتامین سی محلول در آب است، اما زیاده روی در مصرف مكمل ویتامین C، در ایجاد سنگهای كلیه موثر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: مسمومیت با ویتامینها زمانی مطرح میشود كه فرد به مكملها روی آورد، كه در خصوص ویتامین D، عوارض جدی به دنبال دارد.
وی گفت: منابع غذایی محدودی ویتامین D دارند، زرده تخم مرغ و دستهای از ماهیها حاوی این ویتامین هستند. منبع اصلی ویتامین D را نور خورشید است، نیاز روزانه هر فرد 1000 واحد ویتامین دی است. میزان استاندارد این ویتامین، بین 30 تا 70 نانو گرم به ازای هر میلی متر است و در صورتی كه این غلظت به بالای 100 میلی گرم به ازای هر میلی لیتر در خون برسد مسمومیت ایجاد میكند.
كارشناس برنامه ماهی و روغن ماهی را منبع جانوری اسیدهای چرب امگا-3 دانست و همچنین از روغن كلزا و گردو و به عنوان منبع گیاهی غنی از امگا 3 نام برد و گفت: اسید چرب امگا6، در روغن ذرت و روغن آفتابگردان وجود دارد كه زمینه التهاب در بدن را افزایش می دهد، بر هم خوردن تعادل بین امگا3 و امگا6، باعث ایجاد التهاب در بدن می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران گفت: پروبیوتیكها منابع غذایی فرا ویژهای هستند كه با اثری كه بر فلور طبیعی روده دارند، تولید آنها را افزایش میدهند و باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش و همچنین افزایش مقاومت به انسولین، جلوگیری از افزایش چربیهای خون، جلوگیری از سندروم متابولیك و چاقی می شوند. پروبیوتیكها در جلوگیری از عفونتهای تنفسی هم نقش دارند، هر چه تعداد باكتریهای مفید و مثبت افزایش یابد، اثرات مثبت آنها نیز افزایش خواهد یافت،حبوبات و لبنیات با چربیهای تخمیر پذیر، زمینه مساعدی را برای افزایش باكتریهای روده و در نتیجه تولید پروبیوتیكها فراهم میكنند.
اصغری تاكید كرد: سیر و پیاز با داشتن مادهای به نام آلیسین مقاومت بدن را در قبال ویروسها و قارچها افزایش میدهند و توصیه كرد به شكلهای مختلفی از این دو ماده در غذای روزانه استفاده كنید.