مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی كشور، آلزایمر را یكی از شایعترین بیماریهای دوران سالمندی برشمرد كه با رژیم غذایی مناسب، تا حدودی قابل پیشگیری است.
مینا كاویانی، با بیان اینكه تاكنون درمان مؤثری برای زوال عقل یا آلزایمر شناخته نشده است بر پیشگیری از این بیماری به ویژه با استفاده از رژیم غذایی مناسب تاكید كرد و گفت: مداخله پیشگیرانه اگر قبل از بروز اولین علائم زوال عقل، یعنی در حدود سن 50 سالگی انجام شود، بهترین نتایج را به همراه خواهد داشت و داشتن تغذیه مناسب میتواند تا حدی تغییرات نامطلوب سیستم عصبی را جبران كند و شانس سالم ماندن برای مدت طولانیتر را افزایش دهد.
وی افزود: ثابت شده عادات غذایی نامناسبی كه منجر به ایجاد بیماریهای قلبی عروقی و متابولیك (مثل دیابت) میشود، خطر ابتلاء به زوال عقل را نیز به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
كاویانی با اشاره به تحقیقات انجام شده درباره چگونگی ارتباط فرآیندهای بیوشیمیایی دریافت و هضم غذا با تغییرات در مغز، گفت: بر اساس این تحقیقات نوع فلور میكروبی موجود در سیستم گوارش ممكن است بر شروع و پیشرفت بیماری آلزایمر تأثیر بگذارد.
وی افزود: مطالعه روی موشها و انسانها نشان میدهد كه تركیب فلور میكروبی روده در افراد مبتلا به آلزایمر و اختلال شناختی خفیف با همتایان سالم آنها متفاوت است. تغییرات در نوع میكروبهای روده با افزایش سن در افراد دچار اختلال سیستم ایمنی، التهاب مداوم و بیماریهای مزمن و اختلالات عصبی مانند آلزایمر مرتبط است.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه، رژیم مدیترانهای را یكی از رژیمهای غذایی برشمرد كه شواهد امیدوار كنندهای برای پیشگیری از آلزایمر نشان میدهد.
به گفته وی، در رژیم غذایی مدیترانه ای بر مصرف میوهها، سبزیها، غلات كامل و سبوسدار، حبوبات، ماهی و غذاهای دریایی و نیزچربیهای غیراشباع مانند روغن زیتون تأكید میشود و همچنین بر محدودیت مصرف انواع گوشت قرمز، تخم مرغ و شیرینیها توصیه میشود.
كاویانی با تاكید بر اهمیت داشتن تغذیه مناسب برای قوی و سالم نگهداشتن بدن، افزود: در یك فرد مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل، تغذیه نامناسب ممكن است علائم رفتاری نامناسب را افزایش دهد و باعث كاهش وزن شود.