كمتر كسی میداند به بطن راست قلب ما، قلب فراموش شده گفته میشود. چراكه این سمت از قلب افراد، رفتاری مادرانه دارد.
یعنی با این كه هر نوع اختلال در آن ناشی از بیماریهای دریچهای سمت چپ قلب یعنی میترال و آئورت است، اما برای سالها علائمی نشان نمیدهد. نارسایی سمت راست قلب از آن روی خطرناك محسوب میشود كه علائم آن به آهستگی و با گذشت زمان بروز میكند و ممكن است بیمار زمانی به پزشك مراجعه كند كه مبتلا به نارسایی قلبی پیشرفته شده باشد كه متاسفانه در این مرحله شاید دیگر نتوان به بیمار كمك كرد.
نارسایی قلبی می تواند باعث تورم در پاها یا در سایر نواحی بدن مانند معده یا شكم شود. تورم ممكن است ایجاد شود و ازبین برود ، اما معمولا برای دوره های طولانی باقی می ماند. تورمی كه فقط یك بار اتفاق می افتد و عود نمی كند ممكن است علت دیگری مانند آسیب داشته باشد. نارسایی قلبی باعث احتباس مایعات در بدن، و در نتیجه منجر به چندین بیماری از جمله ادم شود . ادم به تورم ناشی از مایعات اضافی گفته می شود و می تواند قسمت های مختلف بدن از جمله مچ و یا كل پا را درگیر كند. از آنجایی كه بسیاری از شرایط ، از جمله بارداری، می توانند باعث تورم در پاها شوند، به جای تلاش برای تشخیص ، باید به پزشك مراجعه كنید.
علت پاهای متورم
نارسایی قلبی باعث سخت شدن پمپاژ خون در بدن می شود. كه این امر منجر به تجمع مایع در سایر نقاط بدن، به ویژه در پاها و اندام تحتانی می شود.
یك فرد با نارسایی قلبی ممكن است مشكلات زیر را تجربه كند:
پاها به طور ناگهانی بزرگتر یا پف كرده به نظر می رسند
كفش ها مثل همیشه سایز پا نیستند
درد در پا یا ساق پا
راه رفتن سخت تر می شود
تورم در سایر نقاط بدن مانند شكم
افزایش وزن غیر قابل توضیح
تورم در پاها و مچ پاها كه ممكن است زمانی كه فرد از خواب بیدار می شود كمتر باشد و با ادامه روز تشدید شود.
برخی دیگر از علائم نارسایی قلبی كه ممكن است فرد با آن ها روبرو شود:
به سرعت ورم كردن
دشواری در ورزش كردن
خستگی یا ضعف غیر قابل توضیح ، حتی اگر فرد به خوبی استراحت كند
درد در سمت راست بالای شكم، زیر دنده ها
تپش قلب
نارسایی قلبی یك وضعیت پزشكی تهدید كننده زندگی است كه فرد نمی تواند تنها با درمان های خانگی یا تغییر سبك زندگی آن را درمان كند. اكثر افراد مبتلا نیاز به ویزیت مداوم یك متخصص قلب دارد و برخی نیاز به مصرف داروهای قلب تا پایان عمر خواهند داشت.
تعدیل سبك زندگی
برای افرادی كه با نارسایی قلبی زندگی می كنند، تغییرات رفتاری می تواند تفاوت قابل توجهی در كیفیت زندگی آنها ایجاد كند. اقداماتی مانند:
كاهش میزان نمك در رژیم غذایی:
غذاهای پر سدیم شامل غذاهایی از پیش بسته بندی شده، سرخ شده و فرآوری شده مانند غذاهای آماده و چیپس سیب زمینی است. بدن برای عملكرد به مقداری سدیم نیاز دارد، بنابراین مهم است كه آن را از رژیم غذایی حذف نكنید. در عوض، باید آن را به كمتر از1500-2000 میلی گرم در روز رساند.
افزایش یا حفظ سطح فعالیت بدنی، در صورت امكان:
در مورد چگونگی ایجاد و پایبندی به یك برنامه ورزشی سالم از یك پزشك متخصص مشاوره بگیرید. ورزش می تواند به عملكرد بهتر قلب كمك كند و همچنین ممكن است سایر عوامل خطر مانند وزن اضافی بدن و فشار خون بالا را برطرف كند .
مدیریت استرس در صورت امكان:
افراد میتوانند تكنیكهای مدیریت استرس، مانند مدیتیشن، مشاوره روان شناسی را در برنامه خود قرار دهند. افراد مبتلا به نارسایی قلبی ممكن است متوجه شوند كه علائم آنها در طول بحران های عاطفی بدتر می شود.
نظارت بر علائم نیز مهم است. پزشك حتما كنترل فشار خون در خانه یا معاینات منظم سلامت قلب را توصیه خواهد كرد.
درمان های پزشكی
هیچ درمانی برای نارسایی قلبی وجود ندارد، اما درمان می تواند تا حد زیادی طول عمر فرد را افزایش داده و علائم آن را كاهش دهد. یك پزشك درمان های زیر را به شما توصیه خواهد كرد:
دارو:
تركیبی از داروها، از جمله بتابلوكرها ، می تواند كمك كننده باشد. داروهای مناسب برای یك فرد به سبك زندگی و سابقه خانوادگی آنها بستگی دارد .
دستگاه های قابل كاشت:
دستگاه های مختلف می توانند به عملكرد بهتر قلب كمك كنند. به عنوان مثال، یك دستگاه كمكی بطن چپ می تواند به بطن چپ كمك كند تا بهتر كار كند و فشار وارده به قلب را كاهش دهد. برای فردی كه منتظر پیوند قلب است می تواند گزینه خوبی باشد.
پیوند قلب:
برخی از افراد مبتلا به نارسایی قلبی، به ویژه آنهایی كه نارسایی قلبی شدید دارند كه با درمان شانس زنده ماندن خوبی دارند، و ممكن است نیاز به پیوند قلب داشته باشند.
جراحی:
در برخی موارد نارسایی قلبی، جراحی ممكن است كمك كننده باشد. جراحان ممكن است روش های مختلفی مانند كاتتریزاسیون قلبی یا جراحی بای پس عروق كرونر را انجام دهند.
استراحت:
استراحت های مكرر و بالا نگه داشتن پاها، كه می تواند تورم و هر درد مرتبط را كاهش دهد نیز بسیار مفید است.
مایعات:
نوشیدن آب بیشتر ممكن است موجب افزایش چشمگیر تورم بدن شود و آن را بدتر كند. فرد باید از پزشك خود بپرسد كه چه مقدار آب در روز بنوشد. برخی از افراد ممكن است نیاز به مصرف دیورتیك ها یا "قرص های ادرار آور" داشته باشند تا به بدن در دفع آب اضافی كمك كنند.
چه زمانی باید به پزشك مراجعه كنید؟
افرادی كه متوجه تورم غیر معمول در پاهای خود می شوند باید فورا به پزشك مراحعه نمایند. همچنین در صورت داشتن علائم زیر باید توسط پزشك معاینه شوند:
می دانند كه نارسایی قلبی دارند و متوجه تورم جدید یا بدتر می شوند
فقط در یك طرف بدن ورم دارد
تورم همراه با علائم دیگر مانند مشكل در تنفس
پس از شروع مصرف دارو، عوارض جانبی دردناك یا ناخوشایند ایجاد می شود
افزایش وزن ناگهانی بدون دلیل مشخص
شرایط متعدد دیگری می تواند باعث تورم در پا شود كه عبارتند از:
بارداری : توجه به بارداری ضروری است زیرا گاهی میتواند بر سلامت قلب تأثیر بگذارد، بنابراین احتمال ایجاد نارسایی قلبی همچنان در زمان بارداری ممكن است.
لخته شدن خون : لخته شدن خون در وریدهای پا ممكن است باعث تورم در یك پا شود.
نارسایی اندام ها: مشكلات سایر اندام ها، مانند كبد یا كلیه ، ممكن است باعث تورم شود. نارسایی اندام نیز ممكن است در نهایت بر قلب تأثیر بگذارد.
مدت های طولانی ایستادن: مدت زمان طولانی فعالیت بدنی یا ایستادن ممكن است باعث تورم شود كه هنگام استراحت فرد كاهش می یابد. گاهی اوقات، این تورم در گرما بدتر می شود.
صدمات: آسیب به پا یا ساق پا می تواند باعث التهاب و تورم شود در بیشتر موارد، تورم فقط در یك پا خواهد بود.
نارسایی وریدی: در این شرایط، سیاهرگهای پا «تنبل» میشوند كه به طور بالقوه منجر به تجمع خون در پاها میشود.
تورم لنف: تورم لنف زمانی رخ می دهد كه آسیب به سیستم لنفاوی منجر به تجمع مایعات شود.
تورم در پاها همیشه به این معنی نیست كه یك فرد یك بیماری جدی دارد، اما می تواند یك علامت هشدار اولیه مهم از بیماری قلبی یا سایر مشكلات سلامتی باشد، به ویژه اگر ادامه یابد، عود كند یا در كنار علائم دیگر رخ دهد. هر كسی كه نگران تورم پاها یا سایر علائم نارسایی قلبی است باید در اسرع وقت به پزشك مراجعه كند.