پروتئینها به عنوان منابع بسیار غنی نقش بااهمیتی در تامین سلامت بدن دارند و كمبود آنها در سبد تغذیه روزانه، تاثیر نامطلوبی بر بدن خواهد گذاشت. در این میان پروتئینها به 2 گروه حیوانی و گیاهی تقسیم میشوند كه هر كدام ویژگیهای خود را دارند.
داشتن اصول تغذیه مناسب و مصرف بهنگام، اندازه و پرهیز از افراط و تفریط در تغذیه روزانه از اهمیت بسزایی در تامین سلامت عمومی بدن برخوردار است و این موضوع همواره مورد تاكید متخصصان تغذیه قرار دارد.
پروتئینها به عنوان منابع بسیار غنی نقش با اهمیتی در تامین سلامت بدن دارند و كمبود آنها در سبد تغذیه روزانه، تاثیرات نامطلوبی بر بدن خواهد گذاشت.در این میان پروتئینها به دو گروه حیوانی و گیاهی تقسیم میشوند كه هركدام ویژگیهای خاص خود را دارند.
در این گزارش شما را با این دو گروه پروتئینی آشنا میكنیم.
امروزه، سوالات زیادی در مورد تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی وجود دارد. پروتئین یكی از بلوكهای سازنده بدن است. تمامی اندامهای بدن از ماهیچهها گرفته تا استخوانها، پوست و مو به پروتئین نیاز دارند و این پروتئین باید از رژیم غذایی تامین شود.
پروتئینها از آمینو اسیدها تشكیل شدهاند. بدن انسان برای عملكرد صحیح به وجود 22 آمینو اسید نیاز دارد. پیروی از رژیم غذایی حاوی پروتئین اهمیت بسیار زیادی دارد. حفظ تعادل آمینو اسیدهای بدن نقش موثری در ارتقا سلامتی، به ویژه سلامتی عضلات دارد. با توجه به تمامی این موارد درك تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی یكی از موضوعاتی است كه باید پاسخ دقیقی به آن داده شود.
در مورد تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی باید بگوییم كه پروتئینهای گیاهی و حیوانی دارای آمینو اسیدهای متفاوتی هستند. آمینو اسیدها اجزای سازنده پروتئینها هستند.وقتی بدن پروتئینهای موجود در غذا را هضم میكند، این آمینو اسیدها در بدن فعال میشوند.
بدن انسان در زمانهای مختلف به آمینو اسیدهای متفاوت نیاز دارد. تامین آمینو اسیدهای ضروری برای بدن اهمیت بسیار زیادی دارد. برخی از مواد غذایی منابع پروتئین كامل هستند كه به شرح زیرند:
ماهی
تخم مرغ
محصولات لبنی مانند پنیر و شیر
گوشت قرمز
گوشت مرغ مانند بلدرچین، مرغ و بوقلمون
نكته بسیار مهمی كه در تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی وجود دارد، این است كه اكثر پروتئینهای گیاهی ناقص هستند؛ یعنی حداقل یكی از آمینو اسیدهای ضروری را ندارند.
پروتئین گیاهی دیرتر هضم میشود
كسانی كه گیاهخوار هستند و از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی میكنند باید استفاده از مكمل پروتئین را آغاز كنند تا نیازهای بدن خود را تامین كنند. همچنین، باید بدانید معمولا پروتئینهای گیاهی دیرتر از پروتئینهای حیوانی هضم میشوند. برخی از مواد گیاهی كه حاوی پروتئین زیادی هستند به شرح زیرند:
عدس
آجیل
لوبیا
حبوبات
مصرف برخی میوه ها مانند آووكادو
سویا
برنج
نخود فرنگی
بسیاری از آجیلها، غلات و سبزیجات دیگر نیز حاوی مقادیر بالایی پروتئین هستند.
كدام پروتئین برای سلامتی بهتر است؟
یكی از سوالاتی كه در روند تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی پرسیده میشود، این است كه كدام پروتئین برای سلامتی بهتر است. بهتر است بدانید كه غذاهای گیاهی حاوی فیبر هستند و برای دستگاه گوارش بسیار مفیدند.
از طرفی دیگر، معمولا منابع پروتئین حیوانی حاوی مواد مورد نیاز بدن انسان مانند آهن و ویتامین ب 12 هستند.كارشناسان سلامتی بر این امر تاكید میورزند كه تركیبی از پروتئین گیاهی و حیوانی برای سلامتی مفید است و هرگز نباید در مصرف هیچ یك از این پروتئینها زیاده روی كرد.
كدام پروتئین برای برای عضله سازی بهتر است؟
یكی دیگر از سوالاتی كه در روند تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی پرسیده میشود در مورد بهترین پروتئین برای عضله سازی است. مطالعات نشان دادهاند كه بسیاری از منابع گیاهی مانند سویا حاوی مقادیر مشابهی از پروتئین هستند. به همین دلیل كارشناسان استفاده از تركیبی از پروتئینهای گیاهی و حیوانی را در طول تمرینات ورزشی توصیه میكنند.
پروتئین گیاهی بخوریم یا حیوانی؟
اكنون ممكن است در روند تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی این سوال برای شما پیش بیاید كه پروتئین گیاهی بخوریم یا حیوانی؟ در بالا به آن اشاره كردیم كه تركیبی از دو پروتئین برای سلامتی مفید است.
پروتئینهای گیاهی میتوانند سطح كلسترول خون را كاهش دهند و این موضوع به حفظ سلامت قلب كمك میكند. همچنین، گیاهان حاوی فیبر هستند كه برای حفظ تعادل دستگاه گوارش بسیار مفید هستند و میتوانند سلامتی كلی فرد را بهبود ببخشند.
در نتیجه بهترین روش استفاده از پروتئینهای گیاهی و حیوانی همراه با یكدیگر است.
به طور كلی اگر میخواهید بدنی سالمی داشته باشید باید پروتینهای گیاهی و حیوانی را باهم استفاده كنید. اگر گیاه خوار هستید بهتر است مكملهای پروتینی و ویتامین دار را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
آمینواسیدها نقش بسیار مهمی را در سلامت عمومی بدن بازی میكنند. عضله سازی و رشد استخوانها یكی از وظایف اصلی این ریز مغذیها در بدن هستند. در كنار این وظایف، آمینواسیدها به حفظ ایمنی بدن، جلوگیری از بروز بیماریهای مختلف، بالا بردن انرژی بدن و بازسازی و ترمیم سلولها كمك شایانی میكنند.
مصرف پروتینها در دوران میانسالی بسیار حائز اهمیت است. پروتینها از ابتلا به بیماری تحلیل عضلات در میان سالی جلوگیری به عمل میآورند.
گنجاندن غذاهای سرشار از آمینواسیدهای مورد نیاز بدن و یا مكملهای مربوطه در رژیم غذایی بسیار مهم است؛ در نتیجه در پایان شما نیز به این نتیجه رسیدهاید كه در تفاوت پروتئین گیاهی و حیوانی شما به هر دو منبع نیاز دارید.
پروتئین حیوانی چیست؟
پروتئین حیوانی به پروتئینی گفته میشود كه در گوشت حیوانات وجود دارد؛مانند ماهی و گوشت قرمز. این پروتئین حاوی تمامی آمینو اسیدهای ضروری برای بدن است.
فواید پروتئین گیاهی
از فواید پروتئین گیاهی میتوان به كاهش وزن، حفظ سلامت دستگاه گوارش و حفظ سیستم قلبی و عروقی اشاره كرد.
آزاده متقی، استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشكی ایران درباره اینكه پروتئینهای گیاهی بهتر هستند یا حیوانی؟»، اظهار داشت:پروتئینهای حیوانی قطعا بهتر هستند؛ به خاطر اینكه پروفایل اسید آمینه آنها خیلی بهتر است و بیشتر اسید آمینه ضروری بدن را دارند.
وی ادامه داد:اسیدهای آمینه ضروری بدن آنهایی هستند كه باید از طریق مواد غذایی تامین شوند و بدن نمیتواند خودش بسازد و قابلیت دسترسی بدن به پروتئینهای حیوانی نسبت به پروتئین گیاهی قابلیت دسترسی بهتری است.
این استاد تغذیه دانشگاه درباره اینكه«آیا خوردن حبوبات میتواند پروتئین مورد نیاز بدن را تامین كند؟»،گفت: وقتی پروتئین حیوانی مصرف میكنیم نیازهای بدن تامین میشود اما وقتی پروتئین گیاهی مصرف میكنیم اسید آمینه محدود كننده دارند و اینها در حبوبات محدود است.
متقی بیان كرد: ساخت پروتئین در بدن پروسهای صفر تا صد است؛یعنی اگر 20 اسید آمینه نیاز داشته باشیم اگر 19 اسید آمینه باشد و یكی كم باشد دیگر امكانپذیر نیست؛در نتیجه راهكار این است كه غلات را با حبوبات مصرف كنیم؛مثلا عدس با برنج یا ماش با برنج مصرف كنیم. این تركیبات با هم میتواند تا حدودی تامین كننده پروتئین مورد نیاز باشد.