فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

احتمال خیز جدید كرونا؛ اواخر پاییز / ویروس ضعیف نشده است

رییس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به ضرورت واكسیناسیون كودكان، گفت:

1401/06/19
|
09:09

اگر ویروس كرونا تغییری كند یا فاصله بین واكسیناسیون افراد زیاد شده و ایمنی‌ ناشی از واكسیناسیون یا ابتلا به بیماری، كاهش یابد، احتمال می‌دهیم كه شاید اواخر پاییز مجددا شاهد خیزی از ویروس باشیم.
دكتر علیرضا ناجی درباره شرایط كرونا در كشور، گفت: در حال حاضر شاهد كاهش موارد كووید 19 در كشور هستیم. به طوری كه تعداد موارد مثبت روزانه‌مان بسیار كاهش یافته و موارد بستری هم كاهش یافته و به نظر می‌رسد كه اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، در روند كاهشی موج هستیم.

احتمال بروز خیز جدیدی از كرونا در اواخر پاییز

وی با بیان اینكه البته مطمئنا خیزهای دیگری هم خواهیم داشت، گفت: اگر ویروس تغییری كند یا فاصله بین واكسیناسیون افراد زیاد شده و ایمنی‌ ناشی از واكسیناسیون یا ابتلا به بیماری، كاهش یابد، احتمال می‌دهیم كه شاید اواخر پاییز مجددا شاهد خیزی از ویروس باشیم كه ممكن است با سویه جدیدی باشد یا اینكه با سویه‌های موجود این اتفاق رخ دهد.

لزوم بالا بردن سطح واكسیناسیون

ناجی با بیان اینكه كاهش سیستم ایمنی می‌تواند شرایط را به گونه‌ای رقم زند كه ویروس در بین افراد چرخیده و مجددا ابتلا بالا رود، افزود: بر همین اساس ادامه روند واكسیناسیون بسیار مهم است. باید سطح پوشش واكسیناسیون را بالا برده و آن را حفظ كنیم. به طوری كه افراد دزهای یادآور را تزریق كنند و افرادی هم كه هنوز واكسیناسیون‌شان را تكمیل نكرده‌اند، تزریق واكسن را كامل كنند.

ضرورت تزریق واكسن كرونا در كودكان 5 سال به بالا

وی ادامه داد: موضوع مهم دیگر كه باید در شرایط فعلی مورد توجه قرار گیرد، واكسیناسیون در كودكان است. در حال حاضر با بازگشایی مدارس هم واكسیناسیون در بزرگسالان و تزریق دزهای یادآور در افراد دارای بیماری زمینه‌ای، سالمندان و... مهم است و در عین حال تزریق واكسن در كودكان هم بسیار مهم است. در كشور مجوز تزریق واكسن كرونا از سن 5 سال به بالا وجود دارد و باید در این زمینه مردم تشویق شده و برای واكسیناسیون كودكان اقدام كنند.

ناجی تاكید كرد: باید توجه كرد كه كلید ماجرای كووید یكی پایش بیماری است تا بتوانیم نشانه‌های خیزهای احتمالی بیماری را داشته باشیم كه شامل انجام تسست و بیماری‌یابی است و دیگری بالا بودن سطح پوشش واكسیناسیون است. به ویژه تزریق دز یادآور كه بسیار مهم است. در عین حال شرایط بهداشت اجتماعی، استفاده از ماسك و رعایت فاصله‌گذاری و تهویه بسیار مهم است.

وی درباره وضعیت بیماری‌یابی كرونا در دنیا باتوجه به روند كاهشی ویروس در دنیا، گفت: اكنون در تمام دنیا تعداد تست‌ها كاهش یافته است. البته باید توجه كرد كه اطلاعات اپیدمیولوژی از طریق تست به دست می‌آید و وقتی تست كاهش یابد، یكسری اطلاعات را از دست می‌دهیم. در این زمینه دو راهكار در دنیا در نظر گرفته شده است؛ برخی كشورها با پایش فاضلاب‌ها این اقدام را انجام می‌دهند. به طوری كه فاضلاب مناطق متعدد را در زمان‌های مناسب گرفته و میزان كمی ویروس را در آن سنجش می‌كنند و اگر مقدار ویروس در منطقه‌ افزایش پیدا كرده باشد، به این معناست كه در آن منطقه موارد عفونت دارد زیاد می‌شود كه در آن مناطق اقدامات لازم را انجام می‌دهند. البته ضعف این اقدام این است كه بیمار را نمی‌بینیم و فقط بازتابی از عفونت را در یك منطقه مشاهده می‌كنیم. نوع دیگر كار به صورت نمونه‌گیری‌های رندوم و تصادفی است. به طوری كه نمونه‌گیری رندوم از جمعیت می‌تواند اطلاعات را نسبتا به ما بدهد. در این اقدام می‌توان با شناسایی بیماران، افراد در تماس با او و ... را پایش كرد. در كشور ما هم می‌توان از این روش‌ها استفاده كرد.

كرونا ضعیف شده است؟

ناجی با بیان اینكه ویروس كرونا واقعا ضعیف نشده است، گفت: شرایطی كه اكنون می‌بینیم یك قسمتش مربوط به ویروس است و عمده این نتیجه مربوط به بازتاب واكسیناسیون و گردش ویروس در بین مردم و در نتیجه ایمنی ناشی از عفونت طبیعی است. با این حال در همین اُمیكرون می‌بینیم كه در افراد دارای ریسك و افرادی كه واكسن تزریق نمی‌كنند یا سیستم ایمنی ضعیف داشته و یا موعد واكسیناسیون یادآورشان گذشته است، بیماری شدید ایجاد می‌كند. همین افراد هستند كه در آی‌سی‌یو بستری شده‌اند. باید توجه كرد كه تصور ضعیف شدن ویروس و عدم رعایت پروتكل‌ها، موجب پخش ویروس در جامعه می‌شود و در آن زمان بخش حساس جامعه آلوده می‌شوند. بنابراین حتما باید رعایت كنیم، حتما باید در فضای بسته ماسك بزنیم، حتی حتما باید در فضای بازی كه امكان فاصله‌گذاری نیست، ماسك بزنیم. بنابراین رعایت فاصله، استفاده از ماسك، شستن دست‌ها و ... بسیار مهم است. از طرفی باید بیماریابی را هم به صورت فعال حفظ كنیم تا بتوانیم بیماران را شناسایی كرده و درمان كنیم.

وی درباره ابتلای مجدد به كرونا، گفت: درباره اُمیكرون این موضوع دیده شده است؛ به طوری كلی از زمانیكه دلتا آمد، میزان موارد ابتلای مجدد بسیار زیاد شد. مطالعات نشان داده كه بعد از سه الی چهار ماه از ابتلا یا تزریق واكسن ممكن است مجددا مبتلا شوید. حتی افرادی كه واكسن هم زده‌اند، ممكن است به عفونت مبتلا شوند، اما به بیماری شدید كه به بستری در بیمارستان نیاز داشته باشد، مبتلا نمی‌شوند. به طور كلی دیده شده كه حتی كسانی كه شش تا هشت هفته قبل اُمیكرون BA1 یا BA2 را گرفته بودند، با BA4 یا BA5 آلوده شدند. بحث این است كه ویروس تغییر كرده و نباید اجازه دهیم كه ویروس با چرخش بیشتر، تغییر بیشتری كند. در عین حال بحث روز دنیا هم به‌روز كردن و تغییراتی در واكسن‌هاست كه ما هم باید این موضوع را در واكسن‌های بوستر مورد توجه قرار دهیم.

دسترسی سریع
فراسو