بنابر بررسی محققان، بیماریهای قلبی، یكی از عمدهترین دلایل مرگ زنهاست. اما با پیروی از سبك زندگی سالم، ورزش و مصرف غذاهای مناسب میتوان از بیماریهای قلبی و در نتیجه مرگ زودرس پیشگیری كرد.
برای اینكه بتوانید قلبی سالم و پرتوان داشته باشید، باید در انتخاب غذایتان هوشمندانه عمل كنید. مواد غذایی متعددی وجود دارند كه دوستدار قلبتان هستند.
میوهها و سبزیجات
میوهها و سبزیجات مختلف نهتنها سرشار از فیبر رژیمی و آنتیاكسیدانهای گوناگون هستند، بلكه فشار خون را در سطح متعادل نگه میدارند. فشار خون بالا، یكی از عوامل خطر ابتلا به سكتههای قلبی و مغزی است. این مواد خوراكی حاوی پتاسیماند كه در مطالعات بالینی مشخص شده، این ماده معدنی از فشار خون بالا میكاهد.
چربیهای سالم
نوع چربی مصرفی، تفاوت مهمی در سلامت یا بیماری قلب ایجاد میكند. در رژیم غذایی سالم، مصرف چربیهای اشباعشده كمتر از 10درصد تمام كالری روز فرد است. خوراكی هایی چون سوسیس، گوشتهای چرب، كره، بستنی و دیگر محصولات لبنی پرچرب حاوی چربیهای اشباعشده فراوانی هستند. درضمن مصرف كم چربیهای اشباعشده باید از همان 2 سالگی شروع شود.
بهجای چربیهای اشباعشده و همینطور ترانس باید چربیهای اشباعنشدهای مانند روغن زیتون، كانولا، آووكادو، آجیل و دانهها جایگزین كرد.
همچنین اسیدهای چرب امگا3، نوع خاصی از چربیهای اشباعنشده هستند كه در بیشتر ماهیهای چرب، مانند سالمون، خالمخالی، تن و شاهماهی و البته گردو و دانه كتان وجود دارند.
دوری از نمك
مصرف نمك زیاد فشار خون را افزایش داده و قلب را در خطر ابتلا به بیماری قرار میدهد. تمام غذاهای فرآوریشده در بازار، مانند كنسروها و مواد غذایی آماده، حاوی نمك فراوان هستند. تا جاییكه میتوانید از مصرف این مواد خوراكی اجتناب كنید. درضمن برای اینكه بتوانید از نمك كمتری در غذایتان استفاده كنید، از ادویهها و گیاهان مانند پودر نعناع استفاده كنید. این ادویهها طعم غذایتان را بهبود میبخشند و كمتر به نمك نیاز پیدا میكنید.
پروتئینهای سالم
بررسیهای محققان نشان داده كه مصرف بیش از حد پروتئین حاصل از گوشت قرمز، به قلب صدمه میرساند اما پروتئینهای گیاهی مانند لوبیا، نخود، عدس، آجیل و دانهها، برای قلب مفید بوده و از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی پیشگیری میكنند. ماهی، دریاهای غذایی، مرغ و تخممرغ هم حاوی پروتئینهای مناسب قلب هستند. بنابراین تا جاییكه امكان دارد، پروتئین مورد نیاز خود را از این مواد خوراكی دریافت كنید. همچنین مصرف گوشت قرمز را به 1 تا 3 بار در هفته محدود كنید.
محصولات لبنی
از آنجایی كه محصولات لبنی حاوی كلسیم، پروتئین و دیگر مواد معدنی هستند، باید در رژیم غذاییتان گنجانده شوند. اما از لبنیاتی كه فرآورینشده و كمچرب هستند استفاده كنید.
مواد غذایی مضر برای قلب
غذاهای بسیار فرآوریشده، مانند انواع كیك، بیسكوئیت و شیرینیها، شكلات، چیپس، نوشیدنیهای پرشكر مانند آبمیوهها و نوشابههای ورزشی و انواع فستفودها به دلیل اینكه حاوی شكر افزوده، نمك فراوان و چربیهای اشباعشده و ترانس هستند، برای قلب مضرند. بنابراین تا جاییكه میتوانید از این مواد خوراكی، كم مصرف كنید.
پیشگیری از پرخوری
پرخوری هم به قلب فشار میآورد. مقدار غذای مصرفی معمولا به نوع غذا بستگی دارد. مواد خوراكی سالم مانند سبزیها خیلی زود احساس سیری به فرد میدهند. اما از آنجاییكه غذاهای سرخكرده و فستفودها ارزش غذایی كمی دارند، موجب پرخوری میشوند. بنابراین با انتخاب مواد غذایی سالم، مقدار غذای مصرفیتان را در حد متعادل تنظیم كنید.