فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

اگر دچار رفلاكس معده هستید؛ این غذاها را بخورید

رفلكس اسید زمانی اتفاق می افتد كه اسید معده به مری نشت می كند. وقتی چنین اتفاقی می افتد فرد دچار ناراحتی می شود و در قسمت قفسه سینه احساس سوزش می كند.

1401/05/25
|
09:48

كاهش وزن، خوردن وعده های كوچك، پرهیز از غذاهای چرب، الكل، غذاهای تند و اسیدی، كافئین و نیكوتین می توانند به بهبود رفلاكس معده كمك كنند.
بیماری رفلاكس معده به مری (GERD) وضعیتی است كه در آن محتویات معده به طور منظم از لوله غذا به سمت بالا حركت می كند. افراد می توانند علائم رفلاكس را با گنجاندن برخی غذاها در رژیم غذایی خود و اجتناب از سایر غذاها بهبود بخشند.

این بازگشت معمولا طولانی مدت است و می تواند منجر به علائم ناراحت كننده از جمله سوزش سر دل و درد در قسمت بالای شكم شود. شدت این بیماری اغلب به رژیم غذایی و سبك زندگی فرد مربوط می شود. اجتناب از غذاهای محرك و رعایت سایر نكات رژیمی ممكن است علائم رفلاكس را تسكین دهد.

مواد غذایی برای كاهش علائم رفلاكس
اگرچه هیچ غذای خاصی نمی تواند رفلاكس را درمان كند، اما برخی می توانند به طور فعال علائم را بهبود بخشند.

تا همین اواخر، محققان رفلاكس را به طور كامل درك نمی كردند و شواهد علمی مبنی بر اینكه تغییر رژیم غذایی می تواند علائم را بهبود بخشد وجود نداشت. با این حال، یك مطالعه قدیمی در سال 2013 روی بیش از 500 نفر نشان داد كه برخی از غذاها، مانند غذاهایی كه فیبر بالایی دارند، می توانند به كاهش علائم این بیماری كمك كنند.

به طور مشابه، یك مطالعه در سال 2016 نشان داد كه پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای، كه سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات كامل و چربی های غیر اشباع است، می تواند به كاهش علائم كمك كند.

در اینجا چند نمونه از غذاها برای كمك به تسكین این بیماری آورده شده است.

سبزیجات
سبزیجات چربی و قند كمی دارند. آنها همچنین منبع مناسبی از فیبر و كربوهیدرات مفید هستند. گزینه های مناسب عبارتند از:

مارچوبه
كلم بروكلی
كلم بروكسل
گل كلم
خیارها
لوبیا سبز
كلم پیچ
سیب زمینیها
اسفناج
میوه ها
خوردن میوه های غیر مركبات احتمال كمتری برای ایجاد علائم رفلاكس دارد. میوه همچنین منبع مناسبی از ویتامین C، فیبر، منیزیم و پتاسیم است.

میوه های مناسب برای رفلاكس معده عبارتند از:

سیب
آووكادوها
موز
انواع توت ها
خربزه
هلو
گلابی ها
پروتئین ها
پروتئین بدون چربی از منابع كم كلسترول مانند:

بادام ها
لوبیا
مرغ
ماهی
عدس
غذای دریایی
بوقلمون
و در حالی كه سفیده تخم مرغ نیز گزینه مناسبی است، زرده تخم مرغ سرشار از چربی است كه ممكن است علائم رفلاكس را تحریك كند. به‌علاوه، هنگام پختن پروتئین‌ها، به جای سرخ كردن، از روش‌هایی مانند كباب كردن، تنوری كردن یا پختن استفاده كنید.

چربی ها
یك قانون كلی برای رفلاكس این است كه از چربی های اشباع شده، گوشت و لبنیات، چربی ترانس و غذاهای فرآوری شده اجتناب كنید یا آنها را كاهش دهید و آنها را با غذاهای حاوی چربی های سالم جایگزین كنید.

چربی های سالم عبارتند از :
روغن آووكادو
روغن زیتون
كره آجیل
ماهی چرب
آجیل و دانه ها
غلات كامل
غلات كامل منابع مناسب فیبر هستند. رژیم های غذایی سرشار از فیبر كاهش خطر علائم رفلاكس را همراه دارند.

برخی از غلات های كامل عبارتند از:
بلغور جو دوسر
برنج قهوه ای
نان آرد كامل یا نان سبوس دار
غذاهایی كه باید از آنها اجتناب كنید
برخی غذاها می توانند علائم رفلاكس را تحریك كنند.

رفلاكس یك اختلال گوارشی است، بنابراین رژیم غذایی اغلب می تواند بر علائم این بیماری تأثیر بگذارد. با در نظر گرفتن این موضوع، ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و سبك زندگی می تواند راه طولانی را در درمان بسیاری از موارد رفلاكس كمك كند.

غذاهایی كه ممكن است علائم رفلاكس ازوفاژیت را بدتر كنند عبارتند از:

گوشت، كه تمایل به كلسترول و اسیدهای چرب بالا دارد
روغن ها و غذاهای پرچرب، كه ممكن است باعث شل شدن اسفنكتر معده شوند
مقادیر زیاد نمك
غذاهای غنی از كلسیم مانند شیر و پنیر كه منابع چربی های اشباع شده هستند
شیر
محققان دریافتند كه كودكان مبتلا به CMA اغلب پس از مصرف شیر گاو علائم رفلاكس را تجربه می كنند. تحقیقات در حال انجام در حال بررسی است كه آیا این مورد برای بزرگسالان نیز صدق می كند یا خیر.

افرادی كه بعد از خوردن لبنیات همراه با شیر احساس ناراحتی یا نفخ می كنند ممكن است متوجه شوند كه حذف این مواد از رژیم غذایی این علائم را كاهش می دهد.

رژیم غذایی محرك
رژیم غذایی محرك شامل غذاهای محرك رایج مانند قهوه و شكلات است. در دستورالعمل های سال 2013 در مورد تشخیص و مدیریت رفلاكس، كالج آمریكایی گوارش بیان می كند كه حذف غذاهای محرك را توصیه نمی كند زیرا ارتباط رژیم غذایی با این بیماری ساده نیست. در عوض، معتقد است كه هدف اولیه درمان باید التیام دستگاه گوارش باشد.

سایر مواد غذایی تشدید كننده رفلاكس:
خوراكی هایی وجود دارند كه اغلب باعث تشدید رفلاكس می شوند. پزشكان اغلب توصیه می كنند كه افراد مبتلا به این بیماری از آنها اجتناب كنند. شامل:

شكلات
نعناع
نوشیدنی های گازدار
نوشیدنی های اسیدی مانند آب پرتقال و قهوه
كافئین
غذاهای اسیدی، از جمله سس گوجه فرنگی
در حالی كه شواهد بالینی كمی وجود دارد كه این غذاها را با علائم رفلاكس مرتبط می كند، تجربیات برخی از افراد مبتلا به این بیماری نشان می دهد كه این غذاها ممكن است علائم را بدتر كنند.

با این حال، خوراكی های محرك می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بنابراین، افراد مبتلا به رفلاكس باید سعی كنند هر نوع غذا را از رژیم غذایی خود حذف كنند تا ببینند آیا علائم آنها بهبود می یابد یا خیر. اگر این غذاها علائم را بدتر نكنند، می توانند دوباره آنها را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

گذری بر غذاهای مناسب رفلاكس

معمولا غذا ها از مری عبور می كنند، اسفنكتر مری باز می شود و غذاها به معده می روند. در معده غذاها با اسید معده به قطعات كوچك تجزیه می شوند.

عضله اسفنكتر بین مری و معده بسته می شود تا اسید معده در همان قسمت باقی بماند. وقتی دچار رفلاكس اسید می شویم، عضله اسفنكتر شل می شود و اسید معده به مری نشت می كند و باعث احساس سوزش و درد می شود.

كاهش وزن، خوردن وعده های كوچك، پرهیز از غذاهای چرب، الكل، غذاهای تند و اسیدی، كافئین و نیكوتین می توانند به بهبود رفلاكس معده كمك كنند.

با این حال گاهی این موارد نیز ممكن است كافی نباشند و فرد برای بهبود یافتن مجبور شود تحت درمان فردی زیر نظر یك پزشك متخصص قرار بگیرد.

غذاهایی كه در ادامه به شما معرفی می كنیم اسید كمی دارند و معمولا برای بهبود رفلاكس اسید معده مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال همیشه در نظر داشته باشید كه ریشه مشكل رفلاكس معده در هر فرد می تواند متفاوت باشد و همچنین غذاهای تحریك كننده ای كه باعث این مشكل می شوند نیز متفاوت هستند.


موز
توصیه كلی كه هنگام بروز مشكل رفلاكس معده می شود خوردن غذاهایی با میزان اسید پایین است. غذاهایی كه اسیدشان كمتر است به اندازه غذاهای اسیدی باعث تحریك تولید اسید معده نمی شوند.

مقدار محتوای اسید یك غذا روی برچسب آن نوشته نشده است، بنابراین پیدا كردن غذاهایی كه اسید كمی در خود دارند ممكن است به كمی تحقیق نیاز داشته باشد.

میوه ها معمولا غذاهایی اسیدی به حساب می آیند اما برخی میوه ها مانند موز این چنین نیستند.

اگر دچار رفلاكس اسید شده اید به صورت كلی توصیه می شود از خوردن مركبات و گوجه فرنگی پرهیز كنید چون اسید زیادی در خود دارند.

موزها را معمولا میوه هایی با مقدار اسید كم می دانند بنابراین خوردن این میوه برای افرادی كه مشكل رفلاكس معده دارند توصیه می شود.

موز برای مسیر گوارشی غذایی ساده به حساب می آید چون بافتش طوری است كه در معده به سادگی تجزیه می شود.


سیب، گلابی، ملون و توت
سیب، گلابی، ملون و توت میوه هایی هستند كه اسیدشان كم است. از این رو این میوه ها می توانند قسمتی از غذاهای یك برنامه غذایی ضد رفلاكس معده را تشكیل دهند. به كار گرفتن این غذا در برنامه غذایی می تواند مزایای دیگری چون آنتی اكسیدان ها، ویتامین ها و فیبر نیز داشته باشد.


غلات كامل
غذاهایی كه چربی بالایی دارند می توانند رفلاكس اسید معده را تحریك كنند از این رو خوردن غذاهای كم چرب برای افرادی كه حساس هستند توصیه می شود. اضافه كردن غلات كاملی كه به صورت طبیعی چربی كمی دارند مانند بلغور جو دو سر، برنج قهوه ای و نان های سبوس دار همگی می توانند عضوی از یك برنامه غذایی ضد رفلاكس اسید معده باشند.

غلات كامل به صورت طبیعی سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی هستند. از غلات فرآوری شده و بسته بندی شده استفاده نكنید چون سرشار از چربی هستند و فیبرشان نیز كم است.


زنجبیل
سال ها از زنجبیل برای درمان انواع مشكلات دستگاه گوارش استفاده می شده است از جمله حالت تهوع و درد معده، همچنین زنجبیل خاصیت ضد التهابی دارد.

در تحقیقی كه روی موش ها انجام گرفت مصرف زنجبیل نشان داد می تواند به كاهش زخم معده كمك كند. زخم معده زمانی كه اسید باعث التهاب معده می شود می تواند بسیار دردناك باشد.

می تواند از راه های مختلفی به برنامه غذایی خود زنجبیل اضافه كنید. می توانید قطعات زنجبیل را به سبزیجات پخته و سس ها اضافه كنید، چای زنجبیل درست كنید و یا زنجبیل تازه یا خشك شده را به ماست اضافه كنید.


پروتئین
وقتی می خواهید از پروتئین به عنوان یكی از بخش های برنامه مقابله با رفلاكس معده استفاده كنید بهتر است از انواع كم چرب آن استفاده كنید. از روش های پخت پر چرب مانند سرخ كردن پرهیز كنید.

پروتئین های كم چرب مانند سینه مرغ و بوقلمون و غذاهای دریایی توصیه می شود. سفیده تخم مرغ نیز پروتئین بدون چربی است. زرده تخم مرغ نیز مواد مغذی فراوانی دارد اما ممكن است در برخی افراد حساس موجب رفلاكس اسید معده شود.


سبزیجات
به صورت كلی اگر دچار رفلاكس اسید شده اید خوردن سبزیجات توصیه می شود. سبزیجات چربی كمی دارند و سرشار از فیبر، آنتی اكسیدان، ویتامین و مواد معدنی هستند.

از روش های پخت پر چرب مانند سرخ كردن پرهیز كنید و از سس زیاد هم استفاده نكنید. خوردن سبزیجات دارای برگ سبز مانند بروكلی، پیازچه، مارچوبه توصیه می شود چون مقدار اسید بسیار كمی دارند.

اضافه كردن ریحان تازه به برنامه غذایی نیز می تواند برای بهبود رفلاكس اسید معده مفید باشد.

دسترسی سریع
فراسو