فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

نیازهای تغذیه‌ای بیماران كرونایی تب‌دار

یكی از علائم بیماری كرونا تب است. تب نشان‌دهنده وجود یك نوع عفونت در بدن است و عفونت‌ها هم منجر به افزایش متابولیسم بدن، تجمع مواد سمی در بدن، اختلال در تعادل آب بدن، اختلال گوارشی، از بین رفتن پروتئین‌های نسوج كه حاصل آن دفع ازت از بدن است

1401/05/08
|
09:47

بنابراین در مراقبت تغذیه‌ای بیماری‌های عفونی اولویت با تامین انرژی، پروتئین، ویتامین‌ها و املاح است.

بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، باید توجه كرد كه با بالا رفتن یك درجه سانتی‌گراد حرارت بدن، 13 در صد متابولیسم بدن افزایش می‌یابد. بنابراین مصرف آب و مایعات و غذا در حجم كم و دفعات بیشتر توصیه می‌شود.

در مرحله حاد بیماری و هنگام تب ممكن است سدیم و پتاسیم به مقدار زیادی و به صورت عرق از بدن دفع شود. بنابراین مصرف سوپ حاوی نمك برای جبران سدیم ضروری است. رژیم غذائی حاوی میوه اعم از موز، آلو، زردآلو، طالبی، كیوی، پرتقال، سبزی‌هایی مانند اسفناج، جعفری، لوبیا، سبوس گندم، هویج، كدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی، شیر و ماست و دوغ برای تامین پتاسیم توصیه می‌شود.

همچنین در یك فرد بیمار میزان نیاز به پروتئین افزایش می‌یابد. بنابراین تامین پروتئین روزانه به ویژه از منابع حیوانی مانند انواع گوشت‌ها اعم از گوشت قرمز، مرغ، ماهی، طیور، انواع لبنیات پاستوریزه شامل پنیر، شیر، ماست، كشك و دوغ و تخم مرغ توصیه می‌شود.

در عین حال نوشیدن آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات مانند شیر و دوغ به عنوان بهترین نوشیدنی توصیه می‌شود تا بخشی از انرژی، پروتئین، بعضی ویتامین‌ها و مواد معدنی لازم را تامین كند. نوشیدن مایعات به اندازه كافی و فراوان كمك به دفع سموم و حفظ ایمنی مناسب بدن می كند.

ویتامین A: كمبود این ویتامین منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. ویتامین A به جذب، هضم و ذخیره آهن در بدن كمك می‌كند و كمبود آن منجر به كم‌خونی ناشی از فقر ویتامین A می‌شود كه باید از طریق منابع غذایی حاوی آن تامین شود. منابع غذایی آن به دو شكل منابع غذایی حیوانی و گیاهی است و منابع غذایی حیوانی از قابلیت جذب بهتری نسبت به منابع گیاهی برخوردار هستند. منابع حیوانی به فرم فعال ویتامین A عمدتا در جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات پرچرب و كره وجود دارد. منابع گیاهی به فرم كاروتنوئیدها و به ویژه بتاكاروتن است؛ بتاكاروتن هم یك آنتی‌اكسیدان قوی است كه به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری‌های غیرواگیر كمك می‌كند و عمدتا در میوه‌های رنگی و سبزی‌های زرد و سبز نظیر اسفناج، كاهو، هویج، كدو حلوایی، زرد آلو، طالبی، موز، انگور، خربزه، خرمالو و انواع مركبات است.

ویتامین E: علاوه بر داشتن فعالیت آنتی‌اكسیدانی، به عملكرد سیستم ایمنی بدن نیز كمك می‌كند. این ویتامین در روغن برخی از گیاهان یافت می‌شود. روغن جوانه گندم، روغن فندق، روغن كانولا، روغن گلرنگ، روغن بادام، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان از اصلی‌ترین منابع این ویتامین به‌ شمار می‌آیند. انواع آجیل (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، كلم پیچ، سویا و سیب‌زمینی نیز دارای مقادیری از این ویتامین هستند.

ویتامین D: دریافت مناسب از منابع غذایی ماهی‌های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ و قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب به صورت روزانه، در افزایش سطح ایمنی بدن كمك می‌كند.

ویتامین C: علاوه بر اینكه به عنوان یك آنتی اكسیدان است، مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می‌شود. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می‌شوند. منابع این ویتامین عبارتند از انواع فلفل، سبزی های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، انواع كلم، سیب زمینی، هندوانه، مركبات، كیوی و دیگر میوه‌ها و سبزی‌ها. اما شواهدی مبنی بر مصرف مكمل آن در درمان بیماری ویروس كرونا وجود ندارد.

ویتامین‌های گروه B: در تب نیاز بدن به انرژی افزایش می‌یابد و برای متابولیسم و سوخت و ساز نیاز به ویتامین‌های گروه B افزایش می‌یابد كه باید از منابع غذایی از جمله مصرف كافی سبزی‌ها به ویژه برگ سبز و میوه‌ها، شیر و لبنیات، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس‌دار، حبوبات و مغزها تامین شود.

ویتامین B12: كمبود این ویتامین باعث پیشرفت سریع عفونت‌های ویروسی می‌شود. توصیه به تامین این ویتامین از طریق منابع غذایی آن مانند پروتئین‌های حیوانی از جمله گوشت قرمز، ماهی و ماكیان، تخم مرغ و لبنیات است.

آهن: كمبود آهن باعث آسیب و تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت می‌شود. منابع حیوانی شامل گوشت قرمز، مرغ و ماهی حاوی آهن «هم» است و منابع گیاهی مانند انواع سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشك شده و غلات كامل آهن «غیر هم» دارند. اگرچه تخم مرغ نیز منابع حیوانی آهن است، اما آهن آن «غیر هم» است. اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین c مصرف شوند، جذب آهن افزایش می‌یابد.

روی (Zn): از نشانه‌های كمبود روی اختلالات ایمنی است و غذاهای غنی از روی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات كامل، حبوبات و تخم مرغ است.

سیر، زنجبیل و سایر مواد غذایی توصیه شده اگر چه به دلیل تركیبات خاصی كه دارند می‌توانند در مقابله با عفونت‌های باكتریایی و ویروسی مفید باشند، اما شواهدی مبنی بر مصرف آن در درمان بیماری ویروس كرونا وجود ندارد.

دسترسی سریع
فراسو