فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

خوراكی های مفید و خطرناك برای كلیه را بشناسید

خوراكی های زیر كلیه ها را در معرض ابتلا به بیماری قرار می دهد و بهتر است در مصرف آنها زیاده روی نكنیم. همچنین افراد مبتلا به بیماری های كلیوی باید از مصرف آنها پرهیز كنند.

1401/04/28
|
10:53

اگر به بیماری مزمن كلیوی مبتلا هستید، پیگیری میزان مصرف غذا و مایعات بسیار مهم است؛ زیرا كلیه های بیمار نمی توانند مواد زائد را مانند كلیه های سالم از بدن خارج كنند.

غذاهای خوبی كه به ترمیم كلیه ها كمك می كنند عبارتند از: سیب، زغال اخته، ماهی، كلم پیچ، اسفناج و سیب زمینی شیرین.

وظایف كلیه ها
فیلتر كردن مواد سمی و زائد از بدن از طریق ادرار
تولید هورمونی كه تولید گلبول های قرمز را تحریك می كند
حفظ تعادل مواد معدنی بدن
لیستی از غذاهای مناسب برای كلیه وجود دارد كه می تواند به ترمیم كلیه ها كمك كند و به شما كمك كند مدت طولانی تری سالم بمانید:

سیب
سیب منبع خوبی از پكتین، فیبر محلول است. می تواند سطح كلسترول و گلوكز را كاهش دهد. سطح آنتی اكسیدانی بالایی دارد. سیب تازه همچنین منبع خوبی از ویتامین C است.

زغال اخته
مطالعات نشان می دهد كه این میوه دارای پتانسیل محافظت در برابر سرطان و بیماری قلبی است و فوایدی برای سلامت مغز دارد.

ماهی
برخی از ماهی ها مانند سالمون، ماهی خال مخالی، تن، شاه ماهی و ساردین سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند . این یك ماده مغذی ضروری برای كنترل لخته شدن خون و ساخت غشای سلولی در مغز است. مطالعات نشان می دهد كه این ماده می تواند خطر ضربان قلب غیر طبیعی را كاهش دهد، سطح تری گلیسیرید را كاهش داده و فشار خون را اندكی كاهش دهد.

كلم پیچ
كلم پیچ سرشار از ویتامین های A و C، كلسیم و بسیاری از مواد معدنی است. همچنین منبعی از كاروتنوئیدها و فلاونوئیدها است كه برای سلامت چشم و محافظت از سرطان مفید هستند.

كلم پیچ حاوی ویتامین K می باشد كه یك رقیق كننده طبیعی خون است. سطح پتاسیم متوسطی دارد؛ بنابراین، افراد دیالیزی باید از آن اجتناب كنند.

اسفناج
اسفناج سرشار از ویتامین های A، C و K و فولات است. بتاكاروتن موجود در اسفناج به تقویت ایمنی و محافظت از بینایی شما نیز كمك می كند. همچنین منبع خوبی از منیزیم است.

سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرین قند كمی دارد و فیبر محلول بالایی دارد. و به شما كمك می كند احساس سیری كنید.

غذاهای دیگری كه می تواند برای كلیه مفید باشد
كرن بری
بلوبری
تمشك
توت فرنگی
آلو
آناناس
هلو
كلم
گل كلم
مارچوبه
لوبیا
كرفس
خیار
پیازها
فلفل
تربچه
كدو حلوایی
سیر
پیتا
نان ذرت
نقش رژیم غذایی مناسب كلیه
عملكرد اصلی كلیه های شما این است كه از طریق ادرار از شر مواد زائد و مایعات اضافی بدن را دفع كنند. آنها همچنین مواد معدنی و مایعات بدن را متعادل می كنند و هورمونی می سازند كه فشار خون شما را تنظیم می كند.

یك رژیم غذایی مناسب كلیه به محافظت از كلیه ها در برابر آسیب بیشتر كمك می كند. شما باید مقداری غذا و مایعات را محدود كنید تا دیگر مایعات و مواد معدنی مانند الكترولیت ها در بدن شما تجمع نكنند. همچنین، باید اطمینان حاصل كنید كه در رژیم غذایی روزانه خود، پروتئین، كالری، ویتامین و مواد معدنی مناسب دریافت می كنید .

اگر بیماری كلیوی در مراحل اولیه دارید، چند ماده غذایی وجود دارد كه باید آنها را محدود كنید و مراقب غذای مصرفی روزانه خود باشید.

ویژگی های رژیم غذایی مناسب برای كلیه و دیابت
اگر دیابت همراه با بیماری كلیوی دارید، باید قند خون خود را كنترل كنید تا از آسیب بیشتر به كلیه های خود جلوگیری كنید. رژیم غذایی دیابتی و رژیم غذایی مناسب كلیه مواد غذایی مشابه زیادی دارند، اما تفاوت های مهمی نیز وجود دارد. راه هایی وجود دارد كه رژیم غذایی مناسب كلیه و رژیم دیابتی شما با هم همخوانی داشته باشند.

خوراكی های مناسب مشترك بین بیماران دیابتی و كلیوی:
میوه ها : توت، گیلاس، سیب و آلو
سبزیجات : گل كلم، پیاز و اسفناج
پروتئین ها : گوشت بدون چربی (مرغ، ماهی)، تخم مرغ و غذاهای دریایی بدون نمك
كربوهیدرات ها : نان سبوس دار، نان ساندویچی، كراكر بدون نمك و پاستا
مایعات : آب، سوپ های رقیق و چای كمرنگ شیرین نشده
اگر برای درمان قند خون پایین آب پرتقال می نوشید ، به آب سیب كه برای كلیه ها هم مناسب است روی بیاورید. این همان افزایش قند خون را با پتاسیم بسیار كمتر فراهم می كند.

دیالیز
اگر دیالیز می‌شوید، قند خون شما می‌تواند افزایش یابد، زیرا مایع مورد استفاده برای تصفیه خون حاوی سطح قند خون بالایی است. پزشك شما را از نزدیك تحت نظر خواهد گرفت و تصمیم می گیرد كه آیا به انسولین و سایر داروهای دیابت نیاز دارید یا خیر.

پزشك ویا متخصص تغذیه به شما كمك می كند تا از یك برنامه غذایی پیروی كنید كه به شما كمك می كند سطح قند خون خود را كنترل كنید و در عین حال سدیم، فسفر، پتاسیم و مایعات بدن را محدود كنید.

در بیماری كلیوی چه مواد غذایی را باید محدود كرد؟
اگر از بیماری كلیوی رنج می برید، بسیاری از مواد غذایی كه بخشی از یك رژیم غذایی سالم معمولی هستند، ممكن است برای شما مناسب نباشند.

اگر بیماری كلیوی شما تشخیص داده شود، پزشك ممكن است برخی مواد غذایی را محدود كند:

نمك
از نمك خوراكی و ادویه های غذایی پر سدیم خودداری كنید. سدیم بر فشار خون شما تأثیر می گذارد و به حفظ سطح آب در بدن شما كمك می كند. اگر ورم مچ پا، فشار خون بالا ، مشكل تنفسی و تجمع مایعات در اطراف قلب و ریه‌ها دارید، باید از مصرف نمك اجتناب كنید. شما باید كمتر از 1500 میلی گرم نمك در رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید. به جای نمك از ادویه ها یا گیاهان دارویی استفاده كنید. از غذاهای بسته بندی شده دوری كنید و هنگام خرید برچسب ها را بخوانید. روی غذاهای تازه و خانگی تمركز كنید. در عرض یكی دو هفته به غذاهایی با نمك كمتر یا بدون نمك عادت خواهید كرد.

پتاسیم
در بیماری كلیوی، سطوح بالای پتاسیم می تواند در خون شما جمع شود و باعث مشكلات جدی قلبی شود. سطح مناسب این ماده معدنی باعث می شود اعصاب و عضلات شما به خوبی كار كنند. از گوجه فرنگی، پرتقال، موز، سیب زمینی، آووكادو، كلم بروكلی و نان سبوس دار اجتناب كنید، زیرا پتاسیم بالایی دارند. سیب، هویج و سالاد بخورید. پزشك شما ممكن است یك بایندر پتاسیم را برای كمك به بدن شما برای خلاص شدن از شر پتاسیم اضافی توصیه كند. پزشك ممكن است خوردن غذاهایی مانند سیب، زغال اخته، توت فرنگی، كلم، گل كلم و خیار را توصیه كند.

پروتئین
اگرچه پروتئین برای بدن شما مهم است، اما پروتئین بیشتر باعث می شود كلیه های شما سخت تر كار كنند و ممكن است بیماری كلیوی را بدتر كند. برای تعیین تركیب و مقدار پروتئین مناسب با متخصص تغذیه خود مشورت كنید. ممكن است لازم باشد غذاهایی مانند گوشت، غذاهای دریایی و لبنیات را قطع كنید.

فسفر
فسفر یك ماده معدنی است كه استخوان های شما را قوی و سالم نگه می دارد. در بیماری كلیوی، كلیه های شما نمی توانند فسفر اضافی را به خوبی از خون خارج كنند. ممكن است استخوان را ضعیف كند و به عروق خونی، چشم ها و قلب شما آسیب بیشتری وارد كند. حتی ممكن است به بیماری قلبی مبتلا شوید . از مواد غذایی حاوی فسفر بالا مانند گوشت، ماهی، لبنیات، لوبیا، آجیل، نان سبوس دار، غذاهای بسته بندی شده و نوشابه های تیره رنگ خودداری كنید. اگر مبتلا به بیماری كلیوی در مراحل پایانی هستید، ممكن است پزشك به شما توصیه كند كه روزانه كمتر از 1000 میلی گرم غذاهای غنی از فسفر در رژیم غذایی خود داشته باشید. غذاهای كم فسفر مانند میوه های تازه، سبزیجات، ذرت ، برنج و غلات را انتخاب كنید.

كلسیم
ممكن است پزشك به شما توصیه كند از مصرف مكمل های كلسیم بدون نسخه و از مصرف غذاهای غنی از كلسیم مانند لبنیات خودداری كنید. غذاهایی كه كلسیم بالایی دارند نیز دارای فسفر بالایی هستند.

مایعات
به طور كلی، شما باید سطح آب را در بدن خود حفظ كنید. با این حال، در مراحل اولیه بیماری كلیه، باید سطح مایعات خود را محدود كنید. از آنجایی كه كلیه های آسیب دیده قادر به دفع مایعات اضافی نیستند، مایعات بیش از حد می تواند برای شما خطرناك باشد. حتی می تواند باعث فشار خون بالا ، تورم و نارسایی قلبی شود . همچنین می تواند مایع اضافی را در اطراف ریه های شما جمع كند و ممكن است در تنفس مشكل داشته باشید. همچنین باید مصرف برخی از غذاهای حاوی آب زیادی مانند بستنی، ژلاتین، هندوانه و انگور را كاهش دهید.

بسته به مرحله بیماری كلیوی، پزشك به شما توصیه می كند كه سطح پتاسیم، فسفر و پروتئین را در رژیم غذایی خود كاهش دهید.

میوه ای كه سلامت كلیه را تهدید می كند
افرادی كه از بیماری كلیوی رنج می برند باید از غذاهای غنی از پتاسیم مانند موز، آووكادو و زردآلو اجتناب كنند.

اكثر میوه ها در افراد دارای كلیه سالم مضر نیستند . هنگامی كه كلیه ها آسیب می بینند ، فرآیند فیلتراسیون مختل می شود و مواد زائد در بدن باقی می مانند. تجمع مواد زائد یا سمی در خون ممكن است به كلیه ها آسیب بیشتری وارد كند.

غذاهای سرشار از مواد معدنی مانند نمك، پتاسیم و فسفر به كلیه ها فشار وارد می كنند و ممكن است باعث آسیب بیشتر به كلیه شوند.

در میان این تركیبات، پرهیز از غذاهای غنی از پتاسیم و رژیم غذایی با سدیم بالا در شرایط به ویژه آسیب كلیوی بسیار ضروری است.

اصلاح رژیم غذایی برای اجتناب از این مواد كه باعث افزایش فشار به كلیه ها می شود توصیه می شود.

اگرچه میوه‌ها معمولاً در رژیم غذایی بسیار مفید هستند، برخی از میوه‌ها سرشار از پتاسیم هستند و بیماران مبتلا به بیماری كلیوی باید از مصرف آنها اجتناب كنند

كه عبارتند از:

موز
آووكادوها
مركبات و آب میوه ها، مانند پرتقال و گریپ فروت
آلو و آب آلو
زردآلو
میوه های خشك مانند خرما و كشمش
خربزه، مانند عسلك و طالبی
اسید سیتریك موجود در پرتقال ممكن است خطر ایجاد سنگ كلیه را در بیماران مبتلا به آسیب كلیوی افزایش دهد. از نمك و جایگزین های نمكی كه با پتاسیم ساخته می شوند باید اجتناب شود. اگر سطح پتاسیم یا سایر مواد سمی در بدن افزایش یابد، ممكن است منجر به دیالیز شود.

دیالیز روشی است كه برای از بین بردن مواد زائد و مایعات اضافی از خون زمانی كه كلیه ها به درستی كار نمی كنند استفاده می شود. این روش معمولاً با هدایت مجدد خون به یك دستگاه برای تمیز كردن انجام می شود.

نحوه استخراج پتاسیم از میوه ها
در صورت امكان، میوه های تازه یا یخ زده را با میوه های كنسرو شده جایگزین كنید. پتاسیم موجود در محصولات كنسرو شده بیشتر وارد آب آن شده و در نتیجه سطح پتاسیم موجود در میوه‌ها را كاهش می‌دهد. اگر فردی این آب میوه را در وعده غذایی خود قرار دهد یا آن را مصرف كند، ممكن است سطح پتاسیم او افزایش یابد.

خیساندن در آب و شستشوی كامل میوه های تازه قبل از مصرف به از بین بردن تركیبات مضركمك می كند.

اثرات پتاسیم بالا در بدن چیست؟
بیماران مبتلا به آسیب كلیوی یا بیماری حتی پس از مصرف دوز توصیه شده روزانه ممكن است سطوح پتاسیم بالایی در بدن داشته باشند.

افراد سالم 19 ساله و بالاتر باید به ترتیب حداقل بین 3400 تا 2600 میلی گرم پتاسیم در روز مصرف كنند. با این حال، در صورت اختلال در عملكرد كلیه، دوز باید كاهش یابد.

هیپركالمی
(سطح پتاسیم بالا در بدن) ممكن است منجر به موارد زیر شود:

درد شكم
اسهال
حالت تهوع و استفراغ
ضعف عضلانی
بی حسی در اندام ها
دشواری در تنفس
آریتمی (ضربان قلب نامنظم)
تپش قلب (ضربان قلب تند یا بال بال)
در صورت تشدید علائم با پزشك مشورت كنید.

كلیه یكی از اندام های درونی بدن انسان است كه وجود آن برای سلامت بدن ضروری است. یكی از اصلی ترین وظایف كلیه دفع مواد زاید تولید شده بر اثر متابولیسم و مواد خوراكی مصرف شده می باشد.

كلیه در برابر بیمای ها بسیار حساس است و معمولا هیچ علایم یا نشانه ای در مراحل اولیه از خود بروز نمی دهد. بنابر گفته بهداشت جهانی از هر 10 نفر، یك نفر در معرض ابتلا به بیماری های كلیوی قرار دارد. هنگام مراقبت از كلیه، تغذیه و موادی كه مصرف می كنیم بسیار مهم است. در حقیقت مصرف نامناسب و بی رویه برخی از خوراكی ها به كلیه ها صدمه می زنند. در مقابل برخی از خوراكی ها، دوست كلیه هستند.



خوراكی های مضر
خوراكی های زیر كلیه ها را در معرض ابتلا به بیماری قرار می دهد و بهتر است در مصرف آنها زیاده روی نكنیم. همچنین افراد مبتلا به بیماری های كلیوی باید از مصرف آنها پرهیز كنند.

لبنیات
كلیه ها برای اینكه سالم بمانند باید بین مقدار كلسیم و فسفر توازن ایجاد كرده و از ازدیاد این نوع مواد معدنی جلوگیری كنند. همچنین كلیه های بیمار به راحتی نمی توانند مقدار اضافی كلسیم یا فسفر را كاملا از بدن خارج كنند. از طرف دیگر، كلیه برای پاكسازی فسفر اضافی بدن، به جای دفع آنها از بدن، از كلسیم موجود در مغز استخوان استفاده كرده و بدین ترتیب سعی می كند بین این دو ماده معدنی توازن ایجاد نموده و فسفر زیاد موجود در محصولات لبنی را كنترل كند. بنابراین، مصرف زیاد لبنیات برای بیماران كلیوی زیاد ایمن نیست و لازم است مقدار مصرف لبنیات در این بیماران توسط متخصص تغذیه تعیین شود.


گوشت
با اینكه مصرف گوشت چندان مضر نیست، مصرف بیش از آن در رژیم غذایی برای كلیه ها بسیار مضر است. وجود پروتئین بیش از حد لازم در رژیم غذایی می تواند كلیه ها را بیمار كرده و یا بیماری های كلیوی را تشدید نماید. معمولا بار پروتئین اضافی روی دوش كلیه هاست. چنین باری؛ دفع اوره از بدن را بسیار سخت می كند. همچنین مصرف زیاد گوشت باعث ایجاد سنگ اگزالات كلسیم می شود؛ زیرا گوشت حیوانات مقداری مواد اسیدی در بدن به صورت ته نشین باقی می گذارد. بدن تمایل به قلیایی بودن دارد؛ بنابراین، سعی می كند تا كلسیم ایجاد شده را دفع نماید. این كار نه تنها وضعیت استخوان های بدن را به مخاطره می اندازد بلكه وضعیت سنگ های كلیه ایجاد شده را نیز بدتر می كند.

شیرین كننده های مصنوعی
شیرین كننده های مصنوعی در بیشتر محصولات شیرین شده امروزی دیده می شود. باید گفت این نوع خوراكی ها به هیچ وجه ارزش غذایی ندارند و در عین حال مضر هم هستند. به طور مثال مصرف دو وعده نوشابه گازدار حاوی شیرین كننده مصنوعی در روز، به مرور باعث بروز بیماری های كلیوی می شوند. بنابراین، به جای مصرف شیرین كننده های مصنوعی و مشتقات آنها از جایگزین های مناسب مثل انواع میوه ها، خرما و یا توت استفاده كنید.


كافئین
اكثر مردم دنیا هر روز از كافئین به عنوان یك خوراكی اصلی در رژیم غذایی خود استفاده می كنند. متاسفانه كافئین به راحتی موجب وابستگی می شود؛ به ویژه كه بیشتر مردم از آن برای رفع خستگی و به دست آوردن هوشیاری در صبح استفاده می كنند. اما از آنجا كه كافئین به شدت سیستم اعصاب مركزی را تحریك می كند، تاثیر بسیار بدی روی كلیه ها و عملكرد آنها می گذارد. بیشتر كسانی كه دچار بیماری های كلیوی هستند، معمولا برای مدتی كافئین فراوان مصرف كرده اند. مصرف زیاد و طولانی مدت كافئین باعث افزایش میزان استخراج كلسیم از مغز استخوان شده و در نتیجه منجر به تولید سنگ كلیه می شود.


نوشابه های گازدار
نوشابه های گازدار مجموعه ای از مواد مضر را یكجا دارند. این نوشیدنی های ناسالم (و حتی نوع ورزشی آنها)، حاوی مقادیر زیادی كافئین و شكر هستند كه مصرف كننده را به خود وابسته می كند. در ضمن شكر هیچ ارزش غذایی و كالری مفیدی ندارد. نوشابه های گازدار پس از مصرف، توسط استخوان ها جذب شده و در بافت های آنها مقادیر زیادی اسید فسفریك باقی می گذارد. صرف نظر از شیرین كننده هایی كه هر روز در نوشیدنی های خود استفاده می كنید، مصرف طولانی مدت نوشابه های گازدار باعث بروز بیماری های كلیوی مزمن خواهد شد. بهترین نوشیدنی برای بدن آب می باشد؛ در ضمن برای دلچسب تر شدن طعم آن، سعی كنید چند قطره لیموترش در آن بریزید.


نمك
مصرف زیاد نمك برای كلیه ها بسیار مضر است، زیرا زمان زیادی لازم است تا سطح نمك بدن به حد نرمال خود برسد. برای این منظور باید مقادیر زیادی آب مصرف شود چرا كه نمك اضافی، احساس تشنگی بسیاری در شما ایجاد می كند. به محض مصرف آب زیاد، حجم خون بالا رفته و در نتیجه سیستم گردش خون را به زحمت می اندازد. از طرف دیگر، نمك دشمن كلسیم موجود در استخوان ها نیز می باشد. هر چقدر نمك موجود در خون افزایش یابد، میزان كلسیم موجود در اوره نیز افزایش خواهد یافت؛ در نتیجه، روند پیر شدن انسان سرعت می یابد.


پتاسیم بیش از حد در سبزی ها و میوه ها
هیچ شكی نیست كه سبزی و انواع میوه ها برای بدن مفیدند؛ اما، یكسری از آنها مثل موز دارای مقادیر زیادی پتاسیم در مقایسه با بقیه هستند. كلیه های سالم مشكلی با كنترل سطح پتاسیم در بدن ندارند، اما اگر دچار بیماری های كلیوی هستید، این كار تا حدودی برایشان سخت می شود. بنابراین، اگر كلیه ها قادر نباشند به خوبی سطح پتاسیم خون را كنترل كنند، تجمع این ماده معدنی باعث نامنظمی در ریتم ضربان قلب و یا ایست قلبی می شود. بدین ترتیب اگر كلیه های سالمی ندارید، از مصرف زیاد موز، كشمش، آلو، گلابی، سبزی ها، سیب زمینی و گوجه فرنگی پرهیز كنید.


غذاهای با اصلاح ژنتیكی
شاید هنوز رای بیشتر مردم بر این باشد كه غذاهایی كه در آنها اصلاح ژنتیكی صورت گرفته است، برای بدن مفیدند؛ اما تحقیقات نشان می دهد كه بعضی از این دسته از خوراكی ها ممكن است به كلیه ها آسیب بزنند. كانولا، ذرت و سویا احتمالا جزو گروه غذاهای اصلاح شده ای هستند كه به دلیل سم زدایی و یا اصلاح ژنتیكی ردی از مواد سمی در خود دارند. البته برای تایید كامل این مورد، هنوز مدارك كافی در اختیار نیست؛ با این وجود اگر در مورد كلیه های خود نگران چیزی هستید، از مصرف این گروه از خوراكی ها اجتناب كنید.


ازدیاد مصرف مسكن
عوارض جانبی مسكن ها معمولا كلیه ها را نشانه می گیرد. در این زمینه، یكی از بدترین نوع مسكن ها گروه ضد التهاب های غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن هستند. حدود 3 درصد بیماری های كلیوی به دلیل استفاده بی رویه این نوع مسكن ها به وجود می آیند. بنابراین، هرگز بیش از حدی كه پزشك تان درنظر گرفته و یا بدون تجویز پزشك از این مسكن ها استفاده نكنید. همچنین اگر به مسائلی در مورد كاركرد كلیه های خود شك دارید، حتما با پزشك خود مشورت نمایید.


خوراكی های مفید
خوراكی هایی كه حاوی آنتی اكسیدان هستند می توانند اثر رادیكال های آزاد را خنثی و از بدن مراقبت نمایند. بسیاری از خوراكی ها جلوی اكسیداسیون را گرفته و انتخابی عالی برای افراد مبتلا به بیماری های كلیوی (و از جمله افراد ناچار به انجام دیالیز)، هستند. از این خوراكی ها می توان به موارد زیر اشاره كرد:



فلفل قرمز
فلفل قرمز حاوی پتاسیم اندكی است و منبعی غنی از ویتامین C ، A و B6 می باشد. علاوه بر این ویتامین ها، ضمنا اسید فولیك و فیبر فراوانی نیز دارد. فلفل قرمز به دلیل دارا بودن آنتی اكسیدان لیكوپن، از ابتلا به بیماری های كلیوی و برخی سرطان ها پیشگیری می كند.





دارچین
دارچین می تواند سطح قند خون را تنظیم كند و بدن را در مقابل اختلال های قند خون محافظت نماید. بالا بودن قند خون به كلیه صدمات جبران ناپذیری می رساند. همچنین در تحقیقات نشان داده شده است كه دارچین می توان جلوی خطر رسوب اگزالات را بگیرد.


لوبیا قرمز
لوبیاها بهترین درمان كننده های خانگی سنگ كلیه هستند. در دوران قدیم از پوست لوبیا به منظور داروی تقویتی استفاده می كردند. برای درمان درد ناشی از كلیه، پوست لوبیای قرمز را جدا كرده و در ظرفی پر از آب تصفیه شده به مدت 6 ساعت بجوشانید. سپس مایع را صاف كرده و پس از سرد شدن مصرف كنید.


روغن زیتون
روغن زیتون مانند ماهی، سرشار از مواد مغذی و چربی های اشباع نشده است. همچنین این روغن اساس "رژیم غذایی مدیترانه ای" است. افراد مبتلا به بیماری های كلیوی كه از این نوع رژیم غذایی تبعیت می كنند، زودتر سلامت خود را باز می یابند. مواد موجود در روغن زیتون موجب سلامت ماندن كلیه ها می شوند.

از دیگر خوراكی های مناسب برای كلیه ها می توان به چای جاوا، پیاز، سیر، سیب، زغال اخته، توت فرنگی و سفیده تخم مرغ اشاره كرد.

دسترسی سریع
فراسو