فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

وبا چیست؟

«وبا» یك بیماری اسهالی واگیردار و خاص انسان است كه توسط نوعی باكتری به نام «ویبریوكلرا» ایجاد می‌شود.

1401/04/22
|
13:01

جهت پیشگیری از بیماری های قابل انتقال بوسیله آب و مواد غذایی از جمله بیماری های اسهال و حفظ سلامت خود و اطرافیان در منزل، تفریحگاه ها، پارك ها و در حین مسافرت به نكات زیر توجه فرمایید:

1- همیشه از آب لوله كشی تصفیه شده استفاده كنید و چنانچه از سلامت آب در دسترس اطمینان ندارید و از آب چاه، آب تانكرهای غیر كلر زده، آب چشمه ها، آب قنات ها و ... استفاده می كنید، ابتدا آنرا به مدت نیم ساعت جوشانده و پس از سرد كردن مصرف كنید و یا كلر زنی نمایید. (روش صحیح جوشاندن و كلرزنی در ادامه گفته خواهد شد)

2- از یخ های قالبی و كارخانه ای غیر بهداشتی استفاده ننمایید زیرا در آب مصرفی ، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میكروب وبا و یا سایر میكروب ها وجود دارد.

3- هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و یا از نوشیدنیها و غذاهای با بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده نمایید و در رودخانه ها یا آبهای مشكوك به هیچ عنوان شنا نكنید.

4- از آشامیدن آب های مشكوك در پارك ها، باغ ها و فضای سبز و از مصرف آب آشامیدنی كه در منبع های آب و سقاخانه های كنار خیابان كه دارای لیوان مشترك هستند و آبی كه در اتوبوس های بین شهری كه با استفاده ظروف عمومی و از یخ های قالبی برای سرد كردن آن، عرضه می شود، جداً خودداری نمایید.

5- برای نوشیدن آب از لیوان شخصی استفاده نمایید. در هنگام غذا خوردن از ظروف و قاشق و چنگال شخصی استفاده نمایید.

6- از مصرف مواد غذایی آماده، آب میوه و آب هویج، آب زرشك، معجون، فالوده، بستنی های غیرپاستوریزه و غیر كارخانه ای، بلال، فال گردو، ساندویچ، سالاد و دیگر مواد خوراكی و نوشیدنی هایی كه توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می گردد جداً خودداری كنید.

7- همیشه از شیر و فرآورد ههای لبنی پاستوریزه استفاده كنید یا شیر را به مدت 20 دقیقهقبل از مصرف بجوشانید.

8- حتی الامكان تا برطرف شدن خطر سرایت وبا، از مصرف سبزیجات، كاهو، كلم، خیار، گوجه فرنگی و ... خودداری نمایید و در صورت لزوم آن را طبق روشی كه در ادامه گفته خواهد شد ضد عفونی نموده و سپس مصرف نمایید.

9- در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را كه قابل شستشو و پختن مجدد نیستند را در كنار میوه و سبزیجات نشسته و گوشت خام قرار ندهید.

10- در مراسم عمومی همانند جشن ها، عروسی ها و ... حتی المقدور از مصرف سبزیجات، سالاد، میوه و بستنی خودداری نمایید مگر آن كه كاملاً از شسته و ضد عفونی شدن و پاستوریزه بودن آنان اطمینان حاصل نمایید.

11- حتی الامكان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده كنید.

12- غذاها و مواد خوراكی باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگ هداری شود.

13- از قرار دادن سبزی و میوه جات نشسته و ضد عفونی نشده در یخچال جداً خودداری كنید.

14- قبل از غذا خوردن و دست زدن به مواد غذایی، دست های خود را با آب و صابون خوب بشویید.

15- قبل ازتهیه،توزیع وخوردن غذاوقبل ازغذایاشیردادن به كودك حتماًدستهارابا آب و صابون بشویید.

16- دستهارابعدازاجابت مزاج (رفتن به توالت) ،شستن و تمیزكردن كودك و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات،گوشت،ماهی ومرغ با آب و صابون بشویید.

17- زباله را در كیسه های مخصوص زباله جمع آوری و از انباشت آن خودداری كرده و در محل مخصوص جمع آوری زباله قرار دهید.

18- ضمن رعایت بهداشت فردی، از شنا كردن در استخرها، رودخانه ها، نهر ها و یا جوی های آلوده خودداری نمایید.

19- حتی المقدور از سفر كردن به كشورهای آلوده (مانند پاكستان، افغانستان، تاجیكستان، عراق، كشورهای شرق مدیترانه و شاخ آفریقا و ...) یا مناطق آلوده داخل كشور خودداری نمایید و در صورت ضرورت سفر توصیه های بهداشتی را كاملاً رعایت نمایید.

20- افرادی كه دچار ضعف عمومی بدن هستند، مانند مبتلایان به ایدز، هپاتیت، پیوند اعضایی ها، مصر فكنندگان داروهای شیمی درمانی و رادیوتراپی، دیالیزی ها، دیابتی ها و مبتلایان به بیماری های قلبی بیشتر در معرض خطر هستند و بیش از دیگران باید اصول بهداشت فردی را رعایت كنند .

21- خنك نمودن هوای محیط در حد كمتر از 25 درجه و كم كردن رطوبت هوا به كمتر از 50 درصد در كنترل شیوع وبا كمك می نماید.

22- اسیدی نگه داشتن فضای معده (مصرف لیموترش تازه و دوغ پاستوریزه به همراه غذا)تا حد زیادی میكروب وبا را از بین می برد. به افرادی كه از داروهای آنتی اسید استفاده می كنند توصیه می شود با نظر پزشك معالج خود برای مدتی مصرف این داروها را كنار بگذارند.

23- تجویز آنتی بیوتیك مناسب باید توسط پزشك صورت بگیرد.

24- بیماری به مدت 1 الی 3 هفته (یعنی زمانی كه میكروب در مدفوع یافت می شود) مسری است.

25- با مشاهده هر مورد از ابتلا به اسهال سریعاً به مراكز بهداشتی و درمانی مراجعه كنید. در صورتی كه فرد مبتلا به وبا به موقع به پزشك مراجعه كند درمان قطعی این بیماری امكان پذیر است.

26- مهمترین مشكل اساسی در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الكترولیتهای بدن می باشد، لذا پیش از رساندن بیمار به پزشك خوراندن مایعات فراوان و محلول ORS به بیمار الزامی می باشد .

27- بدون تجویز پزشك از مصرف قرصهای ضد اسهال به هر نحو خودداری كنید. بسیاری از افراد به دلیل خود درمانی و استفاده از برخی داروهای ضد اسهال در این بیماری دچار مشكلات حاد شده و باعث از دست رفتن زمان كه برایشان فوق العاده حیاتی است می شوند. زیرا مصرف این داروها موجب می شود میكروب فرصت بیشتری در روده برای تكثیر و دفع سم پیدا كند و بیماری تشدید شود.

28- گزارش سریع موارد بیماری وبا به مراكز ذیصلاح از مهمترین عوامل پیشگیری است چرا كه نتیجه آن بیماریابی زودرس در جامعه و درمان سریع در مورد بیماری خواهد بود .

دسترسی سریع
فراسو