دكتر وحید ملكی كارشناس اداره تغذیه بالینی وزارت بهداشت در برنامه "پاسخگو" رادیو سلامت از كربوهیدرات ها و سیستم ایمنی گفت.
دكتر وحید ملكی كارشناس اداره تغذیه بالینی وزارت بهداشت در برنامه "پاسخگو" رادیو سلامت گفت: رژیم غذایی ما از سه بخش اساسی كربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها تشكیل شده است. كربوهیدرات ها در حدود 50 تا 60 درصد رژیم غذایی ما را تشكیل می دهند و منبع اصلی غذایی ما هستند. اگر نوع خوب آنها را انتخاب نكنیم به بدنمان آسیب می زنیم و اگر از منابع خوب انتخاب كنیم مسلما به بهبود سلامتی خودمان كمك خواهیم كرد.
وی ادامه داد: كربوهیدرات ها به دو دسته كلی كربوهیدرات های ساده و پیچیده تقسیم می شوند. كربوهیدرات های ساده غالبا از گلوكز، ساكاروز و فروكتوز تشكیل شده اند كه هیچ چیزی جز انرژی ندارند. قند و شكر نمونه ای از این نوع كربوهیدرات ها است. كربوهیدرات های پیچیده كه هضم و جذب طولانی دارند به دو دسته دارای فیبر و فاقد فیبر تقسیم می شوند. نان های سفید مثل نان لواش و تافتون فیبر ندارند و قند خون را سریع بالا می برند. اما كربوهیدرات های پیچیده كه فیبر دارند قند خون را آهسته بالا می برند و به كنترل قند خون كمك می كنند.
دكتر ملكی گفت: بالا بودن طولانی مدت قند خون باعث تضعیف سیستم ایمنی شده و از طرفی هم مصرف این نوع از كربوهیدرات ها باعث چاقی و اضافه وزن می شود. افراد چاق برعكس ظاهر خود كه به نظر قوی هستند درون ضعیفی دارند و معمولا مصرف نان، برنج و شیرینی بالایی دارند. مطالعات نشان داده است سیستم ایمنی افرادی كه چاق هستند و اضافه وزن دارند ضعیف است. پس باید حواسمان به نوع غذای مصرفی مان باشد.
قند خون بالا باعث افزایش استرس اكسیداتیو و التهاب شده و استرس اكسیداتیو و التهاب هم باعث تضعیف سیستم ایمنی می شود. در افرادی كه سیستم ایمنی تضعیف شده دارند لنفوسیت های كشنده T كه از اجزاء اصلی سیستم ایمنی سلولی هستند و وظیفه آنها از بین بردن سلول های آلوده به ویروس است نمی توانند عملكرد خود را به درستی انجام دهند. مطالعات نشان داده است افرادی كه چاق هستند و اضافه وزن دارند در مقایسه با افرادی كه وزن نرمال و انتخاب های غذایی درست دارند سیستم ایمنی ضعیف تری داشته و نمی توانند با عوامل خارجی بیماری زا مقابله كنند.