بیماری وبا همزمان با گرم شدن هوا شایع می شود و علت شیوع آن نیز، مصرف آب آلوده است كه فرد را زمینگیر می كند.
با گرمتر شدن هوا، تشنگی نیز شدت مییابد و شاید همین موضوع باعث شود، برای رفع عطش، از آبهایی بنوشیم كه بهداشتی بودن آنها برای ما محرز نیست.
وبا چیست
وبا یك بیماری واگیردار عفونی است كه فقط در انسان ایجاد میشود. این بیماری شامل دو نوع كلاسیك و التور است كه التور قدرت همه گیری بیشتری دارد. در واقع وبا یك بیماری اسهالی است كه توسط نوعی باكتری به نام "ویبریوكلرا" ایجاد میشود و از طریق آب یا غذای آلوده منتقل میشود.
در این میان آبهای سطحی و آبهای چاههای كم عمق میتوانند منابع عفونت باشند. ویبریوكلرا میتواند در محیطهای آبی برای سالها زندگی كند.
فصل همه گیری وبا در ایران از اردیبهشت شروع و در تابستان به اوج خود میرسد و در فصل پاییز انتشار بیماری كاهش یافته و در آذر ماه به صفر میرسد.
وبا معمولاً 12 ساعت تا 6 روز پس از مصرف مواد غذایی یا آب آلوده ایجاد میشود، در طول این مدت امكان انتقال بیماری به فرد دیگر وجود دارد و همین عامل میتواند به عنوان یك عامل خطر در شیوع بیماری وبا تلقی شود.
همچنین هر چیزی كه آلوده به باكتری وبا باشد آلوده كننده است، مانند شنا كردن در آب آلوده یا شستن ظروف در آب آلوده، غذاهای دریایی خام، میوه و سبزیجاتی كه به طور صحیح شسته نشدهاند و یا غذاهایی كه در خارج از یخچال نگهداری شدهاند و آب چاهی كه نزدیك چاه فاضلاب است، میتوانند وبا را منتقل كنند.
نكته حائز اهمیت اینجا است كه غذاهای ترش یا آب لیمو مانع رشد ویبریوكلرا میشوند، پس بیمارانی كه آنتی اسید مصرف میكنند به این بیماری حساس ترند زیرا اسید معده آنها كاهش پیدا میكند.
محمدرضا سربازی مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با اشاره به اینكه هر ساله با گرم شدن هوا شرایط برای رشد میكروب در محیط و بیمار شدن افراد فراهم میشود، گفت: میكروب عامل وبا، فقط در انسان بیماری ایجاد میكند و از طریق مصرف آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع انسان آلوده سرایت میكند. در مواردی نیز انتقال بیماری از انسان به انسان نیز ممكن است صورت گیرد.
مهمترین راههای دور ماندن از وبا
رعایت بهداشت فردی و نحوی صحیح شستن دستها بعد از اجابت مزاج و قبل از صرف غذا، مهمترین اصل در پیشگیری از ابتلاء به وبا است.
از مصرف مواد غذایی در بیرون منزل به خصوص فروشندگان دوره گرد خودداری كنید.
برای نوشیدن آب و شستن ظروف از آب سالم استفاده كنید.
در رودخانههایی شنا نكنید كه احتمال آلودگی آنها وجود دارد.
از شنا در محلهایی كه تجمع آبهای راكد است خودداری كنید، زیرا منشأ آلودگی هستند.
قبل از مصرف میوه و سبزی آنها را انگل زدایی و ضد عفونی كنید.
در صورت دسترسی نداشتن به آب سالم و تصفیه نشده حتماً آن را به مدت 10 دقیقه بجوشانید.
كدام استانها درگیر وبا شدهاند
اولین موارد مشكوك به بیماری وبا، در استان كردستان مشاهده شد و به دنبال آن، گزارشهایی از استان كرمانشاه هم داشتهایم.
گفته میشود، ورود بی رویه و غیرقانونی اتباع بیگانه به كشور و همچنین پدیده خشكسالی در سالهای گذشته و بالاخص در سال جاری میتواند به شیوع بیماریهای منتقله از آب و غذا به خصوص وبا دامن بزند و عدم رعایت نكات بهداشتی در مصرف آب و غذا در فصل تابستان باعث افزایش شیوع این بیماری در كشور میشود.
مریم مسعودیفر رئیس اداره بیماریهای منتقله از آب و غذای وزارت بهداشت گفت: افرادی كه قصد سفر به مناطق آلوده به بیماری را دارند، باید مراقب سلامتی خود باشند و بهداشت فردی شامل شستن دست با آب و صابون، مصرف آب آشامیدنی سالم و خوردن میوه و سبزی پس از ضدعفونی را رعایت كنند. در برخی از كشورهای همجوار بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت آمار بیماری وبا افزایش پیدا كرده است.
وی با اشاره به اینكه كاهش دسترسی به آب آشامیدنی سالم تهدیدی برای گسترش شیوع بیماری وبا در منطقه است، افزود: دسترسی مناسب به آب بهداشتی سالم، جمعآوری و دفع بهداشتی فاضلاب، رعایت بهداشت فردی و…، همگی از عوامل مؤثر جلوگیری از گسترش شیوع وبا است كه اگر هر كدام از عوامل به درستی رعایت نشود ممكن است شاهد گسترش بیماری باشیم.
مسعودی فر با عنوان این مطلب كه در مورد بیماری وبا دو نگرانی عمده داریم، گفت: اول آنكه بیماری سرایت پذیری بالایی دارد و دوم اینكه اگر به موقع درمان نشود میتواند با كشندگی بالای 50 درصد همراه باشد. اگر اقدامات پیشگیری در حین سفر یا در طول فعالیت روزانه به درستی انجام شود و اگر فردی كه علائم مشكوك بیماری را داشت به سرعت به مركز بهداشتی مراجعه كند تا درمان مناسب آغاز شود این خطر به شدت كاهش مییابد و حتی مرگ و میر ناشی از وبا به كمتر از یك درصد میرسد.