دكتر غلامرضا محمدی فارسانی در برنامه "پاسخگو" رادیو سلامت از تاثیر چاقی و اضافه وزن و همچنین لاغری مفرط و كمبود وزن بر سیستم ایمنی گفت.
دكتر غلامرضا محمدی فارسانی در برنامه "پاسخگو" رادیو سلامت عنوان كرد: سیستم ایمنی ما دو جزء مشخص دارد و در دو مسیر مختلف در مقابل عوامل بیماری زا دفاع می كند. سیستم ایمنی ذاتی مثل پوست و مخاط كه نمی گذارد عوامل بیمای زا وارد بدن شود و سیستم ایمنی اكتسابی كه مجموعه ای از سربازان دفاعی بدن است كه می توانند عامل بیماری را بخورند یا آنتی بادی(پادتن) تولید كنند. تغذیه در هر دو جز تاثیر دارد. موقعی كه تغذیه سالم داشته باشیم مخاط و پوست درست كار می كند و همینطور سیستم ایمنی اكتسابی عملكرد خود را به درستی انجام می دهد.
وی ادامه داد: در افرادی كه اضافه وزن دارند یا چاق هستند بخصوص آنهایی كه چربی شكمی یا احشایی داشته و به عبارتی چاقی سیبی شكل دارند سلول های پیش التهابی (كه مسیرهای التهابی را در بدن فعال می كنند) بیشتر است. چاقی شكمی باعث می شود این سلول های پیش التهابی فعالیت بیشتری در بدن انجام دهند و فرایند التهاب را در بدن ما پیش ببرند و سیستم ایمنی را به سمتی می برند كه مشغول فرایند التهابی ناشی از اضافه وزن و چربی احشایی شود. به عبارتی دقت و تمركز سیستم ایمنی معطوف این موضوع است. وقتی این فرایند ادامه دار باشد قطعا می تواند سیستم ایمنی را در كل ضعیف تر كرده و احتمال و استعداد ابتلا به بیماری های مختلف بیشتر شود.
دكتر فارسانی گفت: فكر نكنیم افرد چاق كمبود مواد ریز مغذی ندارند. اتفاقا میزان ویتامین D و روی و خیلی از ریز مغذی ها در این گروه از افراد می تواند خیلی كمتر باشد. البته این موضوع را هم باید در نظر گرفت كه در افراد لاغر هم درشت مغذی هایی مثل پروتیئن ها و ریزمغذی ها كم است و این مواد به اندازه كافی به مخاط، پوست و سیستم ایمنی اكتسابی نمی رسد به همین دلیل چه افراد چاق و چه آنهایی كه لاغری مفرط دارند نمی توانند دفاع موثری در مقابل عوامل بیماری زا داشته باشند. این افراد قاعدتا در معرض بسیاری از بیماری ها هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران اظهار كرد: خیلی از افراد در كرونا اضافه وزن پیدا كردند. چاقی حاصل عدم تعادل بین ورود و خروج انرژی است به عبارتی وقتی میزان انرژی دریافتی از منابع غذایی ما بیشتر از مصرف یا خروج این انرژی از بدن ما باشد منجر به ذخیره بیشتر منابع این انرژی و عمدتا به شكل چربی خواهد بود. در این روزها برای پیشگیری از بروز این مشكل و به عبارتی برای اینكه دچار اضافه وزن یا چاقی نشویم توصیه این است كه اولا ورودی منابع انرژی را كم كنیم كه این با افزایش مصرف سبزیجات و میوه بجای منابع چربی و غلات اتفاق خواهد افتاد كه البته مصرف بیشتر این تركیبات بدلیل دارا بودن منابع ویتامینی و آنتی اكسیدانی باعث تقویت سیستم ایمنی ما هم خواهد شد و در ثانی مصرف انرژی را در بدنمان با انجام بیشتر فعالیت بدنی و ورزشهایی كه امكان انجام آن در منزل هم باشد افزایش دهیم تا از اضافه وزن و چاقی مان پیشگیری كنیم.
دكتر فارسانی تاكید كرد: قطعا از دست دادن وزن اضافه، سیستم ایمنی را تقویت می كند. اما رژیم های غذایی خیلی سخت نه تنها به كاهش وزن مفید كمك نمی كند بلكه به خاطر تحلیل سیستم عضلانی، پروتئین ها و ازدست دهی آب و الكترولیت ها فرد را در معرض كمبود تركیباتی در بدن قرار می دهد كه در سیستم ایمنی ما بسیار موثر هستند و در واقع با كاهش وزن خیلی سریع و نامناسب، نه تنها به سلامتی خودمان كمك نمی كنیم بلكه باعث تضعیف سیستم ایمنی نیز خواهیم شد و احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف و بخصوص بیماریهای عفونی مثل كووید 19 در ما بیشتر خواهد شد.