دكتر سهیلا امینی مقدم در مجله "پاسخگو" رادیو سلامت از عوامل خطر و راههای پیشگیری از سرطان های زنان گفت
دكتر سهیلا امینی مقدم گفت: یكی از عوامل خطر مهم سرطان رحم ( بافت داخلی رحم یعنی آندومتر) چاقی است. بنابراین مهمترین راه پیشگیری اولیه از این سرطان داشتن سبك زندگی سالم یعنی تغذیه مناسب و انجام ورزش است.
وی ادامه داد: بر خلاف سرطان رحم كه هیچ واكسنی برای پیشگیری از آن وجود ندارد اما پیشگیری اولیه از سرطان دهانه رحم واكسیناسیون است. چون عامل این سرطان ویروس پاپیلومای انسانی است. عفونت پاپیلومای انسانی شایعترین بیماری جنسی انتقال یابنده از راه جنسی است كه در 80 درصد افراد دیده می شود اما در همه افراد منجر به سرطان نمی شود در افرادی این ویروس منجر به سرطان می شود كه سیستم ایمنی آنها ضعیف شده باشد یا دچار عفونت های مكرری باشند كه درمان نمی شود. بنابراین بهترین راه این است كه ویروس وارد بدن نشود. رعایت بهداشت جنسی مهمترین اصل در پیشگیری از سرطان دهانه رحم است. همچنین درمان به موقع عفونت ها و اجتناب از مصرف سیگار هم اهمیت زیادی دارد چرا كه این عوامل شانس ماندگاری این ویروس را در بدن افزایش می دهند.
دكتر امینی مقدم افزود: توصیه شده است كه این واكسن از 12 سالگی تا 26 سالگی تزریق شود. البته نوع جدیدی از این واكسن وارد بازار شده ست كه تا 45 سالگی قابل تزریق است. اگر فردی زیر 15 سال این واكسن را تزریق كند باید حداكثر به فاصله 12 ماه دوز بعدی واكسن را دریافت كند. در بالای 15 سال دوز دوم به فاصله 1 تا 2 ماه بعد از دوز اول و دوز سوم به فاصله 6 ماه بعد از دوز دوم تزریق می شود.
فلوشیپ سرطان های زنان گفت: برای غربالگری سرطان دهانه رحم همه افراد بین 21 تا 30 سالگی هر سه سال یكبار باید تست پاپ اسمیر انجام دهند و بعد از 30 سالگی تا 65 سالگی باید هر 3 تا 5 سال یكبار، تست پاپ اسمیر بهمراه تست HPV انجام شود. بعد از 65 سالگی معمولا نیاز به اقدام خاصی نیست مگر در فردی كه سیستم ایمنی او ضعیف است مثلا مبتلا به ایدز است یا شیمی درمانی می شود. نكته مهم این است كه اگر حتی فردی در مرحله پیش سرطانی باشد می توان با روش های جراحی ساده درمان را انجام داد.
دكتر امینی مقدم در پایان تاكید كرد: هر گونه خونریزی غیرطبیعی در خانم ها اهمیت دارد و از آنجایی كه سن شایع سرطان های زنان بعد از یائسگی است خونریزی بویژه بعد از یائسگی اهمیت بیشتری دارد. بنابراین اگر خانمی یك سال بعد از یائسگی خونریزی حتی به صورت لكه بینی یا ترشحات غیرطبیعی داشته باشد باید مورد بررسی قرار گیرد.