علل و راههای پیشگیری از گرفتگی صدا در بخش گفتگوی پزشكی مجله "پاسخگو" رادیو سلامت به بحث و بررسی گذاشته شد.
دكتر پیمان دبیر مقدم (فلوشیپ حنجره) در این برنامه گفت: شایعترین علت گرفتگی صدا استفاده غیرصحیح از صدا مثل بلند صحبت كردن، جیغ زدن و زیاد صحبت كردن است. همچنین برگشت اسید معده و داشتن ریفلاكس، مصرف دخانیات مثل سیگار و قلیان، مصرف مواد مخدر، آلودگی هوا، بیماری های ریوی و سیستم اعصاب مركزی، مشكلات تیروئید و مصرف برخی داروها از جمله آنتی هیستامین ها و داروهای ضد فشارخون از علل گرفتگی صداست.
ایشان ادامه داد: اگر شخصی دچار گرفتگی صدا شود و این مشكل بیش از دو یا سه هفته ادامه پیدا كند حتما باید مورد بررسی قرار گیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه عنوان كرد: مهمترین مسئله در بهداشت حنجره مرطوب نگه داشتن حنجره، فشار نیاوردن به تارهای صوتی، نداشتن استرس و داشتن سبك زندگی سالم است. هر اندازه تارهای صوتی مرطوب باشد فشار كمتری در زمان صحبت كردن به حنجره و تارهای صوتی وارد می شود. برای این كار لازم است افراد روزی 6 تا 10 لیوان آب بنوشند. نكته مهم این است كه مایعات دیگر جایگزین مناسبی برای آب نیستند و حتی ممكن است مضر باشند. چای، قهوه و نوشابه باعث خشكی حنجره می شوند. بخور دادن، محدود كردن مصرف غذاهای چرب و سرخ شده و ادویه دار، زیاد صحبت نكردن و پچ پچ نكردن هم به سلامت تارهای صوتی كمك می كند. در واقع پچ پچ كردن به اندازه بلند صحبت كردن به تارهای صوتی آسیب می زند. در ضمن فاصله غذاخوردن و خوابیدن 2 تا 3 ساعت در نظر گرفته شود و افرادی كه از صدا زیاد استفاده می كنند به صدای خود در فواصل استراحت بدهند. از فریاد زدن، جیغ زدن و خنده بلند هم باید پرهیز كرد.
دكتر دبیر مقدم تاكید كرد: متاسفانه كسانی كه از قلیان استفاده می كنند و بیشتر هم در سنین پایین هستند فكر می كنند قلیان آسیب كمتری از سیگار به حنجره می زند. اما آسیب زایی قلیان اگر بیش از سیگار نباشد كمتر هم نیست . قلیان منجر به آسیب های شیمیایی و حرارتی می شود و به همان اندازه هم سرطان زاست