برنامه "پاسخگو" رادیو سلامت از گروه "بهداشت و تندرستی" با حضور دكتر محمد امانی( فوق تخصص گوارش و كبد بزرگسالان) روی آنتن رفت
دكتر محمد امانی( فوق تخصص گوارش و كبد بزرگسالان) در برنامه پاسخگوی رادیو سلامت درباره علت سنگ كیسه صفرا و ارتباط آن با تغذیه گفت: سنگ كیسه صفرا از جنس چربی و كلسترول است و با نوع تغذیه و نحوه زندگی ما ارتباط زیادی دارد. افرادی كه غذاهای چرب بخصوص چربی های حیوانی مصرف می كنند میزان كلسترول آنها در صفرا زیاد می شود. هر چقدر غلظت كلسترول بالاتر رود احتمال رسوب و لجن صفراوی و تشكیل سنگ كیسه صفرا بیشتر می شود. بنابراین احتمال تشكیل این سنگ ها در افرادی كه تغذیه خوبی ندارند و از غذاهای پرچرب و غذاهای آماده مصرف می كنند بیشتر است.
وی ادامه داد: موضوع مهم دیگر اضافه وزن و چاقی است. چون در افراد چاق میزان كلسترول و چربی كبد بالاست و عملا ترشح آن در صفرا بالا می رود. البته چاقی و اضافه وزن تنها علت نیست. نداشتن تحرك و ورزش نكردن هم عامل دیگر است. به همین دلیل است كه گاهی سنگ های كیسه صفرا را در افرادی كه وزن آنها بالا نیست می بینیم. یكی از دلایل این است كه این افراد تحرك و فعالیت بدنی ندارند و ورزش نمی كنند
فوق تخصص گوارش و كبد بزرگسالان افزود: سنگ های كیسه صفرا به دلیل هورمون های زنانه در خانم ها بیشتر دیده می شود. حتی افرادی كه قرص های ضدبارداری استفاده می كنند احتمال دارد به سنگ كیسه صفرا مبتلا شوند و حتی تا حدودی میزان این سنگ ها در بارداری افزایش می یابد. عامل مهم دیگر هم سابقه خانوادگی است كه احتمال ابتلا را خیلی بالا می برد.
دكتر امانی تاكید كرد: نكته مهم دیگر استفاده از روش های نادرست برای كاهش وزن است. استفاده از روش های ماهواره ای و مجازی، گرسنگی های طولانی و كاهش وزن های نامتعارف از علل سنگ های كیسه صفرا است. در كاهش وزن انتظار داریم فرد نیم تا یك كیلو در هفته كم كند. كاهش وزن زیاد به ارگان های مختلف بخصوص كبد آسیب می زند و عارضه آن تشكیل سنگ های صفراوی است. خیل وقت ها افرادی كه عمل های جراحی چاقی انجام می دهند و رژیم های نامتعارفی می گیرند به سنگ كیسه صفرا مبتلا می شوند. البته افرادی كه دیابت دارند و متفورمین استفاده می كنند به دلیل كاهش عملكرد كیسه صفرا و كند شدن حركات آن هم در معرض سنگ كیسه صفرا هستند چون صفرا در داخل كیسه باقی می ماند تبدیل به لجن صفراوی و سنگ می شود.