احتمال ابتلای سالمندان به ویروس كرونای جدید زیاد است
در برنامه "پاسخگو" 7 تیر كه از گروه "بهداشت و تندرستی" روی آنتن رفت میزبان دكتر ژاله زندیه (متخصص طب سالمندی) بود.
ایشان درباره مراقبت از سالمندان در شرایط شیوع كوید 19 اظهار كرد: كرونا ویروس جدید یك ویروس نوظهور است كه در تمامی جوامع شیوع آن رو به افزایش است و به پاندمی تبدیل شده است.
وی ادامه داد: مرتبا گفته می شود كه احتمال ابتلای سالمندان به ویروس كرونای جدید زیاد است كه البته درست است. اما این به این معنی نیست كه فكر كنیم این ویروس با جوان ترها كاری ندارد و مختص افراد پیر است. بیماری كووید 19 ممكن است در سالمندان عوارض بیشتری بر جای بگذارد اما نباید فكر كرد كه فقط قرار است آنها به این بیماری مبتلا شوند. اگر موضوع به این شكل عنوان شود سالمندان دچار ترس و هراس زیادی خواهند شد.
دكتر زندیه در مورد علت ابتلا بیشتر سالمندان به این بیماری گفت: با افزایش سن سالمندان شرایط پزشكی خاصی را تجربه می كنند. سیستم ایمنی در سالمندان تضعیف می شود و به علت بیماری های زمینه ای، عفونت با علائم و عوارض شدیدتری همراه است. كرونا ویروس ازخانواده سارس است و شباهت هایی به آنفلوآنزا دارد. همانطور كه احتمال ابتلا به آنفلوآنزا برای برخی از افراد بیشتر است در مورد كرونا ویروس هم عده ای در معرض خطر بیشتری هستند. از جمله بیماران قلبی، دیابتی ها، افرادی كه شیمی درمانی یا دیالیز می شوند، افرادی كه داروهای سركوب كننده سیستم ایمنی و كورتون مصرف می كنند، مصرف كنندگان دخانیات مثل سیگار و قلیان، مبتلایان به بیماری های كبدی و افرادی كه دچار چاقی مفرط هستد. همچنین سالمندانی كه در خانه های سالمندان زندگی می كنند به علت رفت و آمدها و ارتباطات نزدیك تر بیشتر در معرض خطر هستند. مضاف بر این كه سالمندانی كه در خانه های سالمندان زندگی می كنند در اكثر مواقع سالمندان وابسته ای هستند كه بیماری های زمینه ای مهمی دارند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی درباره علائم بیماری هم توضیح داد: در این بیماری طیف وسیعی از علائم از جمله تب، سرفه، گلودرد، تنگی نفس، سایر مشكلات ریوی، كاهش یا از دست دادن حس بویایی و چشایی، علائم گوارشی چون اسهال و استفراغ ظاهر می شود. اما آنچه در سالمندان اهمیت دارد این است كه ممكن است علائم كووید 19 با مشكلات دیگر اشتباه شود. مثلا دیده شده است كه سالمندی به دلیل كووید19 دچار علائم گوارشی، اسهال، كم آبی و افت فشار خون می شود و سقوط می كند و با جراحات سقوط مراجعه می كند. تاخیر در مراجعه باعث می شود بیماری به مرحله شدیدتر برسد و كار سخت تر شود.
متخصص طب سالمندی در مورد راههای پیشگیری از ابتلا به كووید 19 در سالمندان عنوان كرد: مهمترین قدم برای پیشگیری، قرار نگرفتن در معرض ویروس است. برای این موضوع باید فاصله گذاری اجتماعی رعایت شود. این به معنای انزوای سالمند نیست چون انزوای سالمند منجر به افت سیستم ایمنی او و ابتلا به افسردگی و اضطراب می شود. شستشوی مرتب دست ها با آب و صابون یا تمیز كردن با ژل های ضدعفونی كننده و محلول الكل 70 درصد و مهمتر از همه استفاده از ماسك به ویژه در زمان حضور در مكان های مسقف و پرتردد، پرهیز از سفرهای غیرضرور و شركت نكردن در اجتماعات بزرگ، محدود كردن مراجعات غیر ضرور به مراكز درمانی هم از راه های دیگر پیشگیری است.
دكتر زندیه در پایان تاكید كرد: سالمندان در عین حال باید به علائم جدید و تشدید علائم بیماری های زمینه ای خود توجه كنند و نسبت به پیگیری و مراقبت های پزشكی ضروری خود بی تفاوت نباشند همچنین باید ترس و هراس را از خود دور كنند و برای این كار لازم است كه از اخبار بد فاصله بگیرند و ارتباطات اجتماعی خود را به صورت محدود حفظ كنند.