از ساعت به مدت

علل چاقی كودكان و تاثیر چاقی در ابتلا به كووید 19

تحقیقی كه در كشورهای اروپایی مثل ایتالیا و اسپانیا كه شیوع كووید 19 در آن زیاد است انجام شد مشخص كرد كه یكی از علل مهم ابتلا به كووید 19 و تشدید این بیماری كه منجر به بستری شدن بیماران در بخش مراقبت های ویژه می شود چاقی ست.

1399/04/08
|
06:43

دكتر عبدالرضا نوروزی (پزشك و دكترای تخصصی تغذیه) در برنامه "پاسخگو" 27 خرداد كه از گروه "تغذیه و سلامت" روی آنتن رفت از علل چاقی كودكان و تاثیر چاقی در ابتلا به كووید 19 گفت.
ایشان عنوان كرد: بیماری كووید 19 در برخی از گروه های جمعیتی علائم شدیدتری دارد و احتمال ابتلا به آن بیشتر است. تحقیقی كه در كشورهای اروپایی مثل ایتالیا و اسپانیا كه شیوع كووید 19 در آن زیاد است انجام شد مشخص كرد كه یكی از علل مهم ابتلا به كووید 19 و تشدید این بیماری كه منجر به بستری شدن بیماران در بخش مراقبت های ویژه می شود چاقی ست. ما در كشورمان آماری نداریم اما وقتی نقشه كشوری ابتلا به كووید را بررسی می كنیم متوجه می شویم در مناطقی از ایران كه شیوع چاقی در كودكان و بزرگسالان زیاد است احتمال ابتلا و شدت بیماری بیشتر است و برعكس در بعضی از مناطق كرمان و سیستان بلوچستان كه كمترین شیوع چاقی را داریم میزان ابتلا هم كمتر است.
دكتر نوروزی ادامه داد: حتی 5 درصد كاهش وزن در كاهش ابتلا و پیشگیری از بیماری و افزایش قدرت سیستم ایمنی موثر است. دلایل مختلفی برای ابتلای بیشتر افراد چاق به این بیماری وجود دارد. بافت چربی بافت مرده نیست. این بافت بسیار فعال است و موادی ترشح می كند كه اثرات بدی در بدن برجای می گذارد. افراد چاق سیستم ایمنی ضعیف تری دارند و در مرض ابتلا به دیابت و كبد چرب هستند. همچنین چربی زیاد ترشح آنتی بادی را مختل می كند.
مشكل دیگری كه در افراد چاق داریم تجمع چربی بخصوص در ناحیه شكم و گردن است. در افراد چاق به خاطر تجمع چربی در ناحیه گردن كه یكی از علائم آن خر و پف شبانه است و نیز فشاری كه چربی شكمی به ریه وارد می كند ورود هوا به ریه مختل می شود و تنفس به خوبی انجام نمی شود. از آنجا كه یكی از اثرات كووید 19 اختلال سیستم تنفسی است وقتی افراد چاق به كرونا مبتلا می شوند به دلیل تجمع چربی شرایط بدتری پیدا می كنند.
عضو هیات علمی دانشگاه در مورد شیوع چاقی در كودكان ایرانی نیز گفت: متاسفانه ما جزء كشورهایی هستیم كه بالاترین آمار چاقی كودكان در جهان را دارند. شیوع چاقی در بچه ها در كشور ما به طور كلی 20 درصد است یعنی از هر 10 كودك 2 كودك چاق هستند. اما در بعضی مناطق شیوع چاقی كودكان زیاد است. مثلا در تهران و البرز شیوع چاقی 33 درصد است. در 80 درصد موارد نوزادانی كه چاق هستند كودكانی چاقی خواهند بود. كودكان چاق در سنین مدرسه هم چاق هستند. نوجوانان چاق هم بزرگسالانی چاق خواهند بود. بچه ها نسبت به عوارض چاقی بسیار حساس هستند و عوارض چاقی از 3 تا 4 سالگی در بچه ها شروع می شود. به عنوان مثال تری گلیسیرید و قند خون بالا در این بچه ها بیشتر دیده می شود و آنها در معرض بیماری هایی مانند فشارخون، دیابت ، كبد چرب و حتی بیماری های ویروسی مثل سرماخوردگی و كووید 19 هستند.
دكتر نوروزی در مورد دلایل چاقی كودكان عنوان كرد: یكی از دلایل چاقی كودكان این است كه تغذیه تكمیلی دركودكان زودتر از موعد آغاز می شود و به غذاهای كمكی میزان زیادی شكر و مواد پركالری اضافه می شود. در شرایطی كه كودكان توان متابولیزه كردن این غذاها را ندارند و این مواد به صورت چربی در پاها و شكم آنها ذخیره می شوند. در ضمن حجم زیادی از غذای كودكان به غذاهای پرچرب و مصرف آب میوه های صنعتی اختصاص داده شده است. نكته دیگر عادات غذایی والدین است چرا كه عادات غذایی كودكان به عادات غذایی والدین وابسته است. مصرف سبزی و میوه در رژیم غذایی برخی از خانواده ها بسیار كم است. در ضمن بیشتر كودكان تحرك كمی دارند و ورزش نمی كنند. آپارتمان نشینی و نبودن فضای كافی برای بازی در خانه ها و مدارس و همینطور بازی با تبلیت و موبایل و نداشتن همبازی در خانه و در بستگان منجر به كاهش فعالیت كودكان شده است. بیشتر بچه ها در مقابل تلویزیون هستند و حتی بچه ها بازی كردن با یكدیگر را بلد نیستند.
دكتر نوروزی تاكید كرد: كودكانی كه بیشتر از 1 ساعت و نیم مقابل تلویزیون می نشینند در معرض چاقی هستند.

دسترسی سریع
پاسخگو