از ساعت به مدت

تاثیر چاقی در روند درمان و ابتلا به كووید 19

دكتر فریبا كوهدانی ( استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشكی تهران) در ویژه برنامه "پاسخگو" 18 خرداد رادیو سلامت مطرح كرد.

1399/03/24
|
08:21

وی در این برنامه كه از گروه "تغذیه و سلامت" روی آنتن رفت در مورد تاثیر چاقی در روند درمان و ابتلا به كووید 19 گفت: اگر نگاهی به آمارهای ابتلا و مرگ و میر ناشی از كوووید 19 بیاندازیم متوجه می شویم كه دیابتی ها، مبتلایان به پرفشاری خون، افرادی كه دچار بیماری های قلبی عروقی و بیماری های كبدی و ریوی هستند جز گروه های پرخطر محسوب می شوند. تقریبا فصل مشترك تمام این بیماری ها كه آنها را در گروه پرخطر قرار می دهد چاقی است .در واقع چاقی هم می تواند علتی برای اغلب این بیماری ها باشد و هم به عنوان عامل زمینه ای باعث تشدید خطر تمام این بیماری ها و عوارض ناشی از آنها شود.
ایشان ادامه داد: در مطالعاتی كه در مورد سایر انواع كرونا ویروس ها صورت گرفته است رابطه بین اضافه وزن( شاخص توده بدنی بالاتر از 25) و چاقی ( شاخص توده بدنی 30 و بالاتر از آن ) مشخص شده است. در مورد كووید 19 هم فرضیاتی مبنی بر تاثیر انواع چاقی در ابتلا به این بیماری وجود دارد.
دكتر كوهدانی تاكید كرد البته ما نمی توانیم فقط به وزن اكتفا كنیم یعنی توزیع نامناسب چربی و بالابودن چربی بدن هم عواملی هستند كه ما را در معرض خطر كووید 19 قرار می دهند و این موضوع به واسطه بیماری هایی مثل دیابت، فشارخون و بیماری های قلبی و سایر مشكلات مرتبط با فاكتور خطر چاقی است. ممكن است نمایه توده بدنی در مواقعی ما را دچار انحراف كند. مثلا در یك ورزشكار نمایه توده بدنی بالاست. اما این فرد چربی اضافی ندارد و بالابودن نمایه توده بدنی او مربوط به حجم عضلاتش است كه این موضوع عامل خطری برای ابتلا به بیماری های زمینه ای و كووید 19 محسوب نمی شود. اما عكس این شرایط هم ممكن است وجود داشته باشد. مثلا برخی از افراد كه نمایه توده بدنی انها زیر 25 است اتفاقا در معرض خطر هستند. علت این موضوع تجمع چربی و بالابودن نسبت توده چربی آنها به توده عضلانی است. در مواقعی هم توزیع چربی در بدن آنها مناسب نیست. به عنوان مثال یكی از مهمترین ویژگی های این افراد چاقی شكمی است. دیده شده است كه در حدود 40 درصد افرادی كه نمایه توده بدنی نرمالی دارند درصد چربی بدن آنها بالاست یا چاقی شكمی دارند. علت ابتلا آنها به بیماری های زمینه ای علی رغم این كه وزن نرمالی دارند همین مشكلات یعنی توزیع نامناسب چربی و وجود چربی زیاد در بدن است.
استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشكی تهران در مورد اثربخشی واكسن ها در افرادی كه چاق هستند، اضافه وزن یا چاقی شكمی دارند هم عنوان كرد: بر اساس تجربیاتی كه بر روی انواع واكسن ها وجود داشته افرادی كه چاقی شكمی دارند ممكن است اثر بخشی واكسن هم در آنها كمتر باشد. بنابراین حتی اگر واكسنی برای بیماری كووید 19 ساخته شود این امكان وجود دارد كه واكسن در مورد این افراد اثربخشی كافی نداشته باشد.
دكتر كوهدانی در پایان گفت: افراد باید وزن بالا، چربی زیاد و چاقی شكمی را به عنوان یك زنگ خطر قلمداد كنند و با اصلاح رژیم غذایی و الگوی زندگی این فاكتورهای خطر را از بین ببرند و احتمال ابتلا به بیماری های زمینه ای و كووید 19 را كاهش بدهند.

دسترسی سریع
پاسخگو