از ساعت به مدت

پروبیوتیك ها و ارتقاء سیستم ایمنی در شرایط شیوع كووید 19

دكتر زینب جاوید در ویژه برنامه "پاسخگو" 11 اردیبهشت رادیو سلامت به تشریح اهمیت پروبیوتیك ها در ارتقاء سیستم ایمنی پرداخت و عنوان كرد: در بدن ما میكروارگانیسم هایی به طور طبیعی هستند كه با میزبان خود زندگی مسالمت آمیز دارند.

1399/03/24
|
08:15

دكتر زینب جاوید (پزشك و متخصص تغذیه بالینی) در ویژه برنامه "پاسخگو" 11 اردیبهشت رادیو سلامت به تشریح اهمیت پروبیوتیك ها در ارتقاء سیستم ایمنی پرداخت و عنوان كرد: در بدن ما میكروارگانیسم هایی به طور طبیعی هستند كه با میزبان خود زندگی مسالمت آمیز دارند. این میكروارگانیسم ها كه بیشتر در دستگاه گوارش تجمع دارند اعمال فیزیولوژیك متعددی انجام می دهند و باعث حفاظت میزبان شان در مقابل عوامل پاتوژن و بیماری زا می شوند. كمبود و به هم خوردن تعادل آنها عاملی برای ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نوع 2، افسردگی، بیماری های التهابی روده، پرفشاری خون، چاقی و مشكلات قلبی عروقی است. همچنین افرد مسن و مبتلایان به این بیماری های زمینه ای نیز دچار كمبود این میكروارگانیسم ها خواهند شد و این یك ارتباط دوطرفه است.
ایشان ادامه داد اصطلاح پروبیوتیك به میكروارگانیسم های زنده ای گفته می شود كه اگر در مقادیر كافی به بدن برسند می توانند اثرات مفیدی داشته باشند. این مواد منجر به افرایش تولید پادتن علیه بیماری ها شده و به این ترتیب شدت و مدت عفونت ها را كاهش می دهند، باعث بهبود التهاب و تقویت سیستم ایمنی و كاهش آلرژی و اسهال می شوند.
دكتر جاوید در مورد پری بیوتیك ها هم گفت: پری بیوتیك ها مواد غذایی هستند كه باعث رشد این میكرو ارگانیسم ها می شوند. این مواد باید چند ویژگی داشته باشند. از جمله این كه توسط دستگاه گوارش ما قابل هضم نباشند، به اسید معده و آنزیم های گوارشی ما مقاوم باشند و توسط باكتری های روده ما تخمیر گردند تا بتوانند باعث رشد و فعالیت باكتری های مفید دستگاه گوارش شوند.
پری بیوتیك ها جزئی از فیبرهای غذایی هستند. ( البته همه فیبرهای غذایی پری بیوتیك نیستند). اولیگو ساكارید ها، فروكتواولیگوساكاریدها مانند اینولین و اولیگوفروكتوز، گالاكتواولیگوساكاریدها، بتاگلوكان، نشاسته مقاوم، پكتین) كه به فراوانی در میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات كامل وجود دارند نمونه هایی از پری بیوتیك ها هستند. سیب، مركبات، هویج، توت فرنگی حاوی پكتین، سیر، پیاز،كنگر فرنگی، جو و جو چاودار حاوی مقادیر زیادی از اینولین هستند. همچنین جو و جو دوسر حاوی مقادیر قابل توجهی از بتاگلوكان و موز و حبوبات حاوی نشاسته مقاوم اند. باكتری های مفید دستگاه گوارش اینولین و دیگر تركیبات پری بیوتیك را به اسیدهای چرب كوتاه زنجیر تبدیل می كنند و اسیدهای چرب كوتاه زنجیر سیستم ایمنی ما را تقویت نمایند.
وی در پایان تاكید كرد: رژیم غذایی ما تاثیر زیادی روی باكتری های مفید دارد و چربی های حیوانی و اشباع باعث تخریب این باكتری ها می شود و در نتیجه سیستم ایمنی ما تضعیف می گردد.

دسترسی سریع
پاسخگو