از ساعت به مدت

آنچه در دوران جنینی تغذیه می كنیم در تمام عمر می تواند ژن ها و سیستم ایمنی ما را تنظیم كند

دكتر شیما جزایری در ویژه برنامه "پاسخگو" رادیو سلامت كه از گروه "تغذیه و سلامت" مطرح كرد.

1399/03/11
|
07:56

دكتر شیما جزایری در ویژه برنامه "پاسخگو" رادیو سلامت كه از گروه "تغذیه و سلامت" روی آنتن رفت گفت:
اگر سیستم ایمنی ما درست كار كند نه تنها ما را در مقابل بسیاری از بیماری های عفونی بلكه در مقابل بیماری های مزمن هم محافظت می كند. امروزه معتقد هستند بیماری های مزمن چون سرطان، بیماری های قلبی عروقی و دیابت در نتیجه اختلال در سیستم ایمنی ایجاد می شود. پس سلامت سیستم ایمنی ما را در مقابل طیف وسیعی از بیماری ها از جمله بیماری های ویروسی نظیر كووید 19 و بیماری های مزمن محافظت می كند.
ایشان ادامه داد: نكته مهم این است كه تغذیه ما از ابتدای زندگی و شاید بتوان گفت از دوران جنینی ما در تنظیم سیستم ایمنی مان نقش دارد. طبق فرضیه ای تحت عنوان "منشاء جنینی بیماری ها" آنچه در دوران جنینی تغذیه می كنیم در تمام عمر می تواند ژن ها و سیستم ایمنی ما را تنظیم كند و حتی گفته می شود بیماری های شناختی نظیر الزایمر می تواند به نوعی با تغذیه دوران جنینی ما مرتبط باشد.
متخصص تغذیه همچنین در مورد اهمیت تغذیه سال های اول زندگی گفت: افردی كه در سال های اول زندگی چاق می شوند سیستم ایمنی آنها در معرض خطر قرار می گیرد. به عبارتی چاقی و دیابت یكی از عوامل تضعیف كننده سیستم ایمنی هستند. در بیماری كووید 19 هم سه گروه یعنی سالمندان، افرادی كه بیماری های مزمن چون چاقی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی دارند و افرادی كه دچار سوء تغذیه هستند به شدت در معرض خطر هستند. چون سیستم ایمنی آنها به درستی كار نمی كند.
عضو هیات علمی دانشگاه در مورد سوء تغذیه توضیح داد: سوء تغذیه ابعاد مختلفی دارد. یك نمونه آن چیزی ست كه ما به عنوان لاغری یا سوء تغذیه پروتئین و انرژی می شناسیم. مطالعات زیادی نشان داده است كه لاغری زیاد سیستم ایمنی ما را ضعیف كند. مثلا بچه هایی كه خیلی ضعیف هستند زیاد سرما می خورند. اما سوء تغذیه محدود به لاغری و آنچه در ظاهر می بینیم نیست. كمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی هم سوء تغذیه محسوب می شود. در شرایط سوء تغذیه و كمبودهای ویتامینی سیستم ایمنی تضعیف می شود. مثلا در مورد كووید 19 این كمبودها احتمال ابتلا ما را افزایش می دهد و اگر مبتلا شویم بیماری با شدت بیشتری بروز می كند.
متخصص تغذیه تاكید كرد: اگر ما تغذیه متناسب و متنوعی داشته باشیم و از گروه های غذایی به صورت متعادل و به اندازه استفاده كنیم انتظار داریم كه معمولا دچار كمبود ماده مغذی نشویم. اما استثناهایی هم داریم. یعنی علی رغم این كه ممكن است تغذیه ما كامل باشد دچار كمبود شویم. نمونه آن ویتامین D است. چون این ویتامین در منابع غذایی كم است و از طریق تابش نور خورشید در پوست ساخته می شود. اما وقتی كرم ضدآفتاب می زنیم یا در شرایطی كه هوا آفتابی یا آلوده است یا پشت شیشه هستیم این سنتز به خوبی اتفاق نمی افتد. كمبود ویتامین D سیستم ایمنی را مختل و ما را مستعد ابتلا به بیماری های عفونی و مزمن می كند.

دسترسی سریع
پاسخگو