رئیس مركز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به تاثیرات مختلف پاندمی كرونا بر بخشهای توسعه كشور، گفت:
اكنون بسیاری تصور میكنند كه پاندمی كووید19 در حال پایان است، اما این نظریه هنوز مورد تایید صاحب نظران سلامت دنیا نبوده و آنها معتقد هستند كه راه درازی تا پایان وجود داشته و هیچ چیزی قابل پیش بینی نیست و حتی ممكن است كه یك تغییر در ساختار این ویروس باعث بروز پاندمی دیگری در دنیا شود.
دكتر محمدمهدی گویا در كارگاه ملی "نهایی سازی برنامه ارتقای آمادگی و پاسخ به پاندمی كووید-19، آنفلوآنزا و سایر بیماریهای حاد تنفسی واگیردار (نوپدید و بازپدید)" كه با حضور نمایندگانی از سازمان بهداشت جهانی در تبریز برگزار شد، با قدردانی از دانشگاه علوم پزشكی تبریز و مركز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در برگزاری این كارگاه، اظهار كرد: تجربه كووید19 یك تجربه هرچند بسیار تلخ ولی پربا و گرانبها برای صاحب نظران علوم پزشكی، دست اندركاران مسائل اقتصادی و تصمیم گیرندگان سیاسی دنیا بوده است.
وی با بیان اینكه طی دوران كرونا همه به یك نتیجه واحد رسیدیم كه بحث سلامت، زیرساخت ابعاد دیگر توسعه در دنیا را تشكیل میدهد، افزود: وقتی سلامتی به خطر افتد، زیرساختها و ساختهای اجتماعی دنیا دچار آسیب میشوند. بر روابط بین كشورها، مسافرتها و تجارتها تاثیر گذاشته و خسارتهای سنگینی به بار آمده و به آموزش دانش آموزان نیز لطمه میزند.
وی ادامه داد: شاهد روزهایی بودیم كه بیمارستانها مملو از بیماران كووید 19 بودند و تختی برای سایر بیماریها به ندرت پیدا میشد. تمام مراكز بهداشتی به صورت چند شیفته كار میكردند، بیماران سرپایی را ویزیت كرده و تمام فعالیتها را بر روی پاسخ دهی به كووید19 متمركز كرده بودند.
گویا گفت: یقین دارم كه خسارتهای سنگین و عظیمی به بخش آموزش و پرورش، تحصیلات دانشگاهی، صنعت و مسافرت كشور در دوران كرونا وارد شد كه شاید زمانی طولانی برای جبران آن طول خواهد كشید.
وی خاطرنشان كرد: به جرئت میگوییم كه بایستی خود را برای آینده آماده كنیم، آیندهای كه ممكن است بسیار به ما نزدیك باشد و همه گیری آیندهای كه هر لحظه ممكن است رخ دهد.
وی با تاكید بر اهمیت آینده نگری جدی در حوزه سلامت، گفت: باید سناریوهای مختلفی برای خود تعیین كنیم و اقدامات هر بخش در این همه گیری مشخص شود تا بخشهای مختلف كشور در هنگام بروز همه گیری جدید غافل گیر نشوند، نیروی انسانی آسیب نبیند و در نهایت پاسخگوی صحیحی برای كل دنیا باشیم.
وی خاطرنشان كرد: دنیا در دوران كرونا نشان داد كه وقتی پاندمی شیوع یابد، با ساخت دیوار بلندی دور یك شهر هم هرگز نمیتوان اطمینان یافت كه بیماری وارد شهر نخواهد شد.
رئیس مركز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت افزود: انتظار داریم كه در این كارگاه، سهم هر سازمان در زمان همه گیری جهانی و ظرفیتها و نیازمندیهای آن مشخص شده و به همراه تجربیات دوران كرونا یك جمع آوری انجام بگیرد و به شكل مكتوب در اختیار مسئولان عالی رتبه قرار گیرد تا برنامه ریزی كلان برای آن انجام گیرد.