رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان مركز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت از افزایش شمار مبتلایان به تب كریمه كنگو به 34 نفر خبر داد و
تاكید كرد كه گوشت دام ذبح شده قبل از مصرف به مدت حداقل 24 ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال قرار داده شود و جگر و سایر امعاء و احشاء دام، پس از 48 ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شوند.
با اشاره به روند افزایشی ابتلا به تب كریمه كنگو طی امسال، گفت: تا ظهر روز شنبه (4تیرماه) تعداد 34 مورد مثبت مبتلا به تب كریمه كنگو در كشور شناسایی شدهاند كه از این تعداد متاسفانه 2 نفر نیز جان خود را از دست دادهاند. این درحالی است كه طی كل سال 1400 تنها 13 مورد مبتلا به تب كریمه كنگو و دو مرگ ناشی از آن در سامانهها به ثبت رسیده است.
وی افزود: افزایش موارد ابتلا به تب كریمه كنگو میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد و به نظر میرسد شرایطی فراهم شده باشد كه انتقال ویروس مهیا باشد. مباحثی مانند عدم كنترل موارد بهداشتی هم مطرح است كه در حال حاضر نامهای به امضای وزیر محترم بهداشت رسیده و به دانشگاهها ابلاغ شده است تا مراقبتهای خود را افزایش دهند و از تبادل دام بویژه در مناطق مرزی جلوگیری شود.
او با اشاره به اینكه راههای انتقال بیماری به سه روش است، بیان كرد: اول از طریق گزش نیش كنه است كه یا ممكن است خود كنه انسان را نیش بزند یا اینكه كنه روی بدن باشد و انسان دانسته یا ندانسته آن را لِه كند. راه انتقال بعدی از طریق خون، مایعات و ترشحات آلوده دام به انسان است كه این در زمان ذبح دام یا انتقال امعاء و احشاء دام اتفاق میافتد؛ البته اگر فرد گوشت و احشاء دام را به شكل خام یا درست پخته نشده مصرف كند هم احتمال ابتلایش به بیماری وجود دارد. راه انتقال سوم هم از بیمار آلوده به سایر انسانها است.
او با تاكید بر لزوم خرید دام از مراكز مجاز عرضه دام، اظهار كرد: بهتر است، دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید كنند؛ چراكه این مراكز تحت نظر سازمان دامپزشكی است. ذبح دام باید در كشتارگاهها انجام شود، چراكه در تمامی كشتارگاههای مجاز دام، دامپزشكان حضور دارند و دام را قبل و بعد از ذبح بررسی و معاینه میكنند. برخی از انواع بیماری در دامها نظیر CCHF علائم ظاهری مشخصی ندارند و فقط دامپزشكان و كارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آن هستند.
وی با اشاره به نزدیكی به ایام عید سعید قربان و انجام عمل قربانی كردن گوسفند در كشور، اظهار كرد: به هیچ عنوان مردم نباید دام را در منازل و معابر عمومی ذبح كنند؛ چراكه خونابههای جاری میتواند منجر به آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماریهای منقله از دام به انسان شود. برای اعیاد اسلامی و یا سایر مناسبتهای مذهبی توصیه میكنیم ذبح دام را به كشتارگاهها واگذار كنند. افرادی كه به ذبح دام مشغول هستند، باید از وسایل محافظت كننده مانند دستكش، چكمه و لباس مناسب استفاده كنند و ابزارشان را بعد از ذبح، ضدعفونی كنند و همچنین خونابهها نیز به طریق بهداشتی دفع شود.
امیری تاكید كرد: گوشت دام ذبح شده نیز قبل از مصرف باید به مدت حداقل 24 ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال قرار داده شود و جگر و سایر امعاء و احشاء دام، پس از 48 ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شوند.