مدیركل انتقال خون استان تهران ضمن اشاره به كمبود مراكز خونگیری و نیروی انسانی در استان، در عین حال شرایط اهدای خون و وضعیت اهدای خون در زنان و مردان را تشریح كرد.
دكتر مهدیزاده با اشاره به فرا رسیدن روز جهانی اهداكنندگان خون، گفت: امروز 24 خردادماه مصادف با 14 ژوئن، روز جهانی اهداكنندگان خون است. نزدیك به دو دهه است كه هر ساله در این روز در كل دنیا از جمله ایران مراسم جشنی جهت تقدیر از اهداكنندگان مستمر خون كه با اهدای بخشی از وجودشان باعث نجات جان بیماران میشوند، برگزار میشود. البته طی دو سالی كه درگیر كرونا بودیم، وقفهای در این مراسم ایجاد شد، امسال در كشور با توجه به اینكه كرونا تا حد زیادی تحت كنترل درآمده، مراسم جشنی برگزار خواهد شد.
اهدای خون نشانه همبستگی
وی افزود: شعار امسال روز جهانی اهداكنندگان خون "اهدای خون نشانهای از همبستگی؛ برای نجات جان بیماران به ما بپیوندید" است. این شعار نشان از همبستگی انسانها در اهدای خون فارغ از قومیت، مذهب و ... است. در كشور ما این شعار نمود خوبی دارد و نشان میدهد كه قومیتها و مذاهب مختلف در كشور با همبستگی و همدلی برای اهدای خون مراجعه كرده و با اهدای خون خودشان باعث نجات جان بیماران میشوند. امسال هم یكی از برنامههای ما ایجاد همین همبستگی است تا افراد از قومیتها و مذاهب مختلف برای اهدای خون مراجعه كنند و امیدواریم بتوانیم در حوزه اهدای خون این همبستگی را ایجاد كنیم و شاهد حضور همه مردم برای اهدای خون باشیم.
میزان اهداكنندگان مستمر خون در تهران
وی با بیان اینكه حدود 50 درصد اهداكنندگان ما در استان تهران اهداكننده مستمر خون هستند، گفت: امروز در اداره كل انتقال خون استان تهران جشنی برای تقدیر از 160 نفر از اهداكنندگان مستمر خون كه نماینده اهداكنندگان خون مستمر هستند، برگزار میشود. بنابراین از بیشترین اهدای خون یا بیشترین اهدای پلاكت، بیشترین اهداكننده در بانوان، جوانترین اهداكننده خون، اهداكنندگان مستمر بازنشسته و... تقدیر میكنیم. همچنین امسال برای اولین بار از خانوادههای اهداكنندگان مستمری كه فوت كردهاند نیز تقدیر میشود.
اهدای 325 هزار واحد خون در استان تهران طی سال گذشته
مهدیزاده ادامه داد: در سال گذشته حدود 325 هزار واحد خون در استان تهران اهدا شد كه 50 درصد از آن از سوی اهداكنندگان مستمر خون اهدا شده است.
چگونه اهداكننده مستمر شویم؟
وی درباره شرایط اهداكنندگان خون، گفت: شرایط اهدای خون مشخص است كه شامل سن بالای 18 سال، سن زیر 65 سال، داشتن حداقل 50 كیلوگرم وزن و برخورداری از سلامت كامل است. حال فردی كه سالانه دوبار اهدای خون را انجام دهد، به اهداكننده مستمر تبدیل میشود. در عین حال مردان سالی چهار بار و زنان در سال سه بار میتوانند بدون هیچ مشكلی اهدای خون انجام دهند.
اهدای خون تهران در سالی كه گذشت...
مدیركل انتقال خون استان تهران گفت: باید توجه كرد كه كرونا به تدریج در كشور و از جمله در استان تهران تحت كنترل درآمد و آمار مبتلایان و فوتیها به شدت كاهش یافت. بر همین اساس هم از سوی دیگر اعمال جراحی به شدت افزایش یافت. طی دو سالی كه درگیر كرونا بودیم، بسیاری از افرادی كه عمل جراحی غیراورژانسی داشتند، اعمال جراحیشان را به تعویق انداختند. با كنترل كرونا شاهد افزایش اعمال جراحی غیر اورژانس بودیم. از طرفی بسیاری از اعمال جراحی غیر اورژانس نیاز به خون و فرآوردههای آن دارد. بر همین اساس هم از ابتدای امسال درخواست مصرف فرآوردههای خونی حدود 30 درصد افزایش یافت. بنابراین باید تلاش میكردیم كه این نیاز را برطرف كنیم.
مهدیزاده گفت: اگر فروردین و اردیبهشت 1401 را با مدت مشابه آن در سال 1400 مقایسه كنیم، 28.5 درصد رشد در اهدای خون داشتیم. به طوری كه اهدای خون ما در استان تهران از 50 هزار و 574 واحد در فروردین و اردیبهشت 1400 به 64 هزار و 945 واحد در فروردین و اردیبهشت 1401 رسید.
افزودن 2 مركز اهدای خون در تهران
وی با اشاره به اقدامات ادارهكل انتقال خون استان تهران، اظهار كرد: از ابتدای سال 1401، مراكز اهدای خون در دو محله چیذر و ابوذر تهران كه حدود پنج سال تعطیل بودند، مجددا در دو شیفت كاری صبح و عصر راهاندازی و فعال كردیم. بر این اساس مراكز اهدای خون ثابت ما از 12 مركز به 14 مركز در استان تهران رسید. همچنین مراكز اهدای خون در رباط كریم و شهر قدس را كه سه روز در هفته فعال بود، میزان فعالیتشان را به شش روز هفته رساندیم. همچنین مركز نارمك را هم در دو شیفت صبح و بعد از ظهر فعال كردیم. در عین حال تعداد تیمهای سیار اهدای خون را هم از دو تیم به چهار تیم در روز رساندیم. در عین حال مردم هم باتوجه به نیازی كه به خون احساس میشد، مراجعه بهتری انجام دادند.
تامین 100 درصدی نیاز به خون در استان تهران
مهدیزاده افزود: بر اساس همین اقدامات، افزایشی 28.5 درصدی در اهدای خون داشته باشیم و باوجود افزایش 30 درصدی مصرف خون و فرآوردههای آن، مشكلی در تامین خون نداشتیم و خوشبختانه 100 درصد درخواستهای خون و فرآوردههای آن را اعم از اورژانس و غیر اورژانس داریم تامین میكنیم. این اتفاق بسیار خوبی است كه شاید طی چند سال اخیر در استان تهران نیفتاده بود. حتی قبل از كرونا هم نهایتا 60 تا 70 درصد فرآوردههای خونی را میتوانستیم تامین كنیم، اما اكنون 100 درصد نیاز را داریم تامین میكنیم.
مردم مستمر خون اهدا كنند
وی تاكید كرد: البته استان تهران شرایط خاص خودش را دارد. انجام اعمال جراحی تخصصی و فوقتخصصی، وجود 167 بیمارستان و مركز درمانی، وجود 28 هزار تخت بیمارستانی، وجود بیماران متعدد، وجود بیماران تالاسمی و هموفیلی كه نیاز به خون دارند و... میطلبد كه اهدای خون در استان تهران به صورت مداوم و مستمر باشد. اكنون شرایط ما خوب و ذخایرمان هم نسبتا خوب است. در عین حال نیاز به خون و فرآوردههای آن را هم به صورت 100 درصدی تامین میكنیم، اما مردم باید به صورت مستمر و مكرر خون اهدا كنند. زیرا ذخایر خون در استان تهران خیلی سریع میتواند به حالت بحران بدل شود. بنابراین مردم همانطور كه از ابتدای امسال ما را یاری دادند، به طور مستمر و مكرر ما را یاری دهند تا به مشكلی برنخوریم.
نیاز انتقال خون استان تهران به حمایت مالی، تجهیزاتی و انسانی
مهدیزاده گفت: در عین حال مسئولان استانی از جمله استاندار، ریاست برنامه و بودجه استان و ... باید ما را یاری دهند. انتقال خون استان تهران نیاز به حمایت و پشتیبانی دارد؛ هم از نظر تجهیزاتی، نیروی انسانی و به ویژه منابع مالی. امیدواریم ما را یاری دهند تا روند خوبی را كه در استان تهران آغاز كردیم و داریم خون و فرآوردههای خون را 100 درصدی تامین میكنیم، با حمایت مسئولان استانی و شهرداری مناطق مختلف، ادامه دهیم.
وی ادامه داد: وقتی اهدای خون افزایش مییابد، یكی از نیازهای آن نیروی انسانی است. ما در انتقال خون استان تهران حدود 100 نفر كمبود نیروی انسانی داریم كه باید از طرق مختلف رفع شود؛ یا از طریق استخدام یا از طریق جذب نیروهای طرحی و ... این كمبود را رفع كنیم. این اقدام هم نیاز به منابع مالی دارد. در حوزه تجهیزات هم بالاخره تجهیزات به مرور فرسوده میشود. به ویژه در بحث انتقال خون نیاز داریم كه مرتبا تجهیزاتمان را به روزرسانی كرده و تجهیزات جایگزین بیاوریم. برخی تجهیزات فرسوده شده یا نیاز به تعمیر پیدا میكنند. باید توجه كرد كه بسیاری از تجهیزات ما خوشبختانه تولید داخل هستند. امیدوارم ما را یاری دهند تا بتوانیم تا پایان سال روند بسیار خوبی كه در حوزه اهدای خون در استان تهران ایجاد شده، ادامه دهیم.
برخی شهرستانها و مناطق استان تهران مركز خونگیری ندارند
لزوم گسترش مراكز خونگیری در تهران
مهدیزاده تاكید كرد: درخواست مشخص ما افزایش حمایتها و منابع مالی است. باید توجه كرد كه برخی شهرستانهای ما مانند اسلامشهر مركز خونگیری ندارند و با حدود بیش از 500 هزار نفر جمعیت نیاز به راهاندازی مركز اهدای خون داریم. برخی مناطق تهران مانند منطقه 22 مركز خونگیری ندارد. بنابراین باید حمایت شویم تا در مناطقی كه نیاز شدید برای ایجاد مركز خونگیری است، بتوانیم مراكزمان را گسترش دهیم. گسترش مراكز اهدای خون در استان تهران از برنامههای آتی ماست كه امیدوارم بتوانیم تا پایان سال آن را انجام دهیم و نیازمان به منابع انسانی و تجهیزاتی را هم رفع كنیم.
وی گفت: برای استان تهران حداقل به هشت تا 10 مركز اهدای خون دیگر نیاز داریم كه همه این مراكز هم نیرو و تجهیزات میخواهند. باید توجه كرد كه بحث عدالتمحوری كه دولت به دنبال آن است، یكی از محورهایش دسترسی راحت مردم به مراكز اهدای خون است تا مجبور نباشند از اسلامشهر به مركز وصال شیرازی بیاید تا خون اهدا كنند. ما بحث عدالتمحوری در حوزه اهدای خون را دنبال میكنیم. امیدواریم در سال جاری و سال آینده بتوانیم این اقدامات را انجام داده و حداقل هشت تا 10 مركز اهدای خون دیگر در استان تهران را راهاندازی كنیم.
مهدیزاده گفت: البته اقدامات خوبی هم انجام شده است؛ به عنوان مثال با فرماندار شهریار و ورامین مذاكرات خوبی انجام شده كه امیدواریم زمینهایی در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم مراكز بهتر و مجهزتری را برای اهدای خون مردم بسازیم. شهرداری پاكدشت هم زمینی را معرفی كردند تا بتوانیم مركز اهدای خون پاكدشت را راهاندازی كنیم. در شهرستان اسلامشهر هم كه به شدت نیاز احساس میشود، امیدواریم فرماندار و شهرداری آنجا همكاری لازم را انجام دهند. برنامه اصلی ما برای سال جاری گسترش مراكز اهدای خون، تجهیزات و نیروی انسانی برای مراكز اهدای خون است.