از ساعت به مدت

رادیو سلامت

دوباره مرور كن

مدیریت افكار، راهی برای مقابله با آثار روانی كرونا

دكتر فرشاد شیبانی روانشناس در گفتگو با برنامه دوباره مروركن رادیو سلامت درباره موضوع آشنایی با راههای مواجهه با ناامیدی در شرایط مواجهه با ویروس كرونا گفت:
شیوع بیماری كرونا یك رویداد استرس زاست

1398/12/21
|
10:55

و افراد نسبت به وقایع و رویدادهای استرس زا واكنش های متفاوتی را نشان می دهند چون ادراك افراد از آن پدیده و موضوع متفاوت است . ناامیدی یك احساس است و این احساس برگرفته از یك فكر است.
در این روزها كه افراد درگیر بیماری كرونا هستند وقتی كه فرد فكر می كند كه هیچ راهكاری برای مدیریت این بیماری ویا مبتلا نشدن به این بیماری وجود نداردویا كسی كه باورش این است كه اگر به این بیماری مبتلا شود پایان زندگی است ، طبیعتا احساس ناامیدی خواهد داشت و همه این افكار منجر به احساس ناامیدی می شود.پس بنابراین احساسات ما برگرفته از افكارماست و چه خوب است كه به افكاری كه به ذهنمان می آید آگاه و هوشیار باشیم .
وی درادامه افزود: گاهی اوقات افرادی كه احساس ناامیدی را تجربه می كنند ناخودآگاه افكار و خاطراتی به ذهنشان می آید كه آنها را ناامیدتر می كند و مواقعی كه غمگین تر هستیم و خلق ما پایین است خاطرات منفی را درذهنمان بیشتر مرورمی كنیم.
وی درادامه گفت: بررسی افكارمان از زوایای مختلف به ما كمك می كند افكار واقع بینانه ای داشته باشیم و دراین شرایط بهتر است كه مهارت حل مسئله خود را افزایش دهیم. مهارت حل مسئله یعنی برای مدیریت این اوضاع و شرایط چه كاری از دست من ساخته است و درشرایط مواجهه با بیماری كرونا مهارت حل مسئله همان رعایت اصول بهداشتی است كه به خوبی در رسانه ها گفته می شود وافراد می تواننداز منابع معتبر و علمی این اصول را دریافت كنند.
اما افرادی می گویند چه تضمینی وجود دارد كه با رعایت این اصول باز به این ویروس مبتلا نشویم كه باید گفت: در زندگی همه ما یك مقدار ابهام لازم است چون هیچكدام از ما نمی توانیم از آینده پیش بینی دقیقی داشته باشیم و افرادی كه مضطرب هستند نمی توانند این ابهام را تجربه كنند و به همین خاطر به دنبال اطمینان طلبی هستند .
برخی افراد باورشان این است كه اگر درباره موضوعی نگران نباشم یعنی اینكه كنترل امور ازدست من خارج شده است در صورتی كه باید بداند دراین شرایط باید اصول بهداشتی را رعایت كند ولی نگران بودن چیزی را تغییر نمی دهد و فقط حال فرد را بد می كند و آرامش فرد را از بین می برد .
دكتر شیبانی به والدین توصیه كرد باتوجه به اینكه رفتار و خلق و خوی انسان مسری است باید خیلی حواسشان به روحیه خودشان باشد چون این روحیه آنها به فرزندان درخانواده منتقل می شود.
خوب است افراد فعالیتهایی را در برنامه خود در خانه بگنجانند و اگرافراد كاری برای انجام دادن در خانه نداشته باشند دچار احساس ناكارآمدی، غمگینی و پوچی می شوند.
در پایان دكتر شیبانی توصیه كردند نیاز است فعالیت هایی را برای خود برنامه ریزی كنیم كه احساس مفید بودن داشته باشیم . به عنوان مثال آموختن هنر ، خواندن كتاب، و انجام هر فعالیتی كه احساس مفیدبودن در ما ایجاد كند خیلی كمك كننده است .
باورداشته باشید كه شرایط سخت دائمی نخواهد بود. دراین روزها همدلی را تمرین كنیم و در خودمان تقویت كنیم. همدلی یعنی اینكه شرایط فرد مقابلم را درك كنم و بتوانم احساسم را به اوبگویم و بدون اینكه قضاوتش كنم حرف هایش را بشنوم . پس با همدلی و به فكر هم بودن و درك درست شرایط و اتحاد جمعی این شرایط سخت را پشت سربگذاریم .
برنامه دوباره مروركن در حال حاضر از شنبه تا سه شنبه ساعت 14:5 از رادیوسلامت موج اف ام ردیف 102مگاهرتز پخش می شود.

دسترسی سریع
دوباره مرور كن