فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

خواص ضد سرطانی شلغم

مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی كشور، شلغم را یك سبزی بسیار مغذی با خواص ضدمیكروبی، ضد التهابی، آنتی اكسیدانی و...، دانست كه مصرف آن در زمستان بسیار مفید است.

1401/12/01
|
12:01

مینا كاویانی، با اشاره به مواد مغذی موجود در شلغم، گفت: شلغم در دسته سبزی‌های بسیار كم‌كالری قرار دارد و هر 100 گرم آن حدود 28 كیلوكالری انرژی دارد. همچنین منبع خوبی از فیبر غذایی است (حدود 8/1 گرم در هر 100 گرم) و در بهبود عملكرد دستگاه گوارش مؤثر است.

مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه، ویتامین C را از دیگر مواد مغذی موجود در شلغم نام برد كه جزو ویتامین‌های محلول در آب است و با خاصیت آنتی‌اكسیدانی نقش مهمی در از بین بردن عوامل زمینه‌ساز بیماری‌هایی مانند سرطان دارد. این ویتامین ضمن كاهش التهاب، باعث تقویت ایمنی بدن نیز می‌شود.

به گفته كاویانی، هر 100 گرم شلغم حدود 21 میلی‌گرم ویتامین C دارد كه می‌تواند تقریباً یك سوم نیاز روزانه بدن فرد را تأمین كند.

وی خاطرنشان كرد: شلغم فاقد هرگونه چربی مضر مانند كلسترول و اسیدهای چرب ترانس است و همچنین مقداری ویتامین‌های گروه B مانند اسید فولیك را دارا است.

كاویانی با اشاره به مواد معدنی موجود در این سبزی گفت: شلغم حاوی مواد معدنی مانند كلسیم، پتاسیم و سدیم و منیزیوم است. در هر 100 گرم از این سبزی ریشه‌ای 30 میلی‌گرم كلسیم و 191 میلی‌گرم پتاسیم وجود دارد كه می‌تواند بخشی از نیازهای روزانه افراد را تأمین كند.

مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه همچنین شلغم را دارای تركیبات شیمیایی عنوان كرد كه دارای خاصیت ضدالتهابی و ضد میكروبی است و رشد باكتری‌ها را مهار می‌كند و به همین دلیل است كه از دیرباز در فصل زمستان و ماه‌های سرد سال از شلغم پخته به منظور تسكین علائم عفونت‌های تنفسی، سرماخوردگی، سینوزیت (التهاب در حفره‌های سینوسی اطراف بینی)، بهبود سرفه و گرفتگی صدا استفاده می‌شده است.

كاویانی خاطرنشان كرد: برگ‌های سبز شلغم نیز از ارزش غذایی زیادی برخوردار هستند. به این معنی كه برگ‌های سبز شلغم سرشار از ویتامین‌های K،C، اسید فولیك و بتاكاروتن (پیش ساز ویتامین A) هستند.

به گفته وی، ریشه و برگ‌های سبز شلغم حاوی مقدار كمی اسید اگزالیك هستند (21/0 گرم در هر 100 گرم) كه این ماده طبیعی در بعضی سبزی‌های متعلق به خانواده براسیكا (كلمیان) یافت می‌شود.

كاویانی با اشاره به اینكه اسیداگزالیك قابلیت تبدیل‌شدن به بلور و ایجاد سنگ‌های كلیه و مجاری ادراری را دارد، تاكید كرد: افراد دارای كلیه سنگ‌ساز باید با احتیاط بیشتری شلغم را مصرف كنند. به این افراد توصیه می‌شود همراه با مصرف این سبزی‌ها مقدار كافی آب سالم بنوشند تا با افزایش حجم طبیعی ادرار سبب كاهش خطر ابتلاء به سنگ كلیه شود.

دسترسی سریع
فراسو