هویج زمانی كه آب پز یا بخارپز می شود نسبت به زمانی كه خام خورده شود، آنتی اكسیدان بیشتری دارد.
در واقع، محققان دریافتند كه جوشاندن هویج تا زمانی كه نرم شود، غلظت كاروتنوئیدها را 14 درصد افزایش می دهد.
گیاهی دو ساله دارای ریشه راست و ساقه بی كرك كه نوع پرورش یافته آن در اكثر نقاط زمین كشت می شود. هویج دارای 87 % آب ، 1/5 مواد ازته ، 2/0 % چربی ، 8 % مواد گلوسیدی ، حدود 1/5% سلولز و مقداری ماده رنگی كاروتن (ویتامین A ) و دیاستازهای مختلف و ویتامین های A,B,C,D,E است. خواص دارویی هویج : در هویج یك نوع آنسولین گیاهی وجود دارد كه اثر كم كننده قند خون دارد بنابراین این عقیده قدیمی كه هویج برای مبتلایان به بیماری قند خوب نیست كاملا غلط است وبیماران قند می توانند به مقدار كم از این گیاه استفاده كنند.
خوردن هویج مقاومت بدن را در مقابل بیماریهای عفونی بالا می برد، در برطرف كردن بیماری های آب آوردن انساج بدن، عدم دفع ادرار، تحریك مجاری هضم و تنفسی، سرفه های مقاوم، آسم، اخلاط خونی و دفع كرم اثر معجزه آسائی دارد.
هویج خام بهتر است یا پخته؟
بیشتر افراد فكر می كنند همه میوه ها و سبزی ها اگر به طور خام مصرف شوند جذب مواد مغذی و ویتامین های آن ها بیشتر است اما نتیجه یك مطالعه نشان داد هویج پخته شده، آنتی اكسیدان های بیشتری از هویج خام دارد. پختن هویج به همراه مقدار كمی روغن میزان آنتی اكسیدان های موجود در ان به نام بتاكاروتن و اسیدفنولیك را افزایش می دهد.
پختن هویج باعث آزاد شدن جیب های پنهان بتاكاروتن مفید برای شما می شود. در واقع، خوردن هویج به صورت خام فقط سه درصد از این ماده را به شما می دهد، اما وقتی آن را گرم می كنید، نزدیك به چهل درصد آزاد می شود! پس چرا این سبزیجات شیرین را به صورت پوره شده در سوپ، برش های نازك روی سالاد، پخته شده در كره یا پخته امتحان نكنید؟
هویج ها به طور طبیعی حاوی سطوح بالایی از ویتامین های A، C و K، كلسیم، آهن، پتاسیم و فیبر هستند. علاوه بر این، آنها به بینایی كمك میكنند، حاوی خواص قدرتمند مبارزه با سرطان هستند و سلامت قلب را ارتقا میدهند (از طریق كلینیك كلیولند). با این حال، در دسترس بودن برخی از مواد مغذی و آنتی اكسیدان ها می تواند به پخته شدن آنها و نحوه پخت آنها بستگی داشته باشد. به نظر میرسد بیشترین تأثیر روی كاروتنوئیدها، كه آنتیاكسیدانهای قوی هستند، و ویتامین C باشد.
چرا هویج پخته برای شما بهتر است؟
فرآیند پخت و پز می تواند كیفیت مواد مغذی هویج را در سطوح مختلف تحت تاثیر قرار دهد. اول اینكه همه گیاهان دارای دیواره های سلولی ضخیم هستند كه وقتی آنها را میپزیم خراب می شوند. این به بدن اجازه میدهد تا مواد مغذی را راحتتر از زمانی كه خام باقی میمانند و به آن ساختارهای سلولی سخت متصل میشوند، جذب كند. هنگامی كه هویج آب پز یا بخارپز می شود، حاوی غلظت بیشتری از آنتی اكسیدان ها، به ویژه كاروتنوئیدها است، اما این همه چیز نیست.
هویج پخته دارای سطوح بالاتری از كاروتنوئیدها است كه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. وقتی هویج پخته و پوره میشود بتاكاروتن بیشتری جذب میشود تا زمانی كه خام خورده میشود. با این حال، بسیاری از محققان موافقند كه جوشاندن سبزیجاتی مانند هویج برای حفظ آنتی اكسیدانهایشان ایدهآل است. بخارپز كردن نیز یك روش پخت بهینه است.
آیا باید هویج خام را از برنامه غذای ام حذف كنم؟
هنوز نیازی به حذف نسخه خام ندارید، به خصوص اگر طعم و بافت خام خوردن هویج را دوست دارید. در حالی كه پختن آنها می تواند ارزش غذایی را از جهاتی افزایش دهد، همچنین می تواند به طور بالقوه بر میزان ویتامین های آن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، پختن هویج می تواند سطح ویتامین C را به دلیل بی ثباتی بالای این ویتامین در هنگام حرارت دادن كاهش دهد. اگر نمیخواهید مصرف ویتامین C خود را به خطر بیندازید، به سراغ نسخههای خام آن بروید.
برخی از متخصصان استدلال می كنند كه مقدار زیادی ویتامین C در بسیاری از مواد غذایی دیگر وجود دارد، بنابراین اگر به طور مداوم از انواع میوه ها و سبزیجات می خورید، احتمالا به اندازه كافی ویتامین C مصرف می كنید. اگر تنوع زیادی دریافت نمی كنید اما همچنان دوست دارید.
هویج خود را، ممكن است سعی كنید تركیبی از خام و پخته را بخورید. میتوانید در برخی از روزها هویج خام را به یك ناهار بستهبندی شده اضافه كنید و در روزهای دیگر آن را برای شام بپزید.
عوارض مصرف بیش از حد هویج
هویج یك سبزی سالم و مغذی مملو از ویتامین ها و مواد معدنی است، اما خوردن بیش از حد آن می تواند عوارض جانبی عجیب و ناخوشایندی ایجاد كند. هویج منبع عالی بتاكاروتن است، نوعی كاروتنوئید كه به هویج رنگ نارنجی می دهد و در بدن شما به ویتامین A تبدیل می شود. با این حال، مصرف مقادیر زیاد هویج می تواند منجر به افزایش كاروتن در خون شود كه می تواند باعث كاروتنمی شود. كاروتنمی وضعیتی است كه باعث ایجاد رنگدانه های زرد یا نارنجی در پوست می شود. بی ضرر است و بیشتر كف دست و كف پا را درگیر می كند.
خوردن بیش از حد هویج نیز می تواند باعث تغییر در حركات روده شما شود. هویج سرشار از فیبر است كه اگر به مقدار زیاد مصرف شود می تواند دستگاه گوارش شما را مختل كند. این می تواند منجر به یبوست شود، به خصوص اگر آب كافی برای دفع راحت مدفوع خود ننوشید. اما برای اینكه این عوارض جانبی را تجربه كنید، باید هر روز نصف فنجان هویج خام و خرد شده بخورید.
خواص بی نظیر هویج برای سلامتی
در حالی كه مصرف مقادیر زیاد هویج ممكن است روی روده شما تأثیر بگذارد و رنگ پوست شما را تغییر دهد، خوردن مقدار متوسط آن می تواند به میزان زیادی برای سلامت كلی شما مفید باشد. هویج یك سبزی همه كاره است كه هزاران سال است كه كشت و برداشت می شود .
آنها منبع عالی آنتی اكسیدان ها و ویتامین A هستند و با تعدادی از فواید سلامتی مرتبط هستند. اول از همه، خوردن هویج می تواند به بهبود و حفظ بینایی شما كمك كند. دلیل این امر این است كه هویج سرشار از ویتامین A و لوتئین است. ویتامین A می تواند از چشم های سالم حمایت كند و خطر شب كوری را كاهش دهد. از سوی دیگر، لوتئین می تواند به جلوگیری از ایجاد دژنراسیون ماكولا كمك كند.
خوردن هویج به طور منظم ممكن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را نیز كاهش دهد. ویتامین A به عنوان یك آنتی اكسیدان می تواند به محافظت از سلول های شما در برابر رادیكال های آزاد و مبارزه با بیماری ها و بیماری های مزمن از جمله سرطان كمك كند. علاوه بر این، هویج حاوی مقادیر كمی كلسیم، فسفر و ویتامین K است كه همگی می توانند به سلامت استخوان كمك كنند. خوردن مقدار متوسط هویج در روز حتی ممكن است به تاخیر یا جلوگیری از شروع پوكی استخوان كمك كند.