نتایج یك مطالعه جدید نشان می دهد شیرین كننده های مصنوعی كه معمولا در غذاهای فرآوری شده استفاده می شوند می توانند خطر حمله قلبی و سكته مغزی را در افراد افزایش دهند.
«اریتریتول» الكل قند طبیعی است كه در بسیاری از سبزیجات و میوهها یافت میشود. حتی بدن انسان نیز مقادیر كمی اریتریتول تولید میكند.
اما محققان گزارش دادند كه سطوح بالاتر شیرین كننده اضافه شده به غذاهای فرآوری شده ممكن است خطر لخته شدن خون را در افراد افزایش دهد.
محققان دریافتند افرادی كه مقادیر زیادی اریتریتول در خون خود داشتند در مقایسه با افرادی كه كمترین مقدار را داشتند تا دو برابر بیشتر در معرض خطر حمله قلبی یا سكته بودند.
دكتر «استنلی هازن»، محقق ارشد و رئیس علوم قلب و عروق و متابولیك در كلینیك كلیولند، گفت: «شیرینی اریتریتول به اندازه 70 درصد شیرینی شكر است و از طریق تخمیر ذرت به صورت تجاری تولید میشود. این ماده در بسیاری از غذاهای كتو و غذاهای بدون قند یافت میشود.»
هازن گفت: «این ماده به معنای واقعی كلمه یكی از سریعترین شیرین كنندههای مصنوعی است كه در غذاهای فرآوری شده استفاده میشود. ما خودمان آن را در بدنمان میسازیم، اما به مقدار هزار تا یك میلیون برابر كمتر از مقداری است كه وقتی آن را در یك محصول شیرین شده مصنوعی مصرف میكنیم.»
برای این مطالعه، محققان ابتدا 1157 بیمار را كه تحت ارزیابی سلامت قلب قرار میگرفتند، مورد ارزیابی قرار دادند و دریافتند كه سطوح خونی اریتریتول با خطر سه ساله حمله قلبی یا سكته مغزی مرتبط است.
هازن گفت: «ما در آزمایشات آزمایشگاهی دریافتیم كه به نظر میرسد اریتریتول پلاكتها را بیش از حد پاسخگو میكند.»
وی افزود: «این روند مانند محركی است كه باعث لخته شدن پلاكتها میشود.»
هازن گفت: «هرچه سطح اریتریتول بالاتر میرود، خطر لخته شدن بیشتر میشود، بنابراین باید در مورد مصرف مقادیر بالای این مواد نگران بود.»