متخصص زنان و زایمان گفت:افزایش آمار بیماریهای قلبی و عروقی، كاهش تمركز، مشكلات خواب، پوكی استخوان، افسردگی و مهمتر از همه گرگرفتگی از شكایات اصلی دوران یائسگی است.
فاطمه سروی، متخصص زنان و زایمان،فلوشیپ ناباروری و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران بیان داشت،گفت: با گذشت یك سال از زمان آخرین قاعدگی،فرد یائسه محسوب میشود. گُرگرفتگی از بارزترین علائم یائسگی است كه حدود 90 درصد افراد در دو سال اول یائسگی این علامت را تجربه می كنند.
این فلوشیپ ناباروری در پاسخ به این سوال كه قدرت باروری با یائسگی چه ارتباطی دارد، گفت: قدرت باروری از 42 سالگی كاهش مییابد؛ زیرا در این زمان تخمكها كیفیت مناسب برای باروری را ندارند؛ بنابراین از دست دادن قدرت باروری زودتر از زمان یائسگی اتفاق میافتد.اگر خانم 42 ساله ای تمایل به فرزند دار شدن داشته باشد، به انجام دادن روشهای كمك باروری مانند تخمك اهدایی و رحم جایگزین توصیه میشود.
وی گفت:افزایش آمار بیماریهای قلبی و عروقی، كاهش تمركز، مشكلات خواب، پوكی استخوان، افسردگی و مهمتر از همه گرگرفتگی از شكایات اصلی دوران یائسگی است.علت اصلی این عوارض كاهش میزان استروژن در بدن است. این حالات ممكن است دو تا سه سال قبل از یائسگی شروع شود.
سروی بیان داشت: بهترین راه درمان عوارض یائسگی از جمله گرگرفتگی، درمان با استروژن است؛ البته هورمون درمانی با عوارضی همراه است كه متخصص زنان قبل از شروع تجویز، همه آنها را مورد بررسی قرار میدهد.
وی افزود:بررسی بیماریهای قلبی و عروقی، چربی خون ،دیابت و فشارخون، سابقه خانوادگی سرطان وانجام سونوگرافی و ماموگرافی قبل از شروع هورمون درمانی، ضروری است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران متذكر شد:با انجام هورمون درمانی، ریسك سرطان پستان اندكی افزایش مییابد.در صورت رد همه موارد خطر در خانم یائسه، از دز مختصر داروهایی كه بنیان گیاهی دارند استفاده میشود.
كارشناس برنامه در رابطه با بروز پوكی استخوان در دوران یائسگی، گفت: مهمترین ماده برای جذب كلسیم در استخوانها، استروژن است كه با بروز یائسگی و نبود استروژن در بدن، احتمال پوكی استخوان افزایش مییابد. از مهمترین عوارض پوكی استخوان در بانوان بین 60 و 70 سال، شكستگی استخوان ران است كه باعث خانه نشینی و حتی مرگ این عزیزان میشود.
وی گفت: مهمترین اقدام برای افزایش توده استخوانی در سنین یائسگی مصرف قرص كلسیم است،البته علاوه بر مصرف كلسیم، مصرف لبنیات هم ضرورت دارد.
سروی متذكر شد: 5 سال اول یائسگی،مهمترین زمانی است كه افراد یائسه دچار پوكی استخوان میشوند.
این متخصص زنان به انجام ورزشهای قدرتی در این زمان برای جلوگیری از پوكی استخوان، توصیه كرد؛ ضمن اینكه چاقی و لاغری مفرط را از دیگر دلایل كاهش تراكم استخوان در دوران یائسگی نامید.
هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: از جمله مزایای یائسگی، كوچك شدن اندازه فیبرومها، كیستهای تخمدانی و مهمتر از همه خاموش شدن بیماری آندومتریوز است؛ ضمن اینكه مصرف سیگار و دیگر دخانیات را از دیگر عوامل پوكی استخوان است.