فراسو شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو سلامت

فراسو

آخرین اطلاعات علمی درباره «آبله میمون»؛ از این ویروس بترسیم یا نترسیم؟

پای ویروس آبله میمون به ایران باز شد و حالا جمع ویروس ها جمع تر شده است؛ اما مهمترین سد دفاعی در برابر این جماعت بی رحم همان رعایت شیوه نامه‌های بهداشت فردی و جمعی است.

1401/05/30
|
09:40

امان از دست این ویروسها! هنوز كرونا نرفته سرو كله آبله میمون نیز پیدا شد! بالاخره به طور رسمی ویروس آبله میمون وارد ایران شد و خبر ابتلای یك بانوی 34 ساله اهوازی به این ویروس اعلام شد.

ویروس آبله میمون ویروسی است كه نخستین بار در سال 2017 در نیجریه پدیدار شد.تصور می‌شود این شیوع بزرگ در اثر طغیان رودخانه پدید آمده باشد؛چرا كه با طغیان رودخانه حیوانات وحشی آلوده با انسان ارتباط نزدیك تری داشته باشند.

آبله میمونی یك بیماری نادر است كه در اثر عفونت با ویروس آبله میمونی ایجاد می‌شود. ویروس آبله میمونی از خانواده ویروس‌هایی است كه شامل ویروس واریولا (عامل آبله)، ویروس واكسینیا (مورد استفاده در واكسن آبله) و ویروس آبله گاوی است.
آبله میمونی اولین بار در سال 1958، در زمان شیوع بیماری شبیه به آبله در بین میمون‌هایی كه برای تحقیق نگهداری می‌شدند، كشف شد، از این رو آبله میمونی نامگذاری شد. اولین مورد انسانی آبله میمونی در سال 1970 در جمهوری دموكراتیك كنگو ثبت شد.

مواردی از آبله میمونی در خارج از آفریقا به دلیل سفرهای بین المللی یا واردات حیوانات، در ایالات متحده، اسرائیل، سنگاپور و بریتانیا رخ داده است.

مخزن طبیعی آبله میمونی ناشناخته باقی مانده است. با این حال، جوندگان آفریقایی و میمون‌ها ممكن است حامل ویروس باشند و افراد را آلوده كنند.
علائم و نشانه‌های آبله میمونی

در انسان علائم آبله میمونی مشابه علائم آبله، اما خفیف‌تر است.آبله میمونی با تب، سردرد، دردهای عضلانی و خستگی شروع می‌شود. تفاوت اصلی بین علائم آبله و آبله میمونی در این است كه آبله میمونی باعث تورم گره‌های لنفاوی (لنفادنوپاتی) می‌شود، در حالی كه آبله اینطور نیست.

دوره كمون (دوره بین آلودگی به عفونت تا بروز علائم) برای آبله میمونی معمولاً 7 تا 14 روز است اما ممكن است این دوره بین 5 تا 21 نیز روز باشد.

بیماری با علائم زیر شروع می‌شود:

تب
سردرد
دردهای عضلانی
كمر درد
تورم گره‌های لنفاوی
لرز
خستگی

در عرض 1 تا 3 روز (گاهی اوقات طولانی‌تر) پس از بروز تب، بیمار دچار بثورات پوستی می‌شود كه اغلب از صورت شروع شده و سپس به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابد.این بیماری معمولاً 2 تا 4 هفته طول می‌كشد.
روش‌های انتقال آبله میمونی كدامند؟

انتقال ویروس آبله میمونی زمانی اتفاق می‌افتد كه از طریق حیوان، انسان یا مواد آلوده به ویروس، با ویروس تماس پیدا كنیم. ویروس می‌تواند از طریق پوست آسیب‌دیده (حتی اگر آسیب قابل مشاهده نباشد)، دستگاه تنفسی یا مخاط (چشم، بینی یا دهان) وارد بدن شود.همچنین این ویروس می‌تواند از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا كند.

انتقال از حیوان به انسان ممكن است از طریق گاز گرفتن یا زخمی كردن، فراوری گوشت، تماس مستقیم با خون و ترشحات بدن حیوان، یا تماس غیرمستقیم با مواد دفعی حیوان رخ دهد.

تصور بر این است كه انتقال از انسان به انسان عمدتاً از طریق قطرات تنفسی بزرگ اتفاق می‌افتد. قطرات تنفسی معمولاً نمی‌توانند بیش از چند متر حركت كنند، بنابراین برای انتقال از طریق تماس چهره به چهره، مدت زمان طولانی لازم است. سایر روش‌های انتقال از انسان به انسان شامل تماس مستقیم با ترشحات یا مواد دفعی و نیز تماس غیرمستقیم مثلا از طریق لباس‌ها یا ملحفه‌های آلوده است.

میزبان اصلی بیماری آبله میمونی هنوز ناشناخته است، اگرچه تصور بر این است كه جوندگان آفریقایی ممكن است در انتقال این بیماری نقش داشته باشند.

پیشگیری از آبله میمونی

برای پیشگیری از ابتلا به ویروس آبله میمونی اقدامات متعددی وجود دارد:

از تماس با حیواناتی كه می‌توانند حامل ویروس باشند (از جمله حیواناتی كه مشكوك به بیماری هستند یا لاشه حیوانات در مناطقی كه آبله میمونی شایع است) خودداری كنیم.

از تماس با موادی كه با حیوان بیمار در تماس بوده است خودداری كنیم.

بیماران آلوده را از افرادی كه در معرض خطر عفونت هستند، جدا كنیم.

پس از تماس با افراد یا حیوانات آلوده، بهداشت دست را به خوبی رعایت كنیم. به عنوان مثال، شستن دست‌ها با آب و صابون یا استفاده از ضدعفونی كننده‌های دست مبتنی بر الكل ضروری است.
هنگام مراقبت از بیماران از تجهیزات حفاظت فردی (ماسك، دستكش و …) استفاده كنیم.

در سال 2018 در انگلیس گزارش داده شد كه این ویروس سه نفر را كه به نیجریه سفر كرده بودند به بیماری آبله میمونی مبتلا شدند. بنا به اظهار دانشمندان ومتخصصان ، آبله میمونی، كشندگی بالایی نداشته و قابل درمان است.
بانونی اهوازی اولین مشتری آبله میمون

پدرام پاك آیین ،سخنگوی وزارت بهداشت از شناسایی اولین مورد از ابتلا به ویروس آبله میمون در ایران خبر داد و اظهار داشت: شناسایی این مورد با همكاری بیمار كه یك بانوی 34 ساله است و خانواده او از طریق مشاهده ضایعات پوستی بیمار صورت گرفته است؛ بیمار كه در اهواز سكونت دارد، بلافاصله قرنطینه شده و با تایید آزمایش های اولیه و نهایی در حال طی كردن دوره بیماری خود در منزل است.
وی با بیان اینكه بنا به اظهار دانشمندان ومتخصصان ، آبله میمونی، كشندگی بالایی نداشته و قابل درمان است، افزود: افرادی كه در گذشته دور واكسن آبله را تزریق كرده‌اند تا حدود قابل توجهی نسبت به این بیماری مصونیت خواهند داشت.



تایید اولین مبتلا توسط انستیتو پاستور

رحیم سروری، رئیس انستیتو پاستور ایران در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس گفت: اولین مورد بیماری آبله میمونی در كشور توسط انستیتو پاستور ایران تایید شد.

وی متذكر شد: فرد مبتلا كه خانمی 34 ساله ساكن شهر اهواز بوده است، پس از بروز ضایعات پوستی به مركز درمانی شهرستان محل سكونت خود مراجعه كرده و پس از شك به آبله میمونی توسط كیت‌های غربالگری تولیدی انستیتو پاستور ایران در دانشگاه علوم پزشكی اهواز مورد بررسی قرار گرفته است و نمونه بیمار مشكوك برای تایید نهایی به انستیتو پاستور ایران ارسال شده است.
وی گفت: متخصصین انستیتو پاستور ایران در آزمایشگاه ملی آبله میمونی و تیم پاسخ سریع بیماری های عفونی این انستیتو، با استفاده از روش‌های مختلف از جمله آزمایشات ملكولی (Real time-PCR) مورد تایید سازمان جهانی بهداشت و تعیین توالی ژنوم ویروس، ابتلای این بیمار را به آبله میمونی تایید نهایی كرده اند.

رئیس انستیتو پاستور افزود: لازم به ذكر است كه آزمایشات تشخیصی آبله میمونی از خردادماه سال جاری در انستیتو پاستور ایران راه اندازی شده است و با توجه به لزوم آمادگی شبكه آزمایشگاهی كشور جهت تشخیص بهنگام موارد مشكوك احتمالی، انستیتو پاستور ایران كیت غربالگری ارتوپاكس ویروس را طراحی و همراه با آموزش های لازم، به آزمایشگاه های منتخب شبكه آزمایشگاهی در 14 قطب آزمایشگاهی كشور ارسال كرده است.

كیت تشخیص آبله میمون در دانشگاه‌های علوم پزشكی

سروری ابراز كرد: بر این اساس، دانشگاه‌های علوم پزشكی منتخب در صورت تشخیص موارد مشكوك در آزمایشات غربالگری، نمونه ها را برای بررسی تكمیلی به انستیتو پاستور ایران ارسال می‌كنند.
سروری تصریح كرد: سازمان جهانی بهداشت اخیراً به دلیل شیوع بالاتر از حدانتظار این بیماری در جهان، وضعیت اضطراری بین المللی اعلام كرده است. در چند ماه اخیر، تاكنون بیش از 34 هزار مورد بیماری از 82 كشور دنیا گزارش شده است. در همسایگی ایران نیز كشورهای قطر، امارات، عربستان، تركیه، و لبنان نیز این بیماری را در ماه های گذشته گزارش كرده اند.

وی گفت: خوشبختانه با وجود افزایش موارد گزارش شده بیماری، تعداد مرگ گزارش شده از این بیماری در دنیا بسیار كم بوده است. بیماری آبله میمونی خود بهبود شونده است و مهمترین روش انتقال بیماری، تماس طولانی مدت از جمله تماس جنسی است. افراد مشكوك به آبله میمونی و دارای سابقه تماس با فرد مشكوك یا قطعی مبتلا به آبله میمونی باید به مراكز بهداشتی درمانی مراجعه كنند.
به هر حال آبله میمون به كشورمان رسیده اما باید دقت كنیم تنها راه مقابله با این بیماری نیز مانند اسلاف آن رعایت شیوه نامه های بهداشت و استفاده از ماسك و شستشوی دستها و بهداشت فردی است تا از این طریق بتوانیم جلوی ابتلا به این ویروس را هم بگیریم.

دسترسی سریع
فراسو