از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

آلودگی‌های میكروبی و شیمیایی چشم/ نشانه‌های عفونت چشم كدامند؟

درد، سوزش، حساس شدن چشم، عدم توانایی در بازكردن چشم و ترس از نور از نشانه‌های عفونت چشم هنگام تماس با آلاینده‌ها است.

1396/05/17
|
10:37

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر حسین سیاتیری، متخصص چشم، فلوشیپ قرنیه در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت به پرسشهای مخاطبان صدای دانش، نشاط و آرامش در خصوص آلودگی‌های میكروبی و شیمیایی چشم پاسخ داد كه در ادامه می خوانید.


عوامل خارجی صدمه‌زننده به چشم، شامل چه مواردی است؟
این عوامل را به دو دسته كلی تقسیم‌بندی می‌كنیم؛ عوامل عفونی و غیرعفونی . عوامل عفونی شامل مواردی مانند باكتری‌‌ها، قارچ‌‌ها، ویروس‌ها و آمیب‌هاست‌. عوامل غیرعفونی شامل ضربه‌‌ها، مواد شیمیایی اسیدی یا قلیایی و سوختگی‌ها و موارد مشابه است.
اگر از بین عوامل شیمیایی، قلیاها به چشم برخورد كنند، با مكانیسم‌هایی، سد‌های جلوی خود را تخریب و داخل نسوج چشم نفوذ می‌كنند. برعكس عوامل اسیدی با واكنش‌هایی كه ایجاد می‌كنند، برای خودشان سد ایجاد می‌كنند. به همین علت، تماس چشم با عوامل شیمیایی بازی (قلیاها) نگران كننده تر است .

به افرادی كه به علت شغلی، ‌تماس با براده‌های آهن یا براده‌های آتش دارند چه توصیه‌ای دارید؟
افرادی كه در این قسمت‌ها كار می‌كنند، اولا باید از عینك‌های محافظ استفاده كنند‌. همچنین به هیچ وجه نباید در محیط كارگاه، آن را خارج كنند‌ و حتما باید به متخصص چشم یا یك مركز درمانی مراجعه كنند.

در صورتی كه حلال‌های نفتی و رنگ به چشم بپاشد چه باید كرد؟‌
در اینجا اصل قضیه مبتنی بر پیشگیری است‌. ولی اگر این مواد وارد چشم شود، اولین اقدام شست‌وشوی چشم با آب تمیز است. در واقع، نیم‌ساعت شست‌وشو لازم است و بعد از شست‌وشو مراجعه به مركز درمانی توصیه می‌شود .

علائم كلی هنگام عفونت چشم و تماس با آلاینده‌ها چیست؟
درد، سوزش، حساس شدن چشم، عدم توانایی در بازكردن چشم و ترس از نور از نشانه‌های این مشكل است .در این موارد، باید از ماساژ چشم خودداری كنید. چرا كه ماساژ دادن، باعث خراش قرنیه شده و عوامل میكروبی ثانوی ایجاد می‌شود .

در صورت ورود مواد و عوامل خارجی به داخل چشم، ‌ریختن انواع قطره‌های چشمی توصیه می‌شود؟
خیر هیچ فرد غیر چشم پزشكی نباید این كار را انجام دهد‌. در این موارد شست‌وشو با آب تمیز كمك‌كننده است.

بعضی افراد بویژه كارگران ساختمانی ممكن است در محل كار خود به صورت عمدی یا غیرعمد،صورتشان را با آب آلوده شست‌وشو دهند. دراین مورد چه نظری دارید؟‌
داخل این آب‌ها پر از میكروب و عوامل بیماری‌زا و آمیب است‌. دراین حالت با فشاری كه با دست به چشم وارد می‌شود، چشم دچار خراش شده و میكروب وارد چشم می‌شود‌. در این جا چشم دچار قرمزی، درد و اسپاسم پلك‌ها می‌شود كه فرد باید به‌سرعت به مركز درمانی منتقل شود .

در محیط‌های شغلی كه بارگیری و حمل سنگ آهن انجام می‌شود، گرد و غباری هست كه داخل آن سیلیس است، گاه این گرد و غبار روی صورت می‌نشیند به ‌طوری كه در گوشه چشم دیده می‌شود .در این موارد چه باید كرد؟‌
در این محیط‌های شغلی باید فرد از محافظ چشم استفاده كند‌. اگر مواد تیز و برنده وارد چشم شود، حداقل همانجا شست‌وشو با آب تمیز را انجام دهد و تلاش دیگری برای خارج كردن این مواد از چشم نكند و در صورت لزوم به مركز درمانی مراجعه كند .

چرا نباید قطره‌های اشك مصنوعی یا نگه دارنده را زیاد مصرف كرد؟
در مورد قطره‌های اشك مصنوعی یا نگه دارنده، محدودیت داریم. این نوع قطره‌ها نباید بدون حساب و كتاب داخل چشم ریخته شود .

در صورتی كه شیشه با اصابت به زمین بشكند و خرد شیشه وارد چشم شود چه اقداماتی را توصیه می‌كنید؟‌
درآوردن شیشه از داخل چشم با چشم غیرمسلح كار آسانی نیست و ممكن است تلاش‌ها بی نتیجه باشد. شیشه یك ماده خنثی است و اگر در چشم رود طوری كه نتوانیم آن را خارج كنیم، نگران نمی‌شویم اما ترجیح می‌دهیم خود شخص این كار را انجام ندهد و به مركز درمانی مراجعه كند .

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی