یكی از عارضه های بسیار شایعی كه می تواند در تمامی افراد وجود داشته باشد، ناهنجاری های فكی است. به نظر شما این ناهنجاری ها به چه دلایلی ایجاد می شوند؟ آیا می توان از بروز آن ها جلوگیری كرد؟ انواع آن ها كدام اند و چه روشهای درمانی دارند؟
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر «عباس كریمی»، متخصص جراحی فك وصورت در گفت و گو با این شبكه رادیویی در خصوص ساختار طبیعی فك و دندان ها گفت: «ناحیه فك و صورت سه قسمت دارد. قسمت بالایی كه ثابت است، قسمت میانی (بالا) و تحتانی فك كه پایین است ،و بخشی است كه حركت می كند. در یك حالت طبیعی، فك بالا و پایین به وسیله دندانها با هم چفت می شوند. چفت شدن باعث ایجاد هماهنگی طبیعی در صورت می شود تا افراد بتوانند خوب غذا بخورند و خوب صحبت كنند. اگر در اینجا ناهنجاری وجود داشته باشد، فرد نمی تواند غذا بخورد یا صحبت كند.»
وی در ادامه شایع ترین ناهنجاری ها در فك و صورت را در قسمتِ عقبِ فكِ بالا یا قسمتِ جلو فكِ پایین دانست و گفت: «بسیاری از ناهنجاری ها مادرزادی هستند. این ناهنجاری ها فقط در استخوان فك ها نیست؛ بلكه دندان ها نیز مشكل دارند. هنگامی كه فك ها با هم چفت نشوند، دندان ها به مرور زمان تكان می خورند تا به طور طبیعی این چفت شدن انجام شود. در كودكان این حالت وجود دارد و توسط متخصص قابل تشخیص است؛ ولی در بلوغ و سنین 15 الی 16 سالگی این ناهنجاری دیده می شود و افراد عادی هم می توانند متوجه ناهنجاری ها شوند.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران ادامه داد: «سلامت دهان ودندان برای افراد مهم است؛ چون اگر افراد نتوانند خوب غذا بخورد، مشكلات گوارشی خواهند داشت. برای خوب غذا خوردن، باید دندان ها در سلامت باشند. ناهنجاری نه تنها در فكها، بلكه در دندان ها نیز وجود دارد. احتمال پوسیدگی در دندان های كج شده كه در حالت طبیعی نیستند، وجود دارد.»
كریمی در ادامه تصریح كرد: «اگر كوچك ترین ناهنجاری در صورت مشاهده كردید به طور مثال، صورت صاف نیست، یا ناقرینگی مشاهده می كنید؛ بدان معناست كه دندان ها با هم چفت نیستند، و می بایست به جراح فك و صورت و دهان و یا متخصص ارتودنسی مراجعه كنید و از زمان درمان ایده آل آگاه آن شوید».
وی در خصوص زمان ایده ال درمان ناهنجاری های فك و صورت اظهاركرد: «بهتر است زمان مراجعه قبل از كامل شدن رشد فك باشد تا اگر لازم باشد درمان را شروع كنیم و اگر نیاز به جراحی باشد، بعد از رشد فكها یعنی بعد از 17 الی 18 سالگی جراحی كنیم. اگر درمان دیرتر انجام شود،عوارض آن هم بیشتر خواهد بود.»
گفتنی است، برنامه های شبكه رادیویی سلامت به صورت 24 ساعت از موج اف.ام ردیف 102 مگاهرتز تقدیم شنونده های صدای دانش، نشاط و آرامش می شود.