از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

پاسخ سوالات خود را درباره مشكلات اسكلتی- عضلانی نوجوانان اینجا بخوانید

درمان اختلالات اسكلنی ـ عضلانی كه زود تشخیص داده شوند غیر جراحی است؛ اما اگر اختلال دیر تشخیص داده شود درمان با كمك عمل جراحی امكانپذیر است.

1396/05/02
|
11:22

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر علی پناهی، متخصص طب فیزیكی و توانبخشی با حضور در برنامه «فراسو» به پرسش های مخاطبان صدای دانش، نشاط و آرامش در خصوص مشكلات اسكلتی- عضلانی نوجوانان پاسخ داد كه در ادامه می خوانید.

رادیو سلامت: علل اختلالات اسكلتی عضلانی چیست؟
اختلالات اسكلتی ـ عضلانی مخصوصا نوع زمینه‌ای (ارثی) در بدو تولد وجود دارد، اما بالاتر از 10-8 سالگی خودش را آشكار می‌كند.
اسكلولیوز در دخترها شایع‌تر از پسر‌هاست. البته پای پرانتزی، كف پای صاف، چرخش مفصل ران و انحراف ستون فقرات نیزممكن است وجود داشته باشد، اما بدن انسان می‌تواند خودش را با شرایط تطبیق دهد. ولی وقتی سن بالا می‌رود و قدرت تطابق بدن پایین می‌آید یا ذخیره قدرت بدنی كاهش می‌یابد آن زمان است كه علامت‌دار می‌شود؛ یعنی فرد در چهارده پانزده سالگی علامت ندارد، اما در 25-18 یا 30 سالگی درد زانو، دردگردن و درد كمر برای فرد به وجود می‌آید.
گروه دوم مشكلات عضلانی ـ اسكلتی، مشكلات ارثی را ندارند. این گروه بد نشستن دارند و علتش، عادت بد موقع درس خواندن است‌. برای این افراد فقط باید محیط درس خواندن را درست كنیم (علم ارگونومی). محیط درس خواندن باید نوركافی داشته باشد میزان هوا و میزان دمای هوا، مناسب باشد. علم ارگونومی مهم است، زیرا باعث دیر خسته شدن فرد می‌شود. كارایی فرد افزایش می‌یابد و بازده كار بالا می‌رود.

رادیو سلامت: وضعیت‌های بدنی درست یا نادرست هنگام مطالعه شامل چه مواردی است؟
وضیت نادرست، شامل دراز كشیدن هنگام مطالعه، روی شكم خوابیدن و تكیه دادن به دیوار است و این حالت‌ها غلط است. باید كتاب، متن یا ساختار نسبت به صورت در زاویه مناسبی قرار بگیرند یعنی فرد نباید به مقدار زیاد گردن خود را خم كند. هر قدر زاویه گردن بیشتر شود، فشار بیشتری هم به گردن وارد می‌شود‌. در نهایت خم شدن گردن باید به میزان 15 درجه باشد.
میز مطالعه باید سطح شیبدار داشته باشد تا سر كمی پایین بیاید. سطح شیبدار اجازه می‌دهد بدون فشار به عضلات گردن فرد بتواند درس بخواند، البته بهتر است زمان درس خواندن را منقطع كنید. به طور ممتد كتاب نخوانید و هر 45 دقیقه از جای خود بلند شوید و تمام مفاصل بدن را حركت دهید. دانش‌آموز باید بتواند 10-5 دقیقه استراحت كند، دراز بكشد و تمام عضلات ناحیه كمر را در حالت خوابیده قرار دهد تا عضلاتش شل شود. بعد دوباره شروع به درس خواندن كند‌. دانش‌آموزان باید به چشم خود و عضلات اطراف آن نیز استراحت بدهند، زیرا یكی از منشأ‌های سردرد در این گروه قرار می‌گیرد چون فرد تمركز می‌كند و پلك نمی‌زند‌. الان با ورود كامپیوتر و تبلت، اوضاع بدتر شده چون نور ساطع شده از این ابزارها، چشم را خسته می‌كند.

رادیو سلامت: اختلالات اسكلتی ـ عضلانی كه در بروز آن ارث دخالت دارد چطور تشخیص داده می‌شود؟
ما این اختلالات را به سه گروه خفیف، متوسط و شدید تقسیم می‌كنیم‌. موارد شدید را هم اولیای دانش‌آموز و هم مسئولان مدرسه به‌وضوح می‌بینند و برای درمان اقدام می‌كنند‌، اما نوع خفیف و متوسط معمولا گم می‌شود و واضح دیده نمی‌شود و در پایش‌های مدارس مشخص می‌شود. به همین علت بهتر است هم دانش‌آموزان برای معاینه فیزیكی نزد متخصص مربوط برده شوند، چون از سن بلوغ مشكل آغاز می‌شود.

رادیو سلامت: درمان اختلالات اسكلتی ـ عضلانی چگونه است؟
درمان اختلالاتی كه زود تشخیص داده شوند غیر جراحی است. یعنی درمان با كمك بررسی كافی انجام می‌شود، اما اگر اختلال دیر تشخیص داده شود درمان با كمك عمل جراحی امكانپذیر است.

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی