از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

اسهال دومین علت مرگ و میر كودكان است

میزان مرگ سالانه كودكان بر اثر اسهال در دنیا حدود 700 هزار كودك است كه آمار بسیار بالایی است.

1396/02/31
|
14:40

فرهاد ابوالحسن چوبدار، فوق‌تخصص نوزادان در گفتگو با برنامه فراسو شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه تقریبا اسهال در تمام سال اسهال در كودكان دیده می‌شود، گفت: ولی در فصل بهار و تابستان شایع تر است، چرا كه هوا گرم می‌شود و بچه‌ها از مدرسه فارغ می‌شوند و ارتباطشان با محیط‌ها و افراد مختلف افزایش پیدا می‌كند.
وی ادامه داد: تشخیص زودهنگام منجر به كنترل بهتر این بیماری می‌شود، بخصوص مصرف نوشیدنی‌ها، آب رسانی به بدن و تغذیه شیرخواران در دو سال اول زندگی باعث می‌شود، مقاومت بچه‌ها در مقابل اسهال بیشتر باشد.
این فوق تخصص كودكان در ادامه بیان كرد: اخیرا واكسیناسیونی علیه شایع‌ترین نوع ویروسی اسهال یعنی روتا ویروس انجام می‌شود كه بشدت مرگ و میر و اسهال را كاهش داده است .
وی با اشاره به اینكه اسهال عفونی یا غیرعفونی است، افزود: اسهال غیرعفونی معمولا اسهال حاد ایجاد نمی‌كند، بلكه اسهال پایدار یا اسهال مزمن ایجاد می‌كند و می‌تواند مربوط به دستگاه ایمنی باشد كه در بیماری‌هایی مثل بیماری‌های التهابی روده و كولیت ناشی از آلرژی در نوزادان دیده می‌شود .
ابوالحسن چوبدار ادامه داد: سم‌ها و توكسین‌هایی مثل جیوه، آرسنیك و سرب كه الان در شهرهای آلوده زیاد است و نیز مس و فلزات سنگین می‌توانند اسهال ایجاد كنند‌. حشره‌كش هم می‌تواند این وضعیت را ایجاد كند. اختلالات عملكردی روده (سندرم روده تحریك‌پذیر‌) نیز اسهال مزمن ایجاد می‌كند .
وی در خصوص چگونگی ایجاد اسهال حاد گفت: اسهال حاد معمولا به دلایل عفونی یعنی از طریق میكروب، ویروس، انگل یا قارچ بروز می‌كند‌. علل ویروسی اسهال بسیار شایع است‌. این فوق تخصص نوزادان در ادامه تاكید كرد: تقریبا بیش از دو سوم موارد اسهال را علل ویروسی تشكیل می‌دهد و در تمام فصول سال نیز شایع است‌. این نوع اسهال‌ها می‌توانند باعث كم‌آبی شدید در اطفال بشوند و در فصل زمستان هم ممكن است باعث ایجاد اسهال شوند .
وی با اشاره به ویروس روتا ادامه داد: روتا ویروس (عامل شایع اسهال ویروسی) مثل میكروب‌ها به سلول‌های روده حمله می‌كند و باعث نه تنها ایجاد اسهال شود، بلكه بعد از درمان بیماری‌های ویروسی نیز عوارضی در بیمار باقی می‌گذارد كه ممكن است گاه اسهال بیش از دو هفته طول بكشد.
ابوالحسن چوبدار تصریح كرد: این ویروس به سلول‌ها و آنزیم‌هایی كه هضم‌كننده لاكتوز است، حمله می‌كند و كودك بعد از بهبود، شروع به مصرف لبنیات می‌كند و دوباره دچار اسهال می‌شود.
وی ادامه داد: این نوع ویروس می‌تواند عوارضی مثل افزایش قندخون، كم آبی بسیار شدید و درگیری بقیه اندام‌های بدن را ایجاد كند.
این فوق تخصص نوزادان در پایان اظهارداشت: به همین دلیل، برای تشخیص این نوع ویروس در كشورهای پیشرفته از روش جدیدی استفاده می‌شود، به این ترتیب كه یك كیت آزمایشگاهی را در مدفوع می‌گذارند و در عرض یك ساعت، این ویروس را تشخیص می‌دهند .

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی