از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

وراثت و افزایش سن خطری برای تحلیل لثه و سایش روی دندان

یك متخصص ترمیمی دندان گفت: با افزایش سن تحلیل لثه اتفاق می افتد و سایش در ناحیه كنار لثه روی دندان ایجاد می شود.

1395/12/04
|
15:21

خانم دكتر نصیری، متخصص ترمیمی دندان در برنامه فراسو با اشاره به رعایت اصول بهداشتی اولیه در مورد دهان و دندان تاكید كرد: اگر هر فردی به سلامت دهان و دندان خود توجه كند، از پرداخت هزینه‌های بیشتر برای درمان های پیچیده، پیشگیری كرده است. البته مسواك زدن با خمیر دندان های حاوی فلوراید، استفاده از نخ دندان و مراجعه دوره ای به دندانپزشك از راه های پیشگیری محسوب می شوند.
وی با اشاره به نقش مسواك زدن در سلامت دندان افزود: اگر ما مسواك نزنیم، چند ساعت بعد از غذا خوردن یك لایه ای روی سطح دندان تشكیل می شود كه به آن پلاك میكروبی گفته می شود. اگر روی این لایه باكتری های موجود در دهان قرار گیرد، قندها و كربوهیدرات های مواد غذایی را تجزیه می كند و تولید اسید می كند. این اسید خاصیت بیماری زایی دارد، هم موجب پوسیدگی دندان می شود و هم بیماری در لثه ایجاد می كند. با مسواك زدن لایه پلاك میكروبی را حذف می كنیم.
نصیری با بیان اینكه ساختمان دندان از مینا و عاج تشكیل شده است، گفت: مینا سخت ترین بخش دندان است، منتهی عاج 70 درصدش از مواد معدنی تشكیل می شود.
وی در پاسخ به این پرسش كه چه خوراكی هایی بیشتر به دندان آسیب می زند؟، افزود: خوراكی های قندی و خوراكی هایی كه می چسبد به دندان؛ تنقلاتی كه كودكان استفاده می كنند و به طور مرتب اسیدی شدن در محل دندان ها ادامه می یابد و پوسیدگی اولیه ایجاد شده گسترده‌تر شده و عمیق تر می شود. پوسیدگی اولیه ممكن است علائمی نداشته باشد ولی زمانی كه عمیق تر می شود، خوردن خوراكی های گرم، سرد، ترش شیرین باعث درد دندان می شود.
این متخصص ترمیمی دندان ادامه داد: همچنین جویدن غذا كه فرد فشار روی دندان وارد می كند، دچار دندان درد می شود. گاه بیمار نیاز به عصب كشی هم دارد. ولی چون از ابتدا درد نداشته به پزشك مراجعه نكرده و متوجه بیماری اش نشده است. گاهی هم بیمار با شكسته شدن دندان (سطح رویی دندان) به پزشك مراجعه می كند، زیرا پوسیدگی از زیر دندان شروع شده و روی دندان سالم بوده است.
وی با بیان اینكه با افزایش سن تحلیل لثه اتفاق می افتد و سایش در ناحیه كنار لثه روی دندان ایجاد می شود، ادامه داد: البته غیر از افزایش سن، مساله وراثت را نباید فراموش كرد. من در اینجا لزوم استفاده از نخ دندان را یادآوری می كنم، چرا كه سطوح بین دو دندان با مسواك زدن پاك نمی شود و باید آن محل از نخ دندان استفاده كرد.
نصیری با بیان اینكه روزانه 2 بار مسواك زدن در روز مفید است، افزود: اما اگر فرد وسط روز مواد قندی یا مواد چسبنده به دندان استفاده می كند و نمی تواند مسواك بزند، حتما دندان ها را با آب بشوید. همه افراد باید شب ها قبل از مسواك زدن از نخ دندان استفاده نمایند.
وی قدیمی ترین ماده پر كننده دندان (امالگام) را آلیاژی دانست كه از تركیب چند فلز به دست می آید، و گفت: روش كار كردن با این فنر راحت است؛ اما زیبایی و ظاهر آن خوب نیست. همچنین اگر دندان پر شده با امالگام مجددا دچار پوسیدگی می شود. باید حفره را تراش بیشتری بدهیم یعنی دندان را بیشتر خالی كنیم. همچنین جیوه به كار رفته در آن، بهداشت محیط زیست را به خطر می اندازد و چون نمی توان آن را بازیافت كرد، آب و خاك را آلوده می كند و مقادیر زیاد آن برای انسان زیانبار است.
این متخصص ترمیمی دندان با بیان اینكه كامپوزیت ها همرنگ دندان هستند، به بافت دندان می چسبند و نیاز به تراش زیاد ندارند، اظهارداشت: پزشك با توجه به شرایط مریض از پر كننده های نوع آمالگام، كامپوزیت و یا پروس لند استفاده می كند. پروسلند هم مقاومت بالایی دارد و هم به زیبایی لطمه نمی زند.

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی