یك متخصص بیماریهای عفونی گفت:در حال حاضر با طرح واكسیناسیون كشوری كه در نوزادان انجام میشود، هپاتیتB به مرحله كنترل رسیده است یعنی شیوع هپاتیت B در افراد كم خطر به 2/1 درصد از جمعیت مردم رسیده است.
دكترمسعود مردانی، متخصص بیماریهای عفونی در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه وقتی التهاب در كبد ایجاد شود، بیماری هپاتیت روی میدهد، افزود: عوامل ایجادكننده التهاب در كبد، ویروس ها، قارچ، میكروبها و حتی داروهایی مانند استامینوفن است.
وی با تاكید بر اینكه مردم بیش تر هپاتیت نوع A و B و C را میشناسند، ادامه داد: حذف هپاتیت نوع B تا سال 2030 میلادی یا 1410 شمسی قرار است انجام شود؛ این هپاتیت در ایران واكسن دارد؛ اما هپاتیت نوع C در هیچ جای دنیا واكسن ندارد. همچنین هپاتیت A واكسن دارد؛ ولی در ایران واكسن آن موجود نیست.
مردانی با بیان اینكه هپاتیت نوع A از راههای خوردن مواد غذایی آلوده و تماس با بیمار منتقل میشود، اظهارداشت:نشانههای آن شامل مواردی مانند بی اشتهایی، تهوع، استفراغ و افزایش آنزیمهای كبدی است. بیشتر موارد آن بدون بروز یرقان عارض میشود.
وی با بیان اینكه هپاتیت B از طریق سرنگهای آلوده و همچنین انتقال خون و فرآوردههای خونی آلوده منتقل میشود، گفت: بیمارانی كه همودیالیز میشوند، افراد مبتلا به تالاسمی ماژور كه خون دریافت میكنند، مبتلایان به هموفیلی و پرسنل پزشكی و پرستاری در معرض خطر بیماری قراردارند و بهتر است واكسن مربوط به هپاتیت B را دریافت كنند.
این متخصص عفونی در ادامه بیان كرد: هپاتیت C از طریق تزریق فرآوردههای خونی آلوده و استفاده از سرنگ مشترك در معتادان تزریقی منتقل میشود، البته انتقال جنسی این نوع هپاتیت بسیار بسیار نادر است.
وی در پاسخ به این پرسش كه واكسیناسیون علیه هپاتیت B، چند درصد ایمنی ایجاد میكند؟، افزود: بعد از دو سه ماه تكمیل دوره واكسیناسیون، بالای 96 درصد افراد، آنتیبادی محافظت كننده خواهند داشت. البته استثنائاتی هم هست كه در افراد چاق، افراد سیگاری، افرادی كه نقص ایمنی دارند و افرادی كه HIV مثبت هستند، دیده میشود .
مردانی در ادامه توصیه كرد: پزشكان، پرستاران، دندانپزشكان و كسانی كه همودیالیز میشوند، ده سال یكبار آنتیبادی را چك كنند.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا انتقال هپاتیت از مادر به جنین وجود دارد؟، بیان كرد: در مورد هپاتیتC انتقال بسیار نادر است، اما در مورد هپاتیت B اگر در فاز فعال باشد، انتقال صورت میگیرد و احتمال انتقال بالاست. بنابراین اگر مادر مبتلابه هپاتیت B باشد به كودك او ایمونوگلوبین B در هنگام تولد تزریق میشود. در مورد هپاتیت C ایمونوگلوبین وجود ندارد، زیرا انتقال از مادر به جنین انتقال شایعی محسوب نمیشود.
این متخصص عفونی در خصوص علائم هپاتیت C گفت: ضعف، سستی، خمودی، بیحالی و بیاشتهایی عارض میشود. در هپاتیت حاد بیاشتهایی، مهم ترین علامت است. ادرار پررنگ، مدفوع كمرنگ و خارش هم مشاهده میشود.
وی ادامه داد: لازم به ذكر است هپاتیت C در خیلی از موارد اتفاقی، و ضمن انتقال خون یا چكاپ سالانه كشف میشود. مهم است كه در مراكز ناباروری بیمار از نظر وجود هپاتیتB، هپاتیت C و همچنین بیماری ایدز بررسی شود.
مردانی با بیان اینكه این نوع هپاتیت فقط از طریق استفاده از سرنگ مشترك در معتادان تزریقی، تزریقات غیر ایمن، تزریق خون و فرآوردههای خون منتقل میشود، گفت: در حال حاضر با طرح واكسیناسیون كشوری كه در نوزادان انجام میشود، هپاتیتB به مرحله كنترل رسیده است یعنی شیوع هپاتیت B در افراد كم خطر به 2/1 درصد از جمعیت مردم رسیده است؛ البته داروی بسیار موثری داریم كه در مورد هپاتیت B معجزه میكند.
وی در ادامه تاكید كرد: در مورد هپاتیتC در حال حاضر به جای داروهای قدیمی كه تزریقی بود و بسیار سمی و یك سال بیمار مجبور بود آمپول دریافت كند، قرص خوراكی به بازار آمده كه البته با یك قرص به مدت سه ماه دوره درمان انجام میشود و بالای 96 درصد بیمار بهبود مییابد.
این متخصص عفونی در پایان اظهارداشت: بعد از آن هم مریض دچار سیروز نمیشود و حتی بیمار مبتلا به سیروز هم با مصرف این دارو بهبود مییابد و به سرطان كبد نمیرسد.