از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

این دندان لق رو باید كند...از "رادیو سلامت" بشنوید

سلامت دهان و دندان نه تنها برای شما ظاهر زیبا و خوشایندی ایجاد می كند، بلكه روی سلامت كلی بدن هم تاثیر گذار است.

1397/03/27
|
11:03

سلامت دهان و دندان نه تنها برای شما ظاهر زیبا و خوشایندی ایجاد می كند، بلكه روی سلامت كلی بدن هم تاثیر گذار است. بیشتر افرادی كه سلامتی دهان و دندان خوبی ندارند، یا دندانشان را از دست می دهند یا به پوسیدگی دندان مبتلا می شوند.استفان دسوزا (پزشكی از بمبئی) می گوید كه باكتری های موجود در دهان می توانند مشكلاتی جدی از قبیل دیابت برای سلامتی ایجاد كنند.

متاسفانه در رابطه با پیشگیری و رعایت بهداشت به دلیل فرهنگ غالب و نادرستی كه در كشور ما شكل گرفته است معمولا مردم پس از ایجاد مشكل، به دنبال حل آن برمی آیند، از این رو مراجعه مردم و توجه بیشتر آن‌ها به بخش درمان است تا مراقبت پیشگیرانه! لذا بنظر می‌رسد؛ در حوزهٔ پیشگیری، آنچنان كه باید به این مساله اهمیت داده نشده است. امروزه اگر چه ممكن است سطح استفاده از وسایل بهداشت دهان و دندان، مانند؛ مسواك، خمیر دندان و دهانشویه و.. نسبت به گذشته بیشترشده باشد، اما عدم توجه جدی به آموزش‌ها و یاد گیری‌های ناقص باعث شده، جهش و پیشرفت را در زمینهٔ بهبود شاخص پوسیدگی افراد نداشته باشیم. و قطعا بهمین دلیل است كه علیرغم افزایش مراكز آموزشی، دانشكدههای دندانپزشكی، دندانپزشكان و مراكز درمانی، انچه افزایش پیدا كرده؛ خدمات درمانی است و نه خدمات بهداشتی و پیشگیری! گران بودن خدمات و درمانهای دندانپزشكی و عدم پوشش مناسب بیمه ایی این خدمات، در حوزه درمانهای پزشكی، درمان دندانپزشكی جزو درمانهای گرانقیمت، محسوب می‌شود و بنا بر بررسی‌های انجام شده؛ در حال حاضر هزینه خدمات دندانپزشكی، رتبه سوم هزینه‌های درمان را به خود اختصاص داده است. سهم این خدمات، از بازار خدمات سلامت حدود 15 درصد است، بطوریكه خدمات دندانپزشكی پس از خدمات بستری و دارویی، پرهزینه‌ترین خدمات پزشكی هستند. با این وجود؛ خدمات دندانپزشكی در ایران، علاوه بر سطح كیفی مناسب، از نظر هزینه هم، اختلاف چشمگیری با خدمات مشابه در سایر كشور‌ها دارد و در واقع نسبت به خیلی از كشورهای دیگر بمراتب، ارزان‌تر است، اما آنچه تقبل هزینه‌های دندانپزشكی را در ایران، طاقت فرسا كرده است پایین بودن سطح درآمدی بسیاری از مشاغل و افراد در جامعه ایرانی است. دلایل متعدد هم برای این گرانی خدمات می‌توان بیان كرد: مانند بالا بودن هزینه‌های مواد مصرفی و تجهیزات دندانپزشكی (هزینهٔ استهلاك و تعمیرات تجهیزات و..)، سخت بودن كار دندانپزشكی و كوتاه بودن عمر مفید كاری یك دندانپزشك، پر مسئوولیت بودن كار دندانپزشكی و نیز پر ریسك بودن خدمات دندانپزشكی و.. این درحالی است كه علیرغم این بالا بودن هزینه‌ها، بطور متوسط كمتر از 10 درصد! هزینه‌های درمان دندانپزشكی توسط بیمه‌ها پرداخت می‌گردد، و بیش از 90 درصد هزینه‌ خدمات دندانپزشكی بیواسطه از جیب مردم پرداخت می‌شود. در چنین شرایطی اگر عدم ثبات اقتصادی و نوسان قیمت و اتفاقاتی شبیه جهش قیمت ارز و تورم لحظه ایی (مانند آنچه در سال 90 رخ داد) نیز به موضوع اضافه گردد، پیچیدگی موضوع و بار سنگین درمان بر دوش بیماران بیشتر از این هم خواهد شد. در چنین حالتی؛ پایین آمدن قدرت خرید مردم بدلیل عدم تناسب افزایش دستمزد‌ها با رشد تورم، موجب می‌شود تا خدمات دندانپزشكی به تدریج از سبد سلامت خانوار‌ها حذف شده و علیرغم نیاز، مراجعات مردم به دندانپزشكی بیش از پیش كاهش یابد و رفتن به مطب دندانپزشكی، صرفا به مراجعات اورژانس كه معمولا با كشیدن دندان نیز همراه است ختم شود... همین امر، آمار بیماری‌های دهان و دندان را افزایش می‌دهد و در چنین شرایطی تمام تلاش‌های نظام سلامت برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان كاری بیهوده خواهد بود.

به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت برنامه "فراسو" كاری از گروه بهداشت و تندرستی با اجرای لیلا علوی و تهیه كنندگی مرتضی میلانی 28 خرداد ماه در ساعت 8:30 باحضوردكتریزدانی(متخصص بهداشت دهان و دندان) به بررسی اهمیت انجام اقدامات اولیه در ضربه به دندان،شكستن یا خارج شدن آن با هدف پیشگیری از این مساله می پردازد.

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی