یك متخصص پوست و مو گفت: درمان پیشگیرانه برای كنترل شپش در مدارس
دكتر امیر هوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو، در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه بیشترین نوع شپش را می توان مربوط به سر، تنه و عانه عنوان كرد، افزود: شپش تنه در افراد بیخانمان كه مدت هشت الی نه ماه حمام نرفته باشند مشاهده میشود. این نوع شپش در درز لباس سكنی میگزیند. شپش عانه در ناحیه تناسلی مشاهده میشود و از راه جنسی منتقل میشود.
وی ادامه داد: توجه به این نكته لازم است كه چه در ایران و چه در دنیا شپش سر در همه افراد مشاهده میشود؛ حتی افرادی كه از نظر اقتصادی و اجتماعی هم در بالاترین نقطه قرار دارند.
این متخصص پوست و مو با بیان اینكه حشره در جاهای گرم و مرطوب سر سكنی میگزیند. مثلا در حاشیه موها، پشت گوش، گفت: توجه به این كه غدد چربی برای مهار شپش در كودكان كمتر است، به همین دلیل شاهد شیوع شپش در فرزندانمان هستیم.
احسانی با اشاره به اینكه درمان آن نوعی شامپو است كه به مدت ده دقیقه روی سر قرار میگیرد، یك هفته بعد هم باید تكرار شود، اظهارداشت: همه افرادی كه با كودك مبتلا زندگی میكنند اگر چه علامت نداشته باشند باید یكبار از شامپو استفاده كنند.
وی با تاكید بر اینكه اگر فرد مبتلا دانش آموز است بهتر است همه همكلاسیهای او بررسی شوند و درمان پیشگیرانه را داشته باشند، گفت: یادمان باشد مصرف زیاد شامپو حساسیتهای پوستی ایجاد میكند، بنابراین مصرف شامپو دو بار كافی است.
این متخصص پوست و مو همچنین تاكید كرد: تمام وسایل شخصی فرد كه قابل جوشاندن است جوشانده شود. اگر قابل جوشاندن نبود داخل كیسه قرار داده و بگذارند تا مدتی بماند. به این ترتیب شپش از بین میرود. چون شپش برای ادامه حیات نیاز به مكیدن خون دارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این كه آیا بیماری شپش مختص به كودكان است، گفت: خیر. در بزرگسالان هم با شیوع كمتر دیده میشود. شپش در سنین 6 الی 7 سال تا 12 سال شایع تر است.
** شپش ایمنی ایجاد نمیكند
احسانی در ادامه تاكید كرد: علیرغم درمان تا یك ماه بعد هم شپش در سر دیده شود. اگر حالت كاهنده داشته باشد، بیماری بهبود یافته است و اگر حالت افزاینده داشته باشد ممكن است فرد مبتلا باشد.
وی با اشاره به این كه شپش ایمنی ایجاد نمیكند و فرد حتی چند بار هم مبتلا به این بیماری شود، خاطرنشان كرد: تخم شپش به تنه مو میچسبد و جابجا نمیشود، سفید رنگ و مایل به خاكستری است، اما شوره سر به راحتی جابجا میشود.
احسانی ادامه داد: والدین هنگام مواجهه با مشكل نباید ناراحت شوند و كسی را مقصر بدانند. كودك خود را درمان كنند و به مسؤلان مدرسه اطلاع دهند تا در صورت لزوم سایر دانش آموزان به خصوص همكلاسیهای فرد مبتلا بررسی شوند و درمان پیشگیرانه انجام شود.
این متخصص پوست و مو خاطرنشان كرد: مسؤلان مدارس نیز در صورت مواجهه با دانش آموز مبتلا باید درمان او را جدی بگیرند و مراقب بهداشت سایر دانش آموزان باشند.