وقتی جرم انباشته میشود، در قسمت لثهای دندان، میكروارگانیسمها در تخلخل جرم جمع میشوند و از خودشان توكسین یا مواد سمی ترشح میكنند كه موجب التهاب لثه میشود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر «مهدی نصیبی»، متخصص سلامت دهان و دندان در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت در خصوص تركیبات رسوباتی كه روی دندان تشكیل میشود، افزود: «یكی، رنگدانههایی است كه به كیفیت مواد غذایی مربوط میشود كه البته جای نگرانی ندارد و با مسواك و بعضی خمیردندانها ممكن است برداشته شود.»
وی ادامه داد:«دوم، پلاك میكروبی است كه عبارت است از لایهای كه روی دندانها مینشیند و با چشم عادی تشخیص داده نمیشود.»
نصیبی در خصوص سوم مورد افزود: «سومین لایه همان مشكلی است كه به آن جرم میگوییم. جرم دارای حجم است و با چشم قابل رویت است. پلاك میكروبی قابل تمیز كردن ازروی دندان به صورت صد درصد نیست وضرری هم ندارد.»
وی به عوامل موثر در تشكیل جرم اشاره و بیان كرد: «بخشی از آب مصرفی ما مخلوط شده با آب چاه است. این نوع آب، دارای املاح است. املاح كمك میكند به تشكیل جرم. بزاق دهان افراد با هم فرق میكند.»
این متخصص سلامت دهان و دندان تاكید كرد:« در بعضیها، جرم تشكیل میشود و در بعضیها جرم تشكیل نمیشود. بنابراین املاح موجود در آب، غذا و تركیب بزاق دهان در تشكیل جرم نقش دارند.»
وی در ادامه درباره مدت زمان تشكیل جرم مجدد بعد از جرمگیری تاكید كرد: در افراد مختلف فرق میكند. معمولا افراد به طور متوسط هر شش ماه تا یك سال باید توسط دندانپزشك معاینه شوند. گاه در محلهایی جرم تجمع میكند بخصوص در شش دندان قدامی پایینی در ناحیه خلفی زبان یعنی پشت دندان، بیشترین محل تجمع جرم است و قابل رویت توسط فرد نیست.
نصیبی در پایان اظهارداشت:«البته برخی افراد اگر سالها جرمگیری نكنند، جرم دندان نخواهند داشت. افرادی كه در معرض تشكیل جرم هستند، هر شش ماه یا حداكثر یك سال یكبار باید توسط دندانپز شك جرمگیری انجام دهند.»