یك متخصص دندانپزشكی اطفال گفت: قطره آهن میتواند موجب نمایان شدن پوسیدگی مخرب دندان در كودكان شود.
دكتر غلامحسین رمضانی، متخصص دندانپزشكی اطفال در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه دندانها در حفظ زیبایی، صحبت كردن و تغذیه اهمیت دارند، افزود: علاوه بر این دندانهای شیری، برای رویش دندانهای دائمی حفظ فضا میكنند و راهنمای دندان های دائمی هستند تا این دندان ها در مسیر صحیح رویش كنند.
وی با بیان اینكه اگر دندان شیری نباشد، دندان دائمی دچار چرخش میشود، ادامه داد: 70 الی 80 درصد از مشكلات دندان دائمی از جمله نامرتبی و به هم ریختگی دندانهای دائمی از بی توجهی به دندان های شیری ایجاد میشود.
این متخصص دندانپزشكی اطفال شایعترین بیماری عفونی را پوسیدگی عنوان و بیان كرد: میكروبها در ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارند. میكروبهای مولد پوسیدگی، به كمك مواد قندی تكثیر مییابند و به سطح دندان میچسبند و با كمك تجزیه مواد قندی اسید تولید میكنند و اسید باعث تخریب دندان میشود.
وی با بیان اینكه مهمترین میكروب در این زمینه استرپتوكوك مونان است، گفت: این میكروب، موجب تشدید گلو درد چركی در كودكان هم میشود و قادر است، سیستم دفاعی كودك را مختل و مشكلات داخلی برای او ایجاد كند.
رمضانی با تاكید بر اینكه مراقبت از دندان به دو دسته تقسیم میشود؛ یكی مراقبت داخل منزل است كه با مسواك و خمیر دندان و نخ دندان انجام میشود، و بخش دیگر، مراقبت در مطب می باشد؛ افزود: افراد مراقبت از دندانهای كودكشان را با مشاوره قبل از تولد كودك آغاز كنند؛ از بدو تولد هم روزی یك یا دو بار با گاز یا تنظیف تمیز، لثه كودك را از مواد ناشی از شیر مادر پاك كنند. البته تمیز كردن لثه شب قبل از خواب توصیه میشود. بعد از رویش دندان با مسواك مخصوص یا مسواك انگشتی این كار انجام شود.
وی با بیان اینكه استفاده از خمیر دندان برای كودكان زیر دو سال خیلی كم باید باشد و برای كودكان زیر یك سال شاید لازم نباشد، تصریح كرد: كشیدن مسواك معمولی روی سطح دندان كافی است. مسواك زدن تا شش هفت سالگی كودكان باید توسط والدین انجام شود.
این متخصص دندانپزشكی اطفال در پاسخ به این پرسش كه در صورت افتادن زود هنگام دندان شیری چه باید كرد؟ ، گفت: با مراجعه بهموقع به مطب دندانپزشكی، دندانپزشك ممكن است از «فضا نگهدار» استفاده كند. فضای دندان شیری باید حفظ شود تا زمانی كه دندان دائمی رویش كند.
وی با بیان اینكه قطره آهن در ایجاد پوسیدگی كمترین نقش را دارد و فقط تغییر رنگ ایجاد میكند، تاكید كرد: اما میتواند موجب نمایان شدن پوسیدگی مخرب دندان در كودكان شود كه شبها در دفعات زیاد شیر میخورند. در این موارد، مراجعه به مطب توصیه میشود. شاید این لك نشاندهنده پوسیدگی باشد.
رمضانی با بیان اینكه معاینههای دورهای میتواند به صورت بروساژ و فلوراید تراپی باشد، ادامه داد: دندانهای مشكل دار فیشورسیلنت میشوند. فیشورسیلنت موجب پیشگیری از ایجاد شیارهای عمیقی میشود كه عامل اصلی پوسیدگی است. گاهی اوقات، شیارهایی در سطح جونده دندان وجود دارد كه حتی با چند بار مسواك زدن، مواد غذایی از آنها خارج نمیشود.
وی در ادامه تاكید كرد: قبل از این كه شیارها دچار پوسیدگی شوند، پزشك از فیشور سیلنت (پركننده) استفاده میكند، اما فلوراید تراپی بر سطح صاف دندان بیشتر تاثیر دارد و میتواند عامل كمككننده باشد.
این متخصص دندانپزشكی اطفال در خصوص تعداد دفعات فلوراید تراپی خاطرنشان كرد: بسته به میزان فلوراید موجود در آب منطقه فرق میكند. اگر میزان فلوراید در حد كم است، چهار تا شش ماه یكبار، تحت مراقبت دندانپزشك، آن هم به صورت موضعی ممكن است كافی باشد.