از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

30 درصد مبتلایان به هموفیلی، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند/ چه مكملهایی برای مبتلایان به كمبود پلاكت ممنوع است؟

یك فوق‌تخصص خون با بیان اینكه به اختلالاتی كه در آن خونریزی در بدن زیاد می‌شود، هموفیلی گفته می شود، گفت: به‌طور كلی عوامل بند آورنده خونریزی عبارتند از فاكتورهای عروقی، پلاكت‌ها و فاكتورهای انعقادی.

1396/07/22
|
13:42

دكتر آزیتا آذر كیوان، فوق‌تخصص خون در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه شایع‌ترین علت هموفیلی، اختلال در ساخت فاكتور شماره 8 است و به بیماری ناشی از كمبود فاكتور 8، هموفیلی A گفته می‌شود، افزود: هموفیلی A در یك مورد از 5000 تولد نوزاد پسر اتفاق می‌افتد. هموفیلی B از هر 15 هزارتولد پسر، یك مورد اتفاق می‌افتد. هموفیلی A و B وابسته به جنس است. دخترها ناقل بیماری و پسرها مبتلا هستند.
وی با بیان اینكه هموفیلی، طیفی از علائم دارد، بیان كرد: یك سر طیف، علائم بیماری شدید است یعنی همان هموفیلی نوع A .فرد مبتلا از كودكی دچار خونریزی مفصلی بخصوص مفصل مچ پا می‌شود. بعد مفصل زانو و بعد آرنج دچار خونریزی می‌شود. كودك ابتدا علامت ندارد، اما خونریزی كه زیاد می‌‌شود علائم به صورت درد، تورم مفصل آشكار می‌شود. این افراد خونریزی عمیق عضلانی و مفصلی دارند. با كوچك‌ترین ضربه، دچار خونریزی می‌شوند. خونریزی آهسته و پیوسته ادامه دارد به طوری كه تمام فضای مفصل پر از خون می‌شود.
آذركیوان ادامه داد: یك سر دیگر طیف، بیماری ون ویلبراند است. فرد اگر یك ژن بیماری را داشته باشد، می‌تواند آن را به نسل بعد منتقل كند. بیماری ون ویلبراند یك درصد افراد جامعه را درگیر می‌كند .
وی با بیان اینكه همچنین خونریزی بعد از زایمان در این دسته افراد بیشتر است یا كبودی‌هایی در بدن دارند، گفت: یعنی اگر بدنشان به جایی برخورد كند، كبود می‌شود. این خانم اگر قرص آهن هم مصرف كند باز فقر آهن او درمان نمی‌شود. اگر فرد به پزشك هماتولوژیست مراجعه كند با مشاهده علائم بالینی و آزمایشات تخصصی، بیماری‌اش تشخیص داده می‌شود.
این فوق‌تخصص خون با بیان اینكه 30 درصد مبتلایان به هموفیلی، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند كه علت این مساله وجود موتاسیون (جهش) در ژن فاكتور شماره 8 است.
وی با تاكید بر اینكه برای افراد مبتلا به هموفیلی درمان پیشگیرانه وجود دارد، گفت: افراد مبتلا به هموفیلی A پسربچه هستند و ممكن است این افراد با تزریق فاكتور8، دو روز در هفته، درمان پیشگیرانه دریافت كنند. اگر بیمار خونریزی كند سطح فاكتور 8 بدنش در حدی است كه از خونریزی جلوگیری می‌كند.
آذركیوان با اشاره به نقش والدین در این خصوص افزود: والدین باید نحوه تزریق فاكتور 8 را آموزش ببینند و همواره دارو را در منزل داشته باشند. همچنین این بیماران باید كارت شناسایی هم داشته باشند؛ همچنین بیمار مبتلا به هموفیلی، از فعالیت كردن منع نمی‌شود، و ما بیمار مبتلا به كمبود فاكتور 8 داریم كه فوتبالیست است.
وی در خصوص علل خونریزی بینی در كودكان بیان كرد: خون دماغ شدن در بچه‌ها شایع است. خون‌دماغ‌شدن به تنهایی دال بر مشكلات خونریزی‌دهنده نیست. آلرژی غذایی هم می‌تواند موجب خون دماغ شدید كودك شود. سرما خوردگی هم می‌تواند عاملی برای خونریزی از بینی باشد. در این موارد، چرب كردن مخاط بینی، جلوگیری از احتقان بینی با دادن داروی ضد احتقان، برای پیشگیری از خونریزی بینی توصیه می‌شود. البته درمان باید با نظر پزشك باشد.
این فوق تخصص خون در پاسخ به این پرسش كه افراد مبتلا به اختلالات خونریزی‌دهنده بخصوص آنها كه كمبود پلاكت دارند در مورد مصرف مسكن چه نكاتی را باید رعایت كنند؟، گفت: این افراد نباید داروهایی مانند آسپرین، دیكلو فناك و ژلوفن بخورند. مسكن مصرفی در افراد مبتلا به ون ویلبراند، ترجیحاً باید استامینوفن باشد. افراد مبتلا به ون ویلبراند باید مراقب باشند بدنشان به جایی برخورد نكند، زیرا همین ضربه‌های كوچك، خونریزی‌های زیر پوستی می‌دهد و ممكن است منجر به كمبود آهن در آنها شود.
وی در پایان به افراد مبتلا به كمبود پلاكت توصیه و اظهاركرد: به این افراد مصرف مكمل ویتامین C را توصیه نمی‌كنیم، اما مصرف خوراكی‌های حاوی ویتامین C را توصیه می‌كنیم. ویتامین C از خونریزی زیر جلدی پیشگیری می‌كند.

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی